2017-01-22 12:17

DEZVALUIRI


Clubul de fotbal, reţetă de furat bani din primării

 |  20:59
Clubul de fotbal, reţetă de furat bani din primării

Cluburile de fotbal susţinute financiar de autorităţile locale maschează frecvent un mecanism de palmare a banilor publici. Cotidianul „Puterea” vă prezintă astăzi modelul din oraşul Vulcan, acolo unde banii s-au evaporat peste noapte, iar justificarea tocării lor s-a făcut cu acte false. După mai bine de patru ani de anchetă penală, un preşedinte de club a scăpat doar cu amendă administrativă. Ioan Dragoş deconta facturi fiscale emise de fabrici de încălţăminte sau de autovehicule, sub pretextul achiziţionării alimentelor pentru fotbalişti. Numai în perioada august-noiembrie 2008, poliţiştii au descoperit un prejudiciu de 38.000 de lei, ceea ce însemna o zecime din bugetul formaţiei CS Vulcan, care în perioada respectivă evolua în Liga a III-a.

Ancheta a descoperit nereguli grave în contabilitatea grupării hunedorene. La un buget anual al clubului de 360.000 de lei, la secţia de fotbal s-a descoperit o „gaură” de 38.000 de lei numai într-o perioadă de patru luni. Cel vizat a fost Ioan Dragoş, preşedintele care tăia şi spânzura la club. Conform scriptelor, oficialul a decontat primăriei numai în luna octombrie 2008, facturi pentru alimente de la firme care nu aveau nici o legătură cu un astfel de comerţ. Una dintre ele, Cebu Trade, care se află în momentul de faţă în stare de faliment, a postat pe site-ul oficial un comunicat. „Profilul societăţii Cebu Trade este vânzarea încălţămintei. De la înfiinţare, Cebu Trade nu a emis nici o factură fiscală”, susţin reprezentanţii firmei. Alte două facturi sunt emise de o societate care se ocupă de închirierea autocarelor, iar alta oferă servicii de IT. Pe lângă acestea, găinăriile cu bonuri de benzină care erau emise la interval de câteva minute pălesc.

Maseurul, cel mai bine plătit

O altă metodă eficientă pentru obţinerea legală a banilor era salariul oamenilor din stafful clubului. În statele de plată apar şi mai multe neconcordanţe. Maseurul echipei, Pavel Hanciuc, semna pentru salarii şi prime mai mari decât căpitanul de echipă. De exemplu, în luna martie 2008, graţie rezultatelor obţinute de echipă, acesta ar fi încasat 500 de lei, în timp ce antrenorul Dumitru Marcu a semnat pentru 455 de lei, iar cel mai bun jucător din lot, Viorel Stancu, a primit 318 lei. Fost antrenor la club în mai multe rânduri, Dan Voicu a dezvăluit metoda simplă prin care banii ajungeau legal în buzunarul oficialilor. „Maseurul ajungea să semneze şi pe 800 de lei, însă nu primea mai mult de 100-200. Ceilalţi bani dispăreau. Am aflat şi eu ulterior de la femeia care se ocupa de stadion”, susţine acesta.

Schimbarea preşedintelui, fără folos

Noul preşedinte al secţiei de fotbal este Ioan Pantilimon. Acesta a fost instalat în funcţie şi pentru că e membru al filialei locale PDL. Deşi surse sigure susţin că acesta a ocupat chiar postul de vicepreşedinte, informaţia a fost negată de primar. „Nu, domnule, el a fost antrenor pe la Aninoasa. Cred că face o treabă foarte bună. Nu e membru de partid, chiar eu am cerut să nu fie”, a încercat să ne explice edilul.

