2018-12-16 20:29


Conturile Bisericii umflate din fertilizare in vitro şi celule stem

 |  21:00
Conturile Bisericii umflate din fertilizare in vitro şi celule stem

Pe strada Lipscani din Capitală, la numărul 90A, există un teren ce aparţine Parohiei Bisericii Sfântul Silvestru şi care a fost închiriat către o firmă a grecului Georgios Sykiotis. Acesta a construit între timp o clădire în care funcţionează, printre altele, o bancă de celule stem ce îi aparţine, Stem Life SA, şi o societate, „Fertilia”, care se ocupă cu fertilizarea in vitro.

Cum este un subiect sensibil, am vrut să aflăm povestea închirierii de la un reprezentant al Bisericii Sfântul Silvestru. Părintele Nicolae, fost Paroh al aşezământului creştin, ne-a declarat: „Terenul nu este vândut, lucrurile Bisericii nu se pot vinde. Ei sunt chiriaşi. Am mai avut un turc înainte, cred că era de fapt kurd şi a fost cu rele intenţii pe acolo. Nu numai că nu ne-a plătit, dar a făcut şi alte rele şi Statul nu i-a mai dat viză de intrare în ţară. Prejudiciul nu l-am mai recuperat niciodată. Grecul care e acum a fost corect cât am fost eu Paroh, în acest moment e părintele Gherasim. Grecul fiind ortodox ca şi noi a sprijinit Biserica şi a ridicat o clădire nouă în locul celei vechi care era o ruină, iar construcţia aparţine bisericii. Noi scădem cu fiecare lună din chiria pe care trebuie să o plătească. Clădirea e a noastră, nici măcar cu clauză de intabulare, numai cu contract de construire şi cu drept de închiriere pe un număr de ani. Nu ştiu să vă spun cui a subînchiriat grecul, pentru că în contract i se permite să facă acest lucru. El poate subînchiria, dar în aşa fel încât să nu atingă morala creştină, adică nu poate face hotel de rendez-vous sau cârciumă ori altceva”.

Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la Patriarhia Română, dar purtătorul de cuvânt, părintele Costel Stoica, ne-a spus că „Sfântul Silvestru” se află în subordinea Arhiepiscopiei Bucureştiului şi că mai bine întrebăm acolo. Cum nu a răspuns nimeni la Arhiepiscopie am revenit la Stoica precizându-ne răspicat: „Noi suntem în pelerinaj acum, degeaba mai mâncaţi din timpul meu”.

Ce spune dogma creştină

„Bisericile naţionale, care sunt autocefale, au viziunile lor asupra acestor chestiuni biotehnologice. În problema celulelor stem şi a fertilizării in vitro Biserica Ortodoxă Română nu s-a pronunţat. Dar Biserica nu se confundă cu preoţii. În ortodoxie niciodată să nu acceptaţi lucruri foarte clare cum e în catolicism sau la protestanţi, pentru că toată frumuseţea ortodoxiei aceasta este: răspunsurile sunt nuanţate. Dar nu din laşitate. De exemplu, în catolicism avortul e crimă, în ortodoxie deja se discută. Bun, bun e crimă, dar dacă este un avort prin incest sau altceva ce facem? Şi atunci problema este nuanţată în funcţie de caz. Conform dogmei, fertilizarea in vitro înseamnă crearea unei vieţi de către om, dar numai Dumnezeu poate să dea şi să ia viaţa. Iar faptul că un preot a închiritat spaţiul Bisericii şi acolo funcţionează aşa ceva, ori a făcut-o în necunoştinţă de cauză sau pentru o afacere personală. Problema este ca să revină asupra acestui contract în momentul în care o proprietate a Bisericii vine în contradicţie cu învăţătura creştină”, susţine Mircea Gelu Buta, profesor de Bioetică creştină la Facultatea de Teologie din Cluj.

Athos Property's SalSRL, firma lui Sykiotis care a închiriat de la „Sfântul Silvestru”, avea ca obiect principal de activitate „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Spunem avea, deoarece în acest moment societatea se află în insolvenţă. Grecul a închiriat o parte din imobil în 2009 drept sediul de campanie electorală pentru Traian Băsescu, candidat la Preşedinţia României atunci.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-29

Mai multe imagini:
Conturile Bisericii umflate din fertilizare in vitro şi celule stem
zoom
Conturile Bisericii umflate din fertilizare in vitro şi celule stem
zoom
Conturile Bisericii umflate din fertilizare in vitro şi celule stem
zoom


TAGURI: biserici, celule stem, conturi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SOR
26 Oct 2011

Obiectivul vosrtu e sa denigrati Biserica Ortodoxa? Dar de vatican?? Aveti curaj?
Random imageUltimele stiri


loading...