2017-01-21 17:36

DEZVALUIRI


Consiliul UNBR vrea să-i scoată pe tinerii avocaţi din instanţele judecătoreşti

 |  21:01
Consiliul UNBR vrea să-i scoată pe tinerii avocaţi din instanţele judecătoreşti

Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) a propus specializarea profesiei de avocaţi pe două direcţii: litigii şi consultanţă. Surse din interiorul Consiliului UNBR au declarat pentru PUTEREA că marile case de avocatură vor să restrângă drepturile micilor avocaţi. Aceştia doresc să copieze modelul american, prin care doar ei să aibă dreptul să pledeze în faţa instanţelor de judecată.

Reuniunea Consiliului UNBR a propus la sfârşitul săptămânii trecute câteva modificări la Legea avocaţilor. Cea care-i va afecta atât pe avocaţi, cât şi pe cetăţeni, se referă la restrângerea dreptului de a pleda la bară a avocaţilor.

Dacă avocaţii fac acum de toate, în viitor ei vor fi nevoiţi să dea un examen dacă vor să mai pledeze în instanţe. Testarea va fi dată la Institutul Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Avocaţilor (INPPA), unde se va constitui o comisie în acest sens. Ulterior, membrii acesteia îşi vor da acordul dacă avocatul care a dat examenul poate fi prezent în instanţă sau nu. În replică, tinerii avocaţi susţin că tendinţa europeană este de liberalizare a pieţei de avocatură şi nu văd cu ochi buni modificarea propusă de cei peste 100 de membri ai Consiliului UNBR.

O altă modificare în Legea 51/1995 (Legea avocaţilor), care va fi propusă Parlamentului pentru legiferare, se referă la publicitate. Consiliul a decis că avocaţii au dreptul să-şi facă publicitate în anumite limite.

Şi la acest capitol tinerii avocaţi acuză casele de avocatură că vor să elimine concurenţa, deşi cele mai multe sunt foarte bogate şi au numeroase contracte cu statul. „Ele apar în toate topurile, sunt citate în toate problemele şi scandalurile de privatizare, de consultanţă ş.a.m.d. şi nu mai au nevoie de publicitate”, ne-au declarat surse din consiliu. Un alt argument adus de tinerii avocaţi împotriva acestei decizii este acela că omul de rând va fi afectat şi el. Pentru un divorţ sau un banal litigiu, oamenii vor fi nevoiţi să plătească bani grei şi nu vor mai putea să-şi aleagă avocatul pe care l-ar putea plăti să le apere interesele.

Alte voci susţin că prea mulţi avocaţi au ajuns să pledeze în instanţe şi nu au o prestaţie care să facă cinste profesiei, iar ideea unui nou examen nu ar fi tocmai rea. Întrebaţi de ce li s-a dat dreptul să intre în barou, nu au ştiut să răspundă. De asemenea, unii avocaţi spun că asemenea decizii nu vor putea să ajungă literă de lege, deoarece există tot felul de organisme internaţionale la care sunt afiliaţi şi avocaţii români.

Membrii Consiliului UNBR au refuzat să-şi facă public punctul de vedere, dar nici nu au negat existenţa acestor modificări. În schimb, au promis că vor fi supuse dezbaterii publice în perioada următoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-12-19

TAGURI: avocati, lege, modificare, unbr, instante, judecatoresti, casa, avocaturaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GOGU
18 Dec 2013

Nu le mai ajunge spaga de la examenul de admitere in barou. Au gasit o noua sursa de spaga.
JUSTITIABILUL
19 Dec 2013

Aceasta viziune de RECHIN legitimeaza statul MAFIOT. Toate oraganizatiile profesionale din Ro sunt organizate si fubctioneaza dupa bunul plac a unor MAFII ce nu tin cont de modelele existente in tarile occidentale.Ca membru a unei asemenea organizatii trebuie sa fii umilit, spaguit, terfelit, fara onoare etc. Referitor la JUSTITIE, Sisitemul judiciar romanesc se mai poate eficientiza, pentru infaptuirea justitiei cu obiectivitate si celeritate precum si cu cheltuieli minime, prin copierea (imitarea) Sistemului de Justitie CANADIAN, a Tribunalului Electronic, bazat pe stiinta ciberneticii judiciare. Completul de judecata este format dintr-un IT-ist sau cibernetician, un jurist si un calculator cu softul adecvat.Pentru eficientizarea muncii justitiarilor si satisfacerea cerintelor justitiabililor Codurile trebuie actualizate in conformitate cu cerintele reale ale unei societati moderne, diminuand la maximum posibil rolul avocatului in procesul de infaptuire a actului de justitie. Codul penal trebuie sistematizat si completat, cu reglementarile din legile speciale care prevad pedepse penale (dupa care acestea sa fie abrogate). Anual trebuie revizuit (de catre cei cu atributii din puterea legislativa – care cu scuzele de rigoare fac orice, dar numai ceea ce ii trebuie societatii nu) pentru ca in functie de evolutia faptelor antisociale si a factorilor sociali determinanti sa se agraveze sau sa se diminueze pedepsele ce trebuie aplicate infractorilor, ori sa scoata sau sa introduca noi ilicite pe care le impune bunul mers al vietii si societatii.
AFARA CU EI
19 Dec 2013

Vor sa monopolizeze totul, e clar o sa fie scandal
GOLANII
29 Dec 2013

Sunt disperati sa primeasca bani, se bat pe banii de la stat, sunt pregatiti sa sacrifice profesia pentru propriile interese...

Adauga un comentariu

Random image