2017-01-21 23:41

DEZVALUIRI


Comision de 7 mil. euro de la fosta RODIPET

 |  21:00
Comision de 7 mil. euro de la fosta RODIPET

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au stabilit cum a reuşit libanezul Said Baaklini să spolieze fosta companie de stat RODIPET, împreună cu patronii acesteia, fraţii Hassan şi Mehdi Awdi, ajutaţi de angajaţii acestora.

Said Baaklini, căruia procurorii i-au impus să nu părăsească ţara pentru 30 de zile, este cercetat de procurorii DIICOT pentru spălare de bani. Ancheta a relevat că libanezul a încheiat, prin firma sa, Libarom Agri SRL, cu Supremo Corporation SRL, societatea care a preluat o parte a acţiunilor RODIPET (actualmente Network Press Concept SA), nu mai puţin de 14 contracte, câte au reuşi procurorii să descopere, extrem de păguboase pentru fosta companie de stat.

Unul dintre contracte, semnat la data de 1 martie 2006, a vizat vânzarea unui teren al firmei acţionare în fostul RODIPET, Monalisa Investments. Beneficiarul contractului era Supremo Corporation, iar intermediarul tranzacţiei era Libarom Agri, care se obliga să găsească un cumpărător, în schimbul unui comision de 45% din valoarea vânzării. După trei luni, terenul a fost vândut firmei Danubius Expert pentru 7 milioane de euro. Comisionul încasat de Baaklini a fost de aproape 3,8  milioane de euro, la care s-au adăugat penalităţile de întârziere a plăţii de aproape 3,6 milioane euro. Monalisa Investments a fost folosită ca vehicul financiar.

Un alt contract, încheiat în 2004 şi adiţionat de trei ori, a avut ca obiect vânzarea a 300 de chioşcuri metalice, la preţul de 4.000 euro/bucata, plus TVA. Libarom Agri a încasat de la Supremo Corporation 450 de miliarde lei vechi (puţin peste 1,1 milioane euro) în schimbul vânzării a 23 de chioşcuri. În anul următor, Libarom Agri a mai vândut 61 de chioşcuri pentru care a încasat suma de un milion lei (aproximativ 250.000 de euro).

Fraudă fiscală de 100 de milioane lei

Potrivit unor surse bancare, contul firmei Libarom Agri SRL de la Romexterra Bank SA a fost creditat de Supremo Corporation, o parte a sumelor fiind transferată către firma-fantomă Mike Trading & Investment SRL, care avea sediul declarat chiar în imobilul în care funcţionează Libarom Agri. Prin aceste tranzacţii bancare, Baaklini şi Awdi au realizat tipul de tranzacţii denumite „paravan”, o parte a sumelor de bani rezultate din operaţiuni fictive, ajungând în final, în numerar, la ei.

În aceeaşi ordine de idei, trebuie menţionat că inspectorii Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul ANAF au descoperit, în cadrul unui control încheiat pe 25 ianuarie 2010, că, în perioada 2004-2009, Libarom Agri a păgubit bugetul de stat cu 80 de milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. În cadrul altor verificări, aceiaşi inspectori au constatat că Supremo Corporation a prejudiciat statul cu 27 de milioane de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

EMIL
03 Aug 2011

Si? Cozi de topor? Nimic?

Adauga un comentariu

Random image