2018-12-14 08:35


Cioacă riscă arestarea

 |  20:59
Cioacă riscă arestarea

Familia Elodiei Ghinescu, dispărută în noaptea de 29 spre 30 august 2007, care se presupune că a fost ucisă de către soţul ei, Cristian Cioacă, va cere instanţei să declare decesul avocatei. Informaţia a fost furnizată ziarului „Puterea” în exclusivitate de către surse din cadrul Parchetului General.

Mâine se împlinesc patru ani de când Elodia a fost văzută ultima dată în viaţă. Potrivit Decretului 31/1954, privind peroanele fizice şi juridice, cu modificările şi completările ulterioare, la scurgerea acestui termen se poate emite o hotărâre judecătorească de stabilire a decesului persoanei dispărute.

Anchetatorii susţin şi astăzi că, pe fondul unei stări conflictuale, generate de relaţiile exctraconjugale în care erau implicaţi atât Elodia Ghinescu, cât şi soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, acesta din urmă a lovit-o pe soţia sa, în urma loviturii aceasta pierzându-şi viaţa. Procurorii sunt de părere că, deşi bărbatul nu a premeditat uciderea Elodiei, a făcut tot ce a putut pentru a ascunde cadavrul şi pentru a scăpa de pedeapsă. În luna septembrie a anului 2007, împotriva lui Cristian Cioacă a fost începută urmărirea penală pentru omor, poliţistul fiind reţinut pentru 24 de ore. În acest interval, el a fost supus testului cu aparatul poligraf, iar la întrebările relevante dacă a ucis-o pe soţia sa, dacă i-a tranşat cadavrul şi dacă a transportat corpul într-un loc necunoscut, acesta a răspuns „nu”. Aparatul poligraf a înregistrat însă aceste răspunsuri ca fiind simulate, deci mincinoase.

În 2007, probele erau insuficiente

În urma cercetării locuinţei soţilor Cioacă-Ghinescu, criminaliştii au prelevat foarte multe probe care au condus imediat la ipoteza crimei. Pete şi stropi de sânge au fost identificate pe interiorul uşii dormitorului conjugal, dar şi pe gresia şi faianţa din baie. Mai mult, din portbagajul autoturismului utililizat de poliţist a fost prelevată o pată de sânge. În urma expertizei ADN, s-a stabilit cu certitudine că este vorba despre sângele avocatei dispărute. Toate aceste probe au constituit dosarul de urmărire penală şi au fost inserate în cuprinsul referatului cu propunerea arestării preventive împotriva lui Cioacă. Curtea de Apel Braşov însă a admis aceste probe ca şi indicii, însă a respins arestarea dintr-un singur motiv. Anume, acela că nu se poate proba că Elodia Ghinescu este moartă.

Iată că au trecut din acea noapte fix patru ani. Potrivit Decretului 31/1954, „Cel care lipseşte de la domiciliul său poate fi declarat dispărut prinhotărâre judecătorească, putându-se institui curatela, dacă a trecut un an de la data ultimelor ştiri din care rezultă că era în viaţă. Cel astfel declarat dispărut poate fi declarat mort, de asemenea prin hotărâre judecătorească, dacă de la data ultimelor ştiri din care rezultă căera în viaţă au trecut patru ani”.

După o decizie judecătorească definitivă: Cristian Cioacă poate fi arestat

Astfel, odată declarată moartă pe cale judecătorească, Elodia va fi înregistrată ca decedată şi în dosarul penal de omor instrumentat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică.

În 2009, familia Ghinescu a cerut instanţei declararea pe cale judecătorească a dispariţiei avocatei, cerere admisă de către magistraţi. Anchetatorii mizează pe o poziţie similară şi de această dată din partea instanţei. Conform aceluiaşi Decret 31, „de îndată ce hotărârea declarativă de moarte a rămas definitivă, cel dispărut este socotit că a murit la data stabilită prin hotărâre, ca fiind  aceea a morţii.  Data morţii dispărutului se stabileşte potrivit cu împrejurarile”. Împrejurările, în acest caz, sunt că Elodia Ghinescu a fost ucisă de Cristian Cioacă în noaptea de 29 spre 30 august 2007, aceasta fiind şi data în care avocata a fost văzută ultima dată în viaţă.

Declararea pe cale judecătorească a morţii va constitui proba pe care anchetatorii o aşteaptă de patru ani. Cu acest document, procurorii au anunţat că se vor prezenta din nou în faţa instanţei de judecată, pentru a cere din nou arestarea lui Cristian Cioacă. „Pentru ca instanţa să respingă cererea familiei, trebuie să existe orice informaţie care să arate că victima este vie. În patru ani, o asemenea informaţie a întârziat să apară. Toate indiciile arată că ea este moartă, iar instanţa va trebui să admită acest adevăr juridic”, au precizat anchetatorii, pentru ziarul „Puterea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-10-20

Mai multe imagini:
Cioacă riscă arestarea
zoom

TAGURI: Cioaca, Elodia, arestare, Parchetul General
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PUIU
28 Aug 2011

Hopa! A disparut si familia Elodiei????
METIN CERCHEZ
29 Aug 2011

precis dan diaconescu a ucis familia elodiei-mama ce va urma cu sexosul florin condurateanu sau balan sau ma rog iuga pedofilul-votati partidul popo ului
Random imageUltimele stiri


loading...