2019-01-24 04:41


Contul crizei, deschis de ei pentru ei. Preşedintele, demnitarii şi funcţionarii ministeriali au adunat 2,5 milioane de euro într-un cont pentru diminuarea efectelor crizei, de care nu beneficiază românii de rând

 |  19:00
Contul crizei, deschis de ei pentru ei. Preşedintele, demnitarii şi funcţionarii ministeriali au adunat 2,5 milioane de euro într-un cont pentru diminuarea efectelor crizei, de care nu beneficiază românii de rând

Contuldeschis de Ministerul Finanţelor Publice, pe 26 mai, la Trezoreria Naţională, pentrudiminuarea efectelor crizei economice a adunat până în prezent 10.376.974 lei (aproape2,5 milioane de euro). Ce se întâmplă exact cu aceşti bani, nu se ştie.

MinisterulFinanţelor Publice a deschis, pe 26 mai, când era condus de Sebastian Vlădescu,contul 20.37.01.02, intitulat „Venituri ale bugetului de stat - Donaţii pentrudiminuarea efectelor crizei economice”. În acest cont poate dona fonduribăneşti orice persoană fizică din România, mai puţin persoanele juridice.Există două posibilităţi de donare a banilor, fie prin numerar, la Trezoreriade domiciliu a persoanei care donează fonduri băneşti, fie prin ordin de plată,prin care donatorii achită sumele în contul deschis la Trezorerie. Contul areun caracter transparent. Rămâne la latitudinea celor care donează banii sădecidă dacă vor să fie făcute publice sumele pe care le donează şi numeleacestora. La rubrica "Codul de identificare fiscală" se va înscrieCNP-ul persoanei fizice donatoare în cazul celor care doresc publicareainformaţiilor privind identitatea şi sumele donate, sau codul de identificarefiscală atribuit Trezoreriei Statului - 8609468- în cazul în care donatorii nu doresc publicarea informaţiilor privindidentitatea şi sumele donate.Datele de identificare şi sumele donate urmează a fi publicate pe site-ul MFPîn termen de 10 zile de la expirarea lunii curente, pentru luna precedentă. Donaţiile pot fi achitate de către persoanele fizice şi prin intermediulangajatorilor, în limita maximă a sumelor datorate de angajator acestora, pebaza dispoziţiei scrise a donatorilor, care vor preciza cuantumul sumelor carese donează. Sumele donate prin intermediul angajatorilor vor fi achitate decătre aceştia, pe bază de ordine de plată, întocmite distinct pentru fiecaredonator.

Ladispoziţia lor

Nicio persoană nevoiaşă, nici un român lovit de criză, cu salariul redus sau fărăloc de muncă nu beneficiază de pe urma acestui cont, pentru că sumele adunatese constituie drept venituri la bugetul de stat. Acestea pot fi luate în calculla rectificările bugetare şi împărţite ministerelor. „Sumele donate depersoanele fizice pentru diminuarea efectelor crizei economice constituievenituri ale bugetului de stat şi nu sunt afectate unei cheltuieli bugetareanume”, precizează Ministerul Finanţelor Publice într-un răspuns la solicitareanoastră.

Deci,ei cu ei şi pentru ei - banii donaţi de funcţionarii publici, inclusivdemnitarii, ajung tot la ei (la bugetul de stat). Nimeni nu explică în mod clarla ce sunt folosiţi aceşti bani.

ClaudiuStafie, donator-record

Pelistele cu donaţii publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice seregăsesc, în general, aceleaşi persoane. Suma totală adunată într-o lună estecam aceeaşi - în jur de 730.000 de lei. Excepţie face luna noiembrie, când s-austrâns doar 600.478 lei. Persoanele ce se regăsesc de obicei pe liste suntsecretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, secretarulgeneral-adjunct al Ministerului Mediului, Lorant Para (situaţi pe primele douălocuri în ultimele trei luni, cu sume care variază între 12.000 şi 19.000 delei), Traian Băsescu, participant de fiecare dată cu aceeaşi sumă (5.027 lei,mai puţin în luna iunie, când a virat 6.702 lei), Gheorghe Ionescu, membru înConsiliul de Supraveghere Petrom, din partea Ministerului Economiei, tatăliubitului Elenei Băsescu, Bogdan Syda Ionescu. În lunile octombrie şi noiembries-a alăturat donatorilor, imediat după numirea ca ministru al economiei, şi IonAriton. Predecesorul său, Adriean Videanu, s-a retras din rândul„filantropilor” după ce a predat mandatul. Nu ştim dacă ministrul dezvoltării,Elena Udrea, lipseşte din lista celor care au dorit să apară public sau chiarnu a contribuit la acest cont.

DirectorulServiciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, a virat doar în lunaseptembrie suma de 4.302 lei. Directorul general al companiei Electrica, IoanFolescu, a depus în cont în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie câte2.500 lei. Directorul Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş,democrat-liberalul Constantin Metehoiu, a donat, cel puţin „la vedere”, doar înlunile septembrie şi octombrie, 2.403 lei, respectiv 1.280. Cea mai mare sumăvirată lunar a fost a secretarului de stat din Ministerul Economiei, ClaudiuStafie - 22.000 de lei, depusă doar în lunile iunie şi iulie. În lunaseptembrie, donaţia sa a scăzut la 141 de lei. De menţionat că, pe site-ulMinisterului Finanţelor Publice lipseşte lista lunii august.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
23 Dec 2010

AR FACE BINE AUTORITATILE DACA AR DESPAGUBI CATEGORIILE DEFAVORIZATE (PRIN NERESPECTAREA LEGILOR DEJA IN VIGOARE)..VETERANI,REVOLUTIONARI,ETC
Random imageUltimele stiri

loading...