2019-01-22 00:41


UPDATE. Claudiu Săftoiu, noul şef al TVR

 |  15:08
UPDATE. Claudiu Săftoiu, noul şef al TVR

UPDATE, ora 18.55: Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat, marţi, după votul cu bile, că plenul reunit al Parlamentului nu are cvorum pentru a-l valida pe Claudiu Săftoiu în funcţia de preşedinte-director general al SRTV.

“Nu avem cvorum. Ne mai lipsesc 20 de voturi. Nu am putut numi astăzi preşedintele TVR”, a spus Blaga, după ce s-a încheiat votul cu bile pentru validarea lui Claudiu Săftoiu.

El a cerut comisiei să numere voturile.

UPDATE, ora 18.05: Liberalul Claudiu Săftoiu a fost ales marţi de noul Consiliu de Administraţie al SRTV în funcţia de preşedinte - director general al instituţiei, el urmând să fie validat de plenul reunit al Parlamentului, după audieri la comisiile de specialitate.

Alegerea acestuia de către membrii Consiliului de Administraţie s-a făcut prin vot deschis.

Claudiu Săftoiu urmează să fie audiat marţi de Comisiile de cultură ale Parlamentului, apoi votat în plenul reunit al celor două Camere.

Membrii Consiliului de Administraţie al SRTV au depus marţi jurământul în faţa plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, în absenţa parlamentarilor democrat-liberali, componenţa Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române.

În favoarea componenţei noului Consiliu de Administraţie al SRTV s-au exprimat 238 de parlamentari, un singur vot fiind împotrivă.

Astfel, din conducerea SRTV vor face parte, la propunerea PSD, Anne Jugănaru, Claudiu Brânzan, Cristian Niţulescu (membri titulari) şi Luminiţa Violeta Ristea, Mihai Cernea şi Vasile Arhire (membri supleanţi).

Din partea PNL, propunerile sunt Claudiu Săftoiu, Dida Drăgan, Lucia Hossu-Longin, titulari, iar Irina Radu, Daniela Bârsan, membri supleanţi.

Din partea UNPR a fost propusă Nicoleta Nicolicea, iar de la UDMR propunerile sunt Nagy Zoltan Levente - titular şi Peter Istvan Rostaş - supleant.

Grupul minorităţilor naţionale l-a propus pe Cornea Raico, titular, şi pe Ghiţă-Jalică Andreea, supleant.

Reprezentanţii salariaţilor SRTV în CA al Televiziunii Publice sunt Valentin Nicolau şi Sorin Burtea, titulari, Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu, supleanţi.

Guvernul are ca propuneri pe Gabriel Tufeanu ca membru titular şi Marius Oblu ca membru supleant. Propunerea Preşedinţiei este Romina Surugiu.

UPDATE, ora 17.05: Parlamentarii PDL au părăsit, marţi, plenul Parlamentului, care urma să supună la vot componenţa Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române, în semn de protest pentru respingerea candidaţilor propuşi de democrat-liberali în structura de conducere a SRTV.

Parlamentarii din comisiile reunite pentru Cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au validat, marţi, propunerile pentru Consiliul de Administraţie al SRTV, acestea urmând să fie înaintate plenului reunit spre a fi votate.

Validarea a fost făcută cu 20 de voturi pentru şi o abţinere.

Propunerile PSD pentru Consiliul de Administraţie al TVR sunt Anne Jugănaru, membru titular, Luminiţa Violeta Ristea - membru supleant, Claudiu Brânzan - membru titular, Mihai Cernea - membru supleant, Cristian Niţulescu - membru titular şi Vasile Arhire - membru supleant.

Din partea PNL, propunerile sunt Claudiu Săftoiu, Dida Drăgan, Lucia Hossu-Longin, titulari, Irina Radu, Daniela Bârsan, supleanţi.

Din partea UNPR a fost propusă Nicoleta Nicolicea, iar de la UDMR propunerile sunt Nagy Zoltan Levente, titular şi Peter Istvan Rostaş, supleant.

Grupul Minorităţilor Naţionale l-a propus pe Corneo Raico, titular, şi pe Ghiţă-Jalică Andreea, supleant.

Reprezentanţii salariaţilor SRTV în CA al televiziunii publice sunt Valentin Nicolau şi Sorin Burtea, titulari, Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu, supleanţi.

Guvernul are ca propuneri pe Gabriel Tufeanu ca membru titular şi Marius Oblu ca membru supleant. Propunerea Preşedinţiei este Romina Surugiu.

Deputatul Raluca Turcan, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, a declarat marţi, la ieşirea de la şedinţa comisiilor de cultură unde sunt audiate propunerile pentru Consiliul de Administraţie al SRTV, că PDL va ataca la Curtea Constituţională hotărârea plenului Parlamentului care urmează să valideze noua componenţă a CA al televiziunii publice.

