2019-03-25 03:52


CFR SA a încasat aproape 2 milioane de euro din datoriile operatorilor privaţi

 |  17:23
CFR SA a încasat aproape 2 milioane de euro din datoriile operatorilor privaţi

Compania CFR SA a încasat aproximativ8 milioane lei de la trei dintre operatorii feroviari a căror activitate a fostoprită din cauza debitelor restante la plata taxei de utilizare ainfrastructurii (TUI). Conform unui comunicat al CFR SA, pentru sumele rămaserestante, cei trei operatori, SC Regiotrans SRL, SC Servtrans Invest SA şi SCTransferoviar Grup SA, au propus angajamente de eşalonare la plată pe o perioadăde până la trei luni, angajamente acceptate de companie. SC Grup TransportFeroviar SA este singurul operator care nu şi-a reluat activitatea deoarece nua dat curs notificării transmise de CFR SA în data de 2 iunie, precizeazăcomunicatul citat. În data de 8 iunie, CFR SA a oprit activitatea celor patruoperatori feroviari, pentru datorii de circa 37 milioane lei în contul taxei deutilizare a infrastructurii.

Bani de la buget pentru întreţinerea infrastructurii feroviare

Guvernul a aprobat ordonanţă deurgenţă entru alocarea de fonduri de la bugetul de stat în completareaveniturilor proprii ale CFR SA pentru finanţarea activităţii de mentenanţă ainfrastructurii feroviare. Proiectul a fost iniţiat de MinisterulTransporturilor şi Infrastructurii şi creează baza legală pentru alocarea defonduri de la bugetul de stat în completarea veniturilor proprii ale Companiei SApentru finanţarea activităţii de mentenanţă a infrastructurii feroviare. Pentruanul 2011, necesarul minim care trebuie asigurat de la bugetul de stat încompletarea veniturilor proprii prognozate de CFR SA este de 400 milioane lei,pentru a asigura funcţionarea infrastructurii feroviare publice la parametrisimilari anului 2010. În nota de fundamentare a acestui proiect de ordonanţă deurgenţă, MTI arată că această subvenţie socială se va constitui ca o completarea veniturilor proprii ale companiei obţinute din taxa de utilizare ainfrastructurii şi va fi utilizată pentru suportarea contravalorii întreţineriişi menţinerii funcţionalităţii infrastructurii feroviare. În prezent,veniturile din taxa de utilizare a infrastructurii acoperă circa 34,72 % dincheltuielile pentru întreţinerea şi menţinerea funcţionalităţiiinfrastructurii. Un alt argument foarte important în susţinerea acestei modificărieste acela că, în urma punerii în funcţiune a tronsoanelor de cale feratămodernizate de pe Coridorul IV paneuropean, viteza de circulaţie a crescut, iarparametrii tehnici impun o verificare şi întreţinere mult mai exigentă. Înlipsa fondurilor necesare, CFR SA nu va putea întreţine, la parametrii stabiliţiprin construcţie, aceste tronsoane, ceea ce va duce la pierderea garanţiei lucrărilorşi pe cale de consecinţă la adoptarea de măsuri restrictive în scopul asigurăriisiguranţei circulaţiei. Sumele necesare pentru întreţinerea, reparaţia şiexploatarea infrastructurii publice care trebuie asigurate de la bugetul destat anual sunt în valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MARY
18 Iun 2011

MINCIUNI, N-A PLATIT NIMENI NIMIC, S-AU ESALONAT DATORIILE PRIVATILOR , TOT INAINTE CA E BINE PENTRU UNII.RESTUL ANGAJATILOR DE LA CFR (LA STAT) SUNT DATI AFARA. CINSTE SINDICATELOR SI NU NUMAI.
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...