2017-01-19 09:08

DEZVALUIRI


Contracte dubioase la “Şcoli sector 4”

 |  21:00
Contracte dubioase la “Şcoli sector 4”

Administraţia Şcolilor, Liceelor şi Grădiniţelor din sectorul 4 încheie contracte pe bani publici pe criterii numai de ea ştiute. Am identificat cel puţin două astfel de achiziţii în mai puţin de şase luni.

Unul dintre contracte, cu o valoare foarte mare, a fost semnat cu o firmă fără nici un fel de cifră de afaceri şi fără a avea experienţă nici măcar o zi. Este vorba despre un acord-cadru pe o perioadă de patru ani încheiat cu societatea Valest Termic Trust, contra sumei de 2,2 milioane lei (aproximativ 500.000 de euro). Contractul prevede asigurarea service-ului pentru centralele termice ale unităţilor de învăţământ din sectorul 4. Nimic anormal până aici. Documentându-ne la Registrul Comerţului, am aflat că firma din sectorul 5 are un singur asociat şi administrator în persoana lui Valentin Niculae. Societatea a fost înfiinţată pe 22 iunie 2011, la doar patru zile distanţă de publicarea anunţului de licitaţie de către Administraţia Şcolilor Liceelor şi Grădiniţelor din sectorul 4, respectiv pe 18 iunie. După o lună şi jumătate, licitaţia era adjudecată de firma Valest Termic Trust, ca singur participant, în ciuda prevederilor din caietul de sarcini. Astfel, deşi Administraţia Şcolilor cerea o cifră de afaceri de minim 400.000 de lei, pe ultimii trei ani de activitate, dar şi cel puţin un contract cu obiect similar de minim 200.000 de lei, era evident că firma din sectorul 5 nu putea prezenta aşa ceva. Cu toate acestea, societatea Valest Termic Trust a fost declarată câştigătoare.

Potrivit site-ului de licitaţii publice e-licitatie.ro (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), contractul a fost atribuit firmei Valest Termic Trust. Cu toate acestea, şeful Serviciului Aciziţii Publice din cadrul Administraţiei Şcolilor Sector 4, Liviu Romanescu, susţine că acest cotract a fost atribuit unei asocieri de firme, al cărei lider este firma Valest Termic Trust. Asocierea a fost făcută cu Central Service Instal SRL, tocmai pentru ca tânăra firmă din sectorul 5 să poată onora acordul-cadru. Astfel, graţie acestei asocieri, deşi ea nu este menţionată pe site-ul oficial de achiziţii publice, cerinţele au fost respectate - cifra de afaceri este de 13 milioane lei, iar contractul similar din portofoliul asociatei (pentru că despre al liderului nici nu poate fi vorba) este în valoare de 229.969 lei. Central Service Instal este o firmă deţinută de o divizie a Romstal, Romstal Investment SRL, şi de alte persoane fizice, printre care un director din cadrul Romstal.

O firmă de panificaţie distribuie mere

Administraţia Şcolilor a încheiat, în decembrie 2010, un contract de furnizare a merelor în unităţile de învăţământ din Sectorul 4 cu o firmă care are ca obiect de activitate “panificaţia şi produsele de patiserie”. Mai mult, societatea în cauză, Bampan Impex SRL, are sediul în Turda, fără un punct de lucru în Capitală. Palmaresul ei este dezastruos - amenzi nenumărate de la Protecţia Consumatorului pentru produsele expirate furnizate elevilor în cadrul programului “Cornul şi Laptele” în baza unor contracte atribuite de autorităţile locale din mai multe judeţe, printre care Ilfov, Sălaj, Iaşi.

Liviu Romanescu ne-a declarat că nu vede nimic anormal în privinţa furnizării de mere de către o firmă de panificaţie. “Bampan Impex SRL Turda a demonstrat îndeplinirea cerinţelor minime de calificare aşa cum a fost solicitat prin documentaţia de atribuire. Obiectul principal de activitate al operatorului economic este de panificaţie însă nu înseamnă că acesta nu poate desfăşura şi activităţi secundare”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-11-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image