2018-11-15 02:35


Coaliție Firea & directori de spitale împotriva lui Voiculescu

 |  21:01
Coaliție Firea & directori de spitale împotriva lui Voiculescu

Cu doar câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului său, ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu, s-a lansat într-o cruciadă împotriva conducerii Agenției Naționale de Transplant (ANT) și a unor spitale, unde s-au descoperit nereguli grave. Replicile nu au întârziat. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, a fost destul de rezervat, sugerând că, dacă sunt unele nereguli, acestea țin de birocrația stufoasă, de care medicii nu ar trebui să se împiedice atunci când e vorba de salvarea unor vieți. În schimb, conducerea Spitalului „Sfânta Maria” a făcut chiar plângere penală împotriva lui Voiculescu, iar managerul Narcis Copcă a fost la un pas de a-l face criminal. În „horă” a intrat și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care i-a cerut ministrului să permită reluarea transplanturilor „de mâine dimineață” și a sugerat, la rândul său, că ministrul ar fi responsabil de moartea unui pacient.

Coaliție Firea & directori de spitale împotriva lui Voiculescu
zoom

Rezultatele verificărilor efectuate luna trecută, de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, la Agenţia Naţională de Transplant (ANT) și patru centre de prelevare a organelor, arată nereguli grave, fiind posibilă chiar prelevarea de organe de la pacienți încă vii, susține ministrul Vlad Voiculescu. Urmează ca toate dosarele de transplant să fie verificate.

„Controlul a trezit reacţii negative. (…) Centrele verificate sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa. Agenţia Naţională de Transplant a acreditat aceste centre chiar dacă nu îndeplineau criteriile, nu aveau aparatura necesară detectării morţii cerebrale. Vor fi verificate toate centrele acreditate. La Agenţia Naţională de Transplant nu există proceduri de prelevare. Nu există un registru al organelor prelevate (…). În lipsa registrelor, fiecare spital îşi întocmeşte propriile liste. (…) Între 2013-2016, Consiliul Ştiinţific nu s-a întrunit decât de patru ori, deşi era obligatoriu să o facă lunar, iar o parte dintre membri sunt decedaţi. Vom sesiza autorităţile competente pentru suspiciuni de fals şi uz de fals. Autoritatea Naţională de Transplant va face o reevaluare a tuturor centrelor de recoltare a organelor”, a declarat Voiculescu, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că s-au găsit și probleme de integritate. „Am găsit la ANT probleme privind un proiect european, doctorul Adrian Luscalov presta servicii pentru doctorul Luscalov Adrian. În 2009, Agenţia Naţională de Transplant, sub semnătura directorului executiv, doctorul Dan Adrian Luscalov, a înştiinţat Serviciul de Ambulanţă al municipiului Bucureşti că domnul doctor Victor Zota este nominalizat în funcţia de coordonator al programului de transplant, organe, ţesuturi şi celule de natură umană pentru Centrul Universitar Bucureşti, cu încălcarea Legii 95. Nu este ușor de înţeles pentru noi cum coordonarea activităţii de transplant a ajuns la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov”, a spus Voiculescu, conform News.ro. Comisia de control a constatat că pe mai multe adrese de comunicare între Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, ANT şi MS doctorul Victor Zota apare ca fiind coordonator naţional de transplant, funcţie care nu este definită în legislaţia actuală.

Ministrul a mai anunţat că vor fi sesizate autorităţile competente pentru suspiciuni de fals şi uz de fals la ANT. „Există suspiciuni la cheltuirea banului public. Există un caz în care un şofer a semnat un raport”, a precizat Vlad Voiculescu.

Cazul „Sfânta Maria”

Ministrul Sănătății s-a referit, pe larg, la situația spitalului „Sfânta Maria”, din Capitală:  „Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24, aşa cum cere Ordinul 860. Din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Avem îndoieli că Spitalul «Sfânta Maria» a fost acreditat judicios pentru transplant. Am cerut Primăriei Capitalei să permită verificări privind acreditarea şi achiziţiile”, a declarat Voiculescu, adăugând că ANT a anunțat ministerul că intenționează să realizeze un raport în legătură cu transplantul pulmonar de la Spitalul „Sfânta Maria”, însă „după ce a fost dată acreditarea”.

