2017-01-17 07:06

DEZVALUIRI


Compania Naţională de Investiţii, în afaceri cu Gicu Gânscă, acuzat de DIICOT de manipularea Bursei RASDAQ

 |  19:32
Compania Naţională de Investiţii, în afaceri cu Gicu Gânscă, acuzat de DIICOT de manipularea Bursei RASDAQ

CompaniaNaţională de Investiţii face afaceri pe bani publici cu un afacerist trimis înjudecată pentru manipularea bursei şi spionaj la divizia de brokeraj a BănciiTransilvania. Anul trecut, Compania Naţională de Investiţii, instituţia care a acordatcontractele de lucrări ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a încheiatcu societatea clujeană Grup 4 Instalaţii SA, controlată de omul de afaceri GicuGânscă, un contract pentru proiectarea şi construcţia unui bazin de înotdidactic în judeţul Bihor. Valoarea contractului s-a ridicat la un milion deeuro, din fonduri publice. Gânscă a fost trimis în judecată, la începutulanului curent, într-un dosar disjuns din cel al Băncii Transilvania, pentrumanipularea bursei în vederea achiziţionării, în mod ilegal, spun procurorii, aacţiunilor societăţii ACI Bistriţa Năsăud, prin intermediul Bursei.

La data de29 octombrie 2010, Compania Naţională de Investiţii (CNI) a publicat pe site-ulSEAP, privind sistemul electronic al achiziţiilor publice, un anunţ departicipare prin care şi-a făcut cunoscută intenţia de a achiziţiona serviciide proiectare a adaptării proiectului-pilot la condiţiile specificeamplasamentului şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii“bazin de înot didactic în localitatea Marghita, judeţulBihor. La data de 19 mai 2010, Compania Naţională de Investiţii a organizat olicitaţie publică, în vederea atribuirii contractului, fiind desemnată drept câştigătoareoferta depusă de societatea Grup 4 Instalaţii SA, cu sediul în Cluj-Napoca.Valoarea contractului a fost de 3.643.114,42 lei fără TVA, adică peste unmilion de euro cu TVA inclusă, potrivit anunţului de atribuire postat deautoritatea contractantă pe portalul licitaţiilor publice. Deşi licitaţia afost atribuită încă din luna mai a anului trecut, autoritatea contractantă apublicat anunţul de atribuire a contractului abia pe data de 9 iunie 2010.

Surse dinpiaţa financiară afirmă că în spatele societăţii Grup 4 Instalaţii SA se aflăomul de afaceri ardelean Gicu Gânscă. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţionalal Registrului Comerţului, omul de afaceri în cauză este acţionar în firmeleColina Edil SA, Anda Imobiliare SRL, AG. Colina SRL, Pracsa SA şi E-LectroDomus SRL.

Gânscă, judecat în dosarul ACI Bistriţa

Numeleomului de afaceri Gicu Gânscă a apărut şi în dosaul instrumentat anul trecut deprocurorii DIICOT Cluj, care, la începutul lunii ianuarie, au trimis înjudecată cinci persoane acuzate de manipulare a bursei. Printre ei, un om deafaceri clujean şi directorul BT Securities, divizia de brokeraj a BănciiTransilvania. Într-o cauză conexă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BănciiTransilvania pentru manipulareabursei.De aceastădată, procurorii l-au trimis în judecată pe Rareş Nilaş, directorul BTSecurities, divizia de brokeraj a Băncii Transilvania, sub acuzaţia demanipulare a Bursei. Alături de el au mai fost trimise în judecată alte cincipersoane, printre care Sergiu Dascăl - director de operaţiuni BT Securities -,Gicu Gânscă Agenor - (omul de afaceri clujean care face afaceri cu Compania Naţionalăde Investiţii), avocatul Victor Rusa şi brokerii Ana Maria Oprean şi IonuţBaboş.Rareş Nilaş e acuzat că l-a ajutat pe Gicu Gânscă să cumpere acţiunilesocietăţii ACI Bistriţa Năsăud, prin intermediul bursei, pe baza unuiantecontract de vânzare-cumpărare încheiat de omul de afaceri cu Ioan Blaga,directorul societăţii bistriţene.Negocierea s-a purtat la mijlocul anului 2007. Gicu Gânscă urma, iniţial,să cumpere un pachet de 343.092 acţiuni, iar ulterior alte 3,6 milioane deacţiuni ale ACI Bistriţa, devenind astfel acţionar majoritar. "Gicu Gânscăa pregătit cu Rareş Nilaş cadrul general în care să realizeze tranzacţia pepiaţă. Gicu Gânscă cunoştea faptul că realizarea unei tranzacţii la un preţstabilit anterior, printr-un antecontract, este posibilă doar dacă se realizeazăo manipulare a preţului bursei", se arată în rechizitoriu. Anchetatoriimai spun că directorul BT Securities a coordonat toate tranzacţiile pe bursădin perioada 2007-2010, astfel încât omul de afaceri clujean să intre înposesia acţiunilor firmei bistriţene. "Gânscă i-a transmis lui Nilaş toatedetaliile tranzacţiei, cerându-i să realizeze tranzacţia pe bursă la preţulstabilit în antecontract", spun procurorii. BT Securities a introdus unordin de tranzacţionare, în data de 5 noiembrie 2007, la ora 13.14 minute, princare directorul ACI Bistriţa, Ioan Blaga, oferea spre vânzare un pachet de 3.663.315acţiuni la preţul de 0,1 lei/acţiune. Un minut mai târziu, tot prin BTSecurities, Gicu Gânscă se oferea să cumpere exact acelaşi număr de acţiuni laexact acelaşi preţ. Ambele ordine au fost semnate de acelaşi broker, Ana MariaOprean.

“Fapta învinuitului Gânscă Gicu Agenor, care,în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada noiembrie 2007-februarie2008 a cumpărat pe piaţa reglementată RASDAQ acţiunile ACIS ale emitentului SA Bistriţa SA în modalităţile prezentate întruneşteelementele constitutive ale infracţiunii de manipulare a pieţei de capital, înformă continuată", susţin în rechizitoriu." de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şide vânzare în acelaşi moment, la acelaşi preţ şi cantitate. Este greu deexplicat logica acestor tranzacţii în alt mod decât intenţia de a manipula preţul pieţei",mai precizează DIICOT.

Compania Grup 4 Instalaţii este abonată lacontractele cu statul

La data de27 august 2007, firma Grup 4 Instalaţii SA a încasat de la Primăria ComuneiSavadisla un contract în valoare de 4.309.676,35 lei fără TVA, pentruextinderea reţelei comunale de canalizare în localităţile Savadisla, Vlaha,Fisinel-Stonla şi alimentare cu apă prin cişmele stradale a localităţilorFisinel şi Stolna.

La data de3 octombrie 2007, aceeaşi firmă a mai încasat de la Primăria Oraşului Dragomireştiun contract în valoare de 2.277.513 lei fără TVA pentru realizarea unei staţiide epurare în oraşul Dragomireşti, judeţul Maramureş.

La data de 10 decembrie 2007, Grup 4 InstalaţiiSA a încheiat cu Consiliul Judeţean Cluj un contract în valoare de 6.859.373,46lei fără TVA pentru construirea unei staţii de epurare în comuna Jucu, înincinta Parcului Industrial Tetarom 3. La data de 18 septembrie 2006, ConsiliulJudeţean Cluj a mai atribuit aceleiaşi firme un contract în valoare de6.932.379,46 lei fără TVA, pentru realizarea lucrărilor edilitar-gospodăreştide alimentare cu apă şi canalizare menajeră în incinta Tetarom 3. La data de 25noiembrie 2008, Grup 4 Instalaţii a mai primit de la Consiliul Judeţean Cluj uncontract în valoare de 880.003,11 lei fără TVA pentru realizarea de lucrărisuplimentare survenite în urma modificărilor amplasamentului, pentru realizarealucrăriulor edilitar-gospodăreşti de alimentare cu apă şi canalizare menajeră şipluvială Tetarom 3. La data de 18decembrie 2008, Consiliul Judeţean Cluj a atribuit aceleiaşi firme un contract învaloare de 1.382.555,62 lei fără TVA pentru realizarea unei reţele electrice de20 KV în incinta Tetarom 3, pentru ca, la data de 11 septembrie 2009, să maiatribuie firmei în cauză un contract în valoare de 3.726.000,50 lei fără TVApentru alimentare cu energie electrică a parcului Tetarom 3. Ulterior, la datrade 23 aprilie 2010, Consiliul Judeţean Cluj a mai atribuit companiei Grup 4Instalaţii SA un contract adiţional pentru aceeaşi lucrare, pentru care a maiplătit suma de 185.356,28 lei fără TVA.

În fine,alte două contracte ale Grup 4 Instalaţii SA încheiate cu statul au fostsemnate la data de 24 februarie 2010, cu comuna Gilău, pentru extinderea reţeleide canalizare aferentă localităţilor Gilău şi Someşu-Rece şi organizare de şantier,pentru care a primit suma de 755.628,85 lei fără TVA, respectiv cu Compania deApă Someş SA, pentru reţele de apă şi canalizare în Dej şi Gherla, pentru carea primit suma de 22.741.856,66 lei fără TVA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image