“Este un abuz şi abuzul vine din faptul că este pentru prima oară când o instituţie aflată sub control parlamentar nu va avea în CA persoane propuse de un grup parlamentar, aşa cum prevede legea. Grupurile parlamentare transmit propuneri privind persoane care să facă parte din CA. În Comisia de cultură din Camera Deputaţilor niciodată nu s-a întâmplat ca un partid politic să nu aibă dreptul să facă propuneri, să nu fie nici măcar audiate. Există un text de lege foarte clar. Acest text spune explicit că grupurile parlamentare transmit propuneri în baza configuraţiei politice. Aşadar, votul fiind ilegal, propunerile fiind ilegale, vom contesta hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională. Actuala Putere, în total dezacord cu ceea ce a exprimat atunci când a preluat puterea, că doreşte reluarea rolului Parlamentului, doreşte corectitudinea deciziilor politice, astăzi se manifestă ilegal în Parlament, sfidează un drept al comisiilor de cultură stipulat prin lege şi regulament şi în acelaşi timp urmăreşte politizarea celei mai importante instituţii democratice din România, televiziunea publică”, a declarat deputatul PDL.

Referindu-se la propunerile PDL pentru CA al TVR, Turcan a spus că “sunt oameni care ar fi reprezentat cu moralitate, cu profesionalism, cu competenţă Parlamentul României în CA”. “Sunt oameni care în decursul timpului au avut grijă să îşi construiască o carieră profesionistă, competentă şi experienţa lor ar fi fost binevenită”, a susţinut Turcan.

La rândul său, Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, a declarat că parlamentarii PDL vor solicita la dezbaterile din plenul reunit audierea propunerilor democrat-liberale. El a adăugat că până acum democrat-liberalii au făcut propuneri în diverse instituţii în ideea de a echilibra structura de conducere.

“Propunerile noastre în diverse instituţii pe o cutumă reprezentând algoritmul politic, opinia noastră şi a celor care am avut majoritatea în Parlament la un moment dat a fost de a echilibra pe cât posibil structurile de conducere (...) cu ceea ce este în Parlament. Nicăieri, în nicio instituţie de conducere pe care Parlamentul o are în subordine nu a existat o majoritate a noastră. În fostul Consiliul de Administraţie, unde a fost completat, modificat, am respectat prevederile legii şi fiecare grup parlamentar a avut unul, doi, trei reprezentanţi”, a spus Toader.

Propunerile PDL au fost respinse de la audieri

Parlamentarii din comisiile reunite pentru Cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins solicitarea de audiere a propunerilor PDL pentru Consiliul de Administraţie al SRTV.

Propunerea a fost respinsă cu 15 voturi împotrivă, nouă voturi pentru şi două abţineri. Ulterior votului, parlamentarii PDL din comisiile de cultură s-au retras de la şedinţă. Raluca Turcan, preşedintele comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, a declarat că ceea ce va urma după audieri, va fi un “vot ilegal”.

În cadrul dezbaterilor, Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, cel care a înaintat spre aprobare propunerile democrat-liberalilor, a precizat că ponderea actuală a Parlamentului arată că PDL are 147 parlamentari, PSD 139, UDMR 28, PNL 88 şi UNPR 26 de parlamentari.

“În aceste condiţii, PDL are dreptul la trei locuri în CA al TVR. Liderii de grup, în afară de cel al PDL, nu au acceptat această configuraţie. Suntem puşi într-o situaţie specială, este incorect ca cel mai mare grup parlamentar să nu fie reprezentat în CA al TVR. Aşa cum prevede legea, avem dreptul la trei titulari şi trei supleanţi”, a declarat Mircea Toader.

Deputatul Victor Socaciu şi senatorul Georgică Severin, ambii PSD, au insistat pe existenţa unei decizii a Comitetului liderilor de grup care a înaintat comisiilor un proces verbal în care nu regăsesc propuneri ale PDL pentru CA al TVR.

Comitetul liderilor de grup de la Camera Deputaţilor şi Senat a decis luni ca PDL să nu primească niciun loc în Consiliul de Administraţie al TVR, a declarat liderul deputaţilor PSD, Valeriu Zgonea.

Propunerile PDL erau: Radu Carp, Ioan Stanomir, Andrei Postelnicu - titulari şi Paul Călin Botez, Cristian Blană, Ion Lucan Catrina.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-06

TAGURI: tvr, ca, srtv, propuneri pdl, psd, respins, raluca turcan, mircea toader, victor socaciu, unpr
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...