Ministrul s-a declarat sceptic în privința posibilităților de efectuare a unui transplant pulmonar în unitatea respectivă. Din luna mai, la „Sfânta Maria” nu s0a mai efectuat vreun transplant pulmonar. „Una dintre persoanele-cheie a părăsit spitalul. Prin urmare, avem dubii serioase legate de faptul că această intervenţie deosebit de complexă poate fi realizată bazându-ne pe un medic care ar putea să vină din Germania pentru realizarea acestei intervenţii şi care nu are acum un contract de muncă pentru opt ore pe zi cu Spitalul «Sfânta Maria»”, a precizat Voiculescu.

Ministrul a solicitat acceptul Primăriei Capitalei de a permite Corpului de control să verifice funcţionarea Spitalului „Sfânta Maria”, respectiv modul în care a fost acreditat şi cum s-au făcut achiziţiile. „Dacă doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit să facă un act de transparenţă - pe care în câteva săptămâni toate spitalele vor fi obligate să îl facă -, şi anume să publice lista contractelor încheiate de Spitalul «Sfânta Maria» cu firmele care au furnizat echipamente, în decursul anului 2015 în special”, a adăugat ministrul, citat de News.ro. În ultimii doi ani, Spitalul „Sfânta Maria” a beneficiat de finanţări semnificative atât de la Ministerul Sănătăţii, cât şi de la Primăria Municipiului Bucureşti. „Nu a fost cheltuit însă niciun ban”, susține Voiculescu.

Reacțiile celor cu musca pe căciulă

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, a declarat că instituţia pe care o conduce îşi organizează transplantul astfel încât „să poată prinde avionul”. „Trebuie un avion cu reacţie cu care să zburăm rapid la donator. România are nevoie de cel puţin două centre de transplant pulmonar. Nici Ministerul Sănătăţii, nici Agenţia Naţională de Transplant nu au ştiut de intenţiile unor centre de a performa. Este de discutat în materie de ilegalitatea acreditării. În momentul de faţă nu vă pot răspunde de ce s-au acreditat centrele de recoltare”, a precizat Radu Deac, citat de Mediafax.

Managerul spitalului „Sfânta Maria” s-a lansat în acuzații deschise la adresa ministrului Sănătății, spunând că afirmațiile acestuia au menirea de a abate atenția de la decesul unui pacient aflat pe listele de aşteptare la Spitalul Sfânta Maria: „El acum face o perdea de fum pentru a-şi asigura, nu mai vrea să răspundă pentru că probabil a sperat să nu fie niciun deces pe această listă. Iată ca din nefericire pe 10 octombrie a fost acest deces deşi în luna septembrie a fost întrebat de către doctorul Zota privind existenţa unui plămân la Spitalul de Uregnţă şi dacă putem să îl montăm pacientului aflat într-o stare critică. Dânsul a refuzat. Dacă a refuzat să plătească acest serviciu, de ce trebuie să răspundem noi ? (…) Am pus pe listă pacienţi români conform acreditării Guvernului tehnocrat, acreditare necontrazisă de niciun document niciodată, valabilă la ora la care vorbim, valabilă şi acum o săptămână. Dânsul cu bună ştiinţă, nu a plătit pacienţilor care aveau nevoie de transplant pulmonar transplantul într-o clinică acreditată. Neplătind transplantul, aceştia nu s-au operat. Neoperându-se, au murit, şansa lor de viaţă a fost 0. În rest avem tot ceea ce trebuie ca să funcţionăm să facem mâine un transplant. Singurul lucru care lipseşte este plata lui de către programul de sănătate. Dânsul nu dă ca ministru avize, nu retrage avize, poate să aibă credinţe, păreri, idei, dar dânsul era obligat să plătească dreptul asiguraţilor. (...) Ministerul refuză să plătească dreptul asiguraţilor români. Domnul ministru a scos plata, el personal”, a Narcis Copcă, pentru Mediafax.