Oficialii vorbesc despre faptul că la club există şi în prezent probleme pentru că, în ciuda faptului că autorităţile şi-ar fi făcut datoria către club, trimiţând rata lunară de susţinere, jucătorii aflaţi pe primul loc în Liga a IV-a au restanţe salariale. De asemenea, la Centrul de Copii şi Juniori mai există o singură grupă, tinerii nefiind plătiţi pentru activitate. „Deşi echipa joacă în divizia a IV-a, bugetul a rămas la fel. Automat, cheltuielile sunt mai mici, însă mereu există restanţe. Avem mari temeri că nu s-a schimbat nimic la club”, afirmă sursele noastre. De altfel, jucătorii se plâng de faptul că patru luni pe an nu încasează nici un ban, iar în acest moment există restanţe încă din luna noiembrie. Asta, deşi primarul Gheorghe Ile a declarat pentru „Puterea” că alocă 30.000 de lei lunar clubului. „Noi nu avem salariu. Dacă batem tot în acea lună, încasăm prime de joc şi un bonus de 200 de lei. Un titular câştigă maxim 8,5 milioane, asta dacă batem în toate meciurile din acea lună. În iunie şi iulie nu încasăm nimic, la fel ca şi în decembrie şi ianuarie”, susţine un jucător sub protecţia anonimatului.

„Nu mai ştiu cum am luat facturile”

La scurt timp după declanşarea anchetei, Ioan Dragoş a părăsit postul de preşedinte al clubului. Acum, la trei ani distanţă, susţine că nu are nici o vină, dar nu îşi explică cum a reuşit să deconteze facturi care s-au dovedit fictive. Mai mult, acesta se plânge că s-ar fi împrumutat în nume personal pentru a ajuta clubul. „Domnule, dacă mă întrebaţi de acea anchetă, să ştiţi că justiţia a decis că sunt nevinovat. Am fost anchetat, s-a dovedit că nu sunt vinovat. Am primit doar amendă. Parcă de vreo 1.000 de lei”, s-a apărat acesta. Dragoş a încercat să explice şi facturile fantomă. „Eu am luat marfa, nu mă pricep la contabilitate, nu sunt economist. Eu mă bucuram de faptul că nu trebuie să plătesc pe loc alimentele. Contabila mi-a zis că facturile sunt în regulă. Nu-mi explic ce a fost cu acele chitanţe. Ştiţi şi dumnevoastră că sunt atâtea maşini inscripţionate care merg pe stradă. Dar de ce mă întrebaţi? Se începe o anchetă, sau ce? Să ştiţi că jucătorii au mâncat. Asta e tot ce contează”, a mai afirmat fostul oficial.

Aflat la al doilea mandat de primar al Vulcanului, Gheorghe Ile ne-a transmis că nu ştie foarte multe despre acest caz, dar că se va documenta. „Nu ştiu foarte bine despre ce e vorba. Am semnat pentru acele deconturi, dar pentru noi au fost bune, pentru el nu. Eu nu îl pot controla. Au gestiune separată, dar banii noştri s-au dat. L-am dat afară când am aflat ce prostii face”, afirmă edilul. Totuşi, în urmă cu şase ani, antrenorul de atunci, Dan Voicu, i-a transmis lui Ile situaţia de la club. „S-a întâmplat în felul următor. După ce am aflat măgăriile, am mers la primar. El a venit în vestiar şi ne-a anunţat că îl va concedia, mai ales că i-au confirmat şi jucătorii despre situaţie. Apoi, ne-am întors după un meci câştigat şi am aflat că eu sunt demis”, spune antrenorul, a cărui declaraţie pare să confirme o posibilă înţelegere între părţi, mai ales că Dragoş era la club încă de la începutul primului mandat al primarului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-18

TAGURI: ancheta, CS- Vulcan, primarie, prejudiciu, club, fotbal, sport, fotbalistiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DEDIU COSMIN
22 Ian 2012

Poate aflati cum si-a cumparat Pantilimon masina de 10.000 de euro dintr-un salariu de 1.000 de lei. Omul are deja vreo 2-3 masini, desi toata viata a ocupat functii marunte, care nu sunt deloc bine platite.
HERACLITICUL 201
23 Ian 2012

Din nou ma surprinzi prin locul unde ti-ai ales sa-ti arati puterea !
CRISTEA DIANA
23 Ian 2012

primarul este deja un magnat acolo. Si-a construit ferma, fiul sau are masina Audi R8 de peste 100.000 de euro. Oamenii o duc bine de tot in valea plangerii

Adauga un comentariu

Random image