2017-01-17 04:54

DEZVALUIRI


Cine a furat pensiile meşteşugarilor

 |  21:00
Cine a furat pensiile meşteşugarilor

Sindicatul cooperaţiei meşteşugăreşti din România - CNSLCR a reclamat statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strasbourg, pentru exproprierea şi delapidarea patrimoniului privat al cooperaţiilor meşteşugăreşti, prin şi în favoarea organismului inventat de comunişti, UCECOM.

În cererea adresată CEDO, sindicaliştii din cooperaţiile meşteşugăreşti precizează etapele în care s-a comis fraudarea bunurilor mobile şi imobile, inclusiv lichidităţi, ale asociaţiei. Astfel, CNSLCR arată că UCECOM a fost înfiinţată printr-un decret semnat în data de 2 aprilie 1949 de Consiliul de Miniştri şi reinventat prin Decretul Lege 66, semnat în 8 februarie 1990 de Ion Iliescu, în timp ce prima societate meşteşugărească a fost înfiinţată în Bucureşti, în 1879. Conform atribuţiilor acordate de comunişti celor de la UCECOM, această organizaţie avea doar drept de „îndrumare şi control”, dar înainte de 1990 niciodată nu au fost expropriate lichidităţile sau bunurile mobile ori imobile ale cooperativelor meşteşugăreşti, susţin cei de la CNSLCR prin vocea preşedintelui Niculae Tulbea. De altfel, meşteşugarii au avut chiar şi pe timpul comuniştilor propria casă de pensii, CASCOM, înfiinţată în 1856 şi preluată la sistemul asigurărilor sociale de stat, prin Legea 34 din 1993, ceea ce „a îmbogăţit” numărul de pensionari plătiţi de la bugetul de stat cu 485.000 de persoane ce nu cotizaseră niciodată la acest sistem de pensii. Între timp, zeci de hoteluri şi imobile de pe întreg teritoriul ţării au fost înhăţate pe nimic de tot felul de şmecheri, cu ajutorul celor de la UCECOM, spune preşedintele CNSLCR Niculae Tulbea. O parte din ele au ajuns sedii de bănci, graţie capitalului (inclusiv lichidităţi) luat de la meşteşugari în 1990, când s-a înfiinţat Mindbank, patrimoniu ajuns ulterior la ATE Bank, aceasta din urmă fiind pe picior de plecare din România.

După ce au pierdut procesele intentate în România, până la faza finală la care se putea ajunge în sistemul juridic de la noi, cei de la CNSLCR solicită acum CEDO ca „Statul român să dispună prin instituţiile publice ca asociaţia civilă UCECOM, care a naţionalizat şi/sau expropriat de bunuri mobile, imobile, inclusiv lichidităţi ce au aparţinut Casei de Pensii şi de Asigurări Sociale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti să fie retrocedate CNSLCR pentru reconstituirea acesteia” şi ca „Statul român să interzică actele de ingerinţă ale autorităţilor publice, inclusiv cea legislativă, în proprietatea privată asociativă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-01-10

TAGURI: pensii, mestesugariComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image