Copcă a fost protagonist și în scandalul dezinfectanților, susținând că a fost obligat de legislație (!) să cumpere dezinfectanți Hexiharma.

Managerul de la „Sfânta Maria”, a confirmat, pentru AGERPRES, că miercuri a fost depusă o plângere penală împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru „abuz în serviciu”.

Și managerii altor spitale dintre cele găsite cu nereguli susțin că, de fapt, problema ar fi la Ministerul Sănătății.

Firea intră în scenă

Voiculescu a declarat că a cerut modificarea de urgență a legislației și schimbarea Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, „având în vedere că acesta este nefuncţional”. Ministrul a anunțat că va aproba un ordin privind modul de alocare la nivel naţional a grefoanelor de ţesuturi şi celule.

Însă primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, nu este în acord cu aceste măsuri și îi cere ministrului Sănătăţii să deblocheze „mâine dimineață” fondurile pentru transplantul de plămân la Spitalul „Sfânta Maria”.  Firea a comunicat că va pune la dispoziţie Ministerului Sănătăţii documentele cerute, legate de achiziţiile de echipamente medicale şi administrarea spitalului. „De mâine dimineaţă ar trebui să aibă loc operaţii, pentru că sunt pacienţi care suferă şi sunt pacienţi care aşteaptă de luni de zile ca la un spital acreditat din Europa să funcţioneze şi secţia de transplant. Practic, CNAS şi ministerul au încălcat legea când au tăiat finanţarea către un spital care are toate acreditările necesare”, a declarat Gabriela Firea.

Edilul Bucureștiului consideră că scandalul de la „Sfânta Maria” este generat de o dispută politică, dintre PNL și USR, respectiv între oamenii fostului ministru Patriciu Achimaș Cadariu și succesorul acestuia. „Eu nu vreau să intru în această polemică”, susține Firea, care consideră afirmațiile ministrului referitoare la încălcările grave și repetate ale legii „subterfugii, explicații irelevante”.

Mai mult, Firea a sugerat că Voiculescu este responsabil de moartea unui pacient: „Ieri (marţi, n.r.), domnul ministru a trimis Inspecţia Sanitară de Stat din trei judeţe la Spitalul «Sfânta Maria». Un an de zile aproape nu a făcut nimic şi acum a trimis o inspecţie formată din reprezentanţi din trei judeţe. Controlul s-a finalizat azi-noapte, nu s-a găsit nimic în neregulă. Şi atunci cine răspunde pentru pacientul care şi-a pierdut viaţa de curând, pentru că nu a avut dreptul la transplant, deşi în România au fost plămâni prelevaţi şi au fost transmişi în străinătate?”.

Scandalul „Sfânta Maria” s-a declanșat odată cu verificările Corpului de Control la ANT. Săptămâna trecută, Vlad Voiculescu afirma că ANT a acreditat spitalul în luna martie 2016, ca urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016, iar reprezentantul ANT care a realizat întreaga documentaţie pentru acreditare este un… asistent medical din Timişoara. Ca atare, este suspectată o intervenție politică în acest proces.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-25

TAGURI: gabriela firea, spital, director, vlad voiculescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
23 Noi 2016

SINDICATELE SI CONDUCERILE SPITALELOR SUNT PESEDIZATE. IAR MATRACUCA LUI PANDELE E BEATÂ DUPA PUTERE.
UN BUCURESTEAN
24 Noi 2016

Madam Firea daca nu este de specialitate ar fi bine sa se abtina. Ca peste tot la noi exista nereguli,, iar ministrul sanatatii a desschis cutia Pandorei din care se reversa neregulile si abuzurile, conflictele de interese. Abia dupa o analiza atenta se pot propune solutii corecte si atunci primarul poate avea puncte de vedere pertinente.
ROLAND GREVER
24 Noi 2016

Daca zici ca e beata dupa putere inseamna ca tu chiar esti beat Ce AI vrea sa stea cu mainile in san si sa constate cum ministrul sanatatii saboteaza sistemul medical la indicatiile lui Soros ? deja mor oameni din cauza acestui ministru incompetent Criminalilor pnl isti fascisti
Random imageUltimele stiri


loading...