2018-12-15 09:25


Cseke a pierdut lupta cu Duţă

 |  21:00
Cseke a pierdut lupta cu Duţă

Ministrul sănătăţii, udemeristul Cseke Attila, şi-a dat ieri demisia. Motivul invocat? La ultima rectificare bugetară, nici măcar nu a fost consultat. Cseke sugerează că demisia sa vine în urma unei lupte cu şefulCNAS, numit de PDL, pentru banii de la Guvern. Bătălie pe care a pierdut-o.

Spre deosebire de Ministerul Sănătăţii, CNAS a primit fonduri noi. În anunţul demisiei, Cseke Attila lasă de înţeles că premierul Boc a ales ca de fondurile suplimentare din sănătate să beneficieze Casa Asigurărilor de Sănătate şi nu ministerul. „Bugetul Ministerului Sănătăţii nu este rectificat, bugetul CNAS a fost rectificat cu anumite sume, dar despre destinaţia banilor trebuie consultat Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii nu a fost consultat. O consultare cu ministrul sănătăţii pe partea de rectificare bugetară nu a fost făcută. Ieri (miercuri, n.r.) ne-am trezit cu textul ordonaţei. O asemenea atitudine nu poate fi tolerată”, a declarat Cseke Attila. El a mai afirmat că Emil Boc l-a rugat să nu demisioneze şi că demisia sa nu este una politică, ci una personală. „Sper ca UDMR să desemneze o altă persoană pentru preluarea funcţiei de ministrul al sănătăţii care să continue măsurile de reformă”, a mai declarat el.

Demisia lui Cseke a fost forţată de însuşi Traian Băsescu în urmă cu zece zile. Şeful statului făcea atunci referire la conflictul existent între ministrul sănătăţii şi preşedintele CNAS, Nicolae Lucian Duţă, pe tema fondurilor alocate sistemului sanitar. „Ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi. Cei doi, care oricum nu se înţeleg, sunt oameni responsabili. Vor trebui să se înţeleagă. Aici, va trebui Guvernul să ia o deciziei şi să le spună cum să facă”, declara Băsescu pe 25 iulie. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, recunoaşte şi el că motivul demisiei lui Cseke îl constituie relaţia cu CNAS. „Trebuie rezolvată relaţia dintre Casă şi Minister, indiferent cine conduce Casa, cine conduce Ministerul”, a declarat, joi, Kelemen Hunor. El a mai precizat că prin demisia lui Cseke Attila nu se creează o problemă în coaliţie şi că UDMR va propune un alt nume în scurt timp.

Guvernul a anunţat că Cseke Attila va rămâne interimar timp de maxim 15 zile. În acest interval de timp premierul Boc va înainta preşedintelui Băsescu propunerea cu numele unui înlocuitor.

Divergenţele dintre Ministerul Sănătăţii şi CNAS

Cseke Atilla şi Lucian Duţă au fost avertizaţi, în nenumărate rânduri, să-şi rezolve divergenţele legate de problemele din sistemul sanitar şi costurile din sistem. Cheltuirea mai eficientă a banilor a fost unul dintre motivele pentru care Cseke voia să subordoneze CNAS Ministerului Sănătăţii.

Cseke Attila i-a atras recent atenţia preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, asupra unor grave abateri în derularea contractelor dintre casele de asigurări şi cabinetele medicilor de familie, prin aplicarea neuniformă şi incoerentă a prevederilor contractului-cadru, fapt care îi afectează pe pacienţi.Attila a declarat că inconsecvenţa dăunează cabinetelor de medicină primară. Un alt episod al certurilor dintre cele două instituţii s-a consumat pe tema noilor criterii de internare în spitale emise de CNAS, pe care Ministerul Sănătăţii le-a considerat “nerealiste şi imposibil de aplicat”, refuzând să-şi dea acordul pentru aplicarea lor. Lucian Duţă a replicat, susţinând că proiectul fusese trimis la minister de mai bine de două luni şi că, dacă oficialii din sănătate ar fi avut modificări la propunere, le-ar fi putut face. Medicamentele au fost alt motiv de neînţelegeