2017-01-18 23:04

DEZVALUIRI


Comuna care vrea să-l dea jos pe primar

 |  21:00
Comuna care vrea să-l dea jos pe primar

Locuitorii din comuna Iepureşti, judeţul Giurgiu, s-au săturat de „micile afaceri” ale primarului Gheorghe Păunescu şi au decis să facă un referendum prin care edilul să plece de la conducerea instituţiei. S-au strâns 785 de semnături din tot satul. Hârtiile au plecat la judeţ, se aşteaptă stabilirea zilei în care ţăranii îl vor putea da jos pe primar. Până atunci, toată lumea tace. Abia dacă au curajul să-şi dea numele în discuţia cu reporterul, de frica represaliilor.

Iepureşti e o comună cu 2.000 de suflete. Şi arată jalnic. Noroc cu ziua însorită care a mai şters un pic din sinistrul comunei din Giurgiu. Casele sunt ponosite, drumul este plin de gropi, iar şcoala, muzeul şi ulucile de pe garduri stau să cadă. Sătenii sunt revoltaţi pentru că primarul în care au avut încredere a furat bani de la bugetul primăriei şi nu a avut deloc grijă de comună. Ei ne-au spus că în campanie, primarul Gheorghe Păunescu le-a promis drumuri asfaltate, apă curentă pe toate uliţele comunei, dar n-a făcut nimic. Ba mai mult, în văzul lor, le-a ridicat „palate” celor doi fii ai săi. Tanti Zamfira, o femeie de 80 de ani, ne povesteşte că primarul nu a ajutat-o cu nimic. Acum doi ani, spune ea, primarul a adus multe lemne în curtea primăriei, dar au fost împărţite doar oamenilor care „îl vorbesc de bine”. „Eu am stat două zile în ger, am tremurat în faţa primăriei, m-am rugat de el şi nu mi-a dat nimic. La alţi oameni din sat le-a dat şi câte două remorci cu lemne”, îşi aduce aminte bătrâna. O lună întreagă nu a avut lemne să pună pe foc. Ne roagă să nu îi publicăm numele adevărat – „spune-mi Zamfira” - ca să nu rămână pe drumuri.

Un alt bătrân din sat, poreclit Dop, e şi el supărat foc pe primar. Susţine că nu l-a votat niciodată pe Păunescu şi că alegerea lui a fost alta. Bătrânul crede că din cauza asta nu a primit nici un ajutor din partea primăriei. Îl întrebăm de unde ar putea primarul să ştie că nu a votat cu el şi spune că, în comună, se practică „uitatul” în buletinele de vot. Fata lui Dop, în schimb, l-a votat. Doar ca să îi semneze actele pentru ajutorul de handicap, că altfel nu ar fi luat nici un ban – ne spune ea.

„Există şi oameni mai buni”

Oamenii din Iepureşti sunt informaţi, se uită la televizor şi au simpatii politice. Favoriţii lor sunt de la Opoziţie. De la Opoziţia de la Bucureşti, că în Iepureşti, Opoziţia e la putere, dar nu face nimic. Favoriţii lor sunt Crin Antonescu şi Victor Ponta, „domnii drăguţi” care apar la televizor. Ciudat este că vor ca la conducerea ţării să se întoarcă social-democraţii, chiar dacă sunt conştienţi că primarul lor este membru PSD, dar spun că „la Bucureşti lucrurile sunt altfel şi oamenii sunt mai buni”.  

Venea o moară la Iepureşti

De la tanti Zamfira am aflat că în Iepureşti era cândva cea mai bună moară, cea mai căutată şi mulţi oameni veneau aici, iar comuna câştiga „binişor de pe spatele morii”. Ea nu ştie exact ce s-a întâmplat cu moara şi nici cu cazanele din sat, dar ştie că primarul a fost implicat cumva în toată povestea. Bătrânul Dop povesteşte şi de afacerile pe care primarul le face cu terenurile din comună. El susţine că Păunescu a luat pământ de la mai mulţi săteni şi a „uitat” să le mai dea banii pe el. La fel cum a uitat şi ce a promis în campanie, spune bătrânul.

De partea edilului

Primarul Păunescu are de partea sa activiştii politici. Şi familia. Nea Bora, fost militar şi pasionat de politică, spune că primarul nu are nici o vină, iar vinovaţi pentru tot ce se întâmplă în comună ar fi consilierii locali care au altă culoare politică. Nea Bora zice că aceştia îi pun „beţe în roate” şi nu îl lasă să facă mai nimic pentru comună pentru că sunt „de-ai lui Băsescu”. Fostul militar ştie cum e cu trădarea. La alegerile trecute, unul dintre consilieri  - povesteşte nea Bora - l-a susţinut pe primar, dar apoi a fost cumpărat şi a trecut de partea Puterii, adică a PDL. „Mi-aş fi făcut şi eu casă frumoasă, m-aş fi plimbat, că doar de aia sunt primar”, visează un tânăr, şi el speriat de faptul că o să-i apară numele la ziar.

Rudele, la fel, înţelegătoare. Primarul nu poate mulţumi pe toată lumea, spune cuscrul primarului, care vorbeşte în pilde: „Viaţa asta e ca două ciocane, care bate mai tare, ăla e mai bun, care nu mai bate, nu mai e bun”.

Clanul

E puţin dacă spui că profesorii de la şcoala din Iepureşti sunt nemulţumiţi. Anul acesta nu au fost plătiţi timp de 3 luni. Profesorii cu care am vorbit ne-au spus că mereu sunt probleme cu banii alocaţi pentru modernizarea şcolii. În momentul de faţă, şcoala nu are apă curentă, iar copiii merg la o toaletă improvizată în curte. Pe mâini se spală într-un lighean, iar iarna folosesc zăpada din curte. Profesorii se plâng că uneori trebuie să scoată bani din buzunar pentru a plăti încălzirea, internetul şi lumina, pentru că primăria întârzie mereu sau nu li se acordă bani suficienţi. Nici unul dintre profesori nu a vrut să îşi dea numele pentru că nu vor să aibă probleme cu „clanul” Păunescu, cum este numită familia primarului în comuna Iepureşti.

Primarul Gheorghe Păunescu e şi el suspicios când presa întreabă de viaţa şi opera lui. Devine chiar recalcitrant şi ne acuză că am fost trimişi ori de PDL, ori de UNPR, ori de un alt partid politic care vrea să îl distrugă. A intuit imediat motivul pentru care ne-am dus până acolo: referendumul de demitere. Păunescu susţine că semnăturile pentru referendum nu sunt reale, că are declaraţii de la oamenii din comună care i-au spus că nu au semnat nimic. Primarul a cerut Parchetului să facă investigaţii pentru că, susţine el, cele 785 de semnături din comună sunt închipuite. Continuă prin a ne spune că el ar putea să strângă în câteva clipe peste 1.000 de semnături dacă ar fi nevoie. La întrebarea „De ce comuna nu are apă curentă?”, primarul aruncă pisica în curtea PDL. Îi pun piedici la orice. Vineri, spre exemplu, trebuia să fie o şedinţă pentru aprobarea unor bani de salubritate, dar consilierii democrat-liberali au refuzat să vină, susţine Păunescu.

Cu toate că primarul nu crede că oamenii din comună vor referendum, locuitorii cu care am vorbit ne-au spus că vor ca Păunescu să plece de la primărie şi că au semnat actele necesare pentru asta. Mihaela, vânzătoarea din comună, ne lămureşte cum a ajuns Păunescu la al treilea mandat. Ea crede că alegerile din 2008 au fost fraudate. „Nici jumătate din sat nu l-a vrut primar, a venit cu oameni din alte părţi care nu aveau nici o treabă cu comuna noastră. Cei care au fost aduşi aici au primit vize de flotant ca să poată vota”. Ea ne asigură că jumătate din voturi au fost furate şi că „oamenii nu l-au vrut chiar aşa de tare, cum vrea să creadă domn’ primar”. Mihaela aşteaptă referendumul pentru demitere. Dar nimeni nu ştie când va fi organizat. Hârtiile cu semnături au plecat la Consiliul Judeţean, dar acolo preşedinte este un liberal. Iar liberalii au o alianţă cu pesediştii primarului Păunescu. Prefectura Giurgiu a înaintat o acţiune în instanţă Consiliului Judeţean. Povestea se complică. Rău. Politic. Un lucru este cert: oamenii din Iepureşti vor să-l dea jos pe primar. Înainte de alegeri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-28

Mai multe imagini:
Comuna care vrea să-l dea jos pe primar
zoom
Comuna care vrea să-l dea jos pe primar
zoom
Comuna care vrea să-l dea jos pe primar
zoom

Comuna care vrea să-l dea jos pe primar
zoom
Comuna care vrea să-l dea jos pe primar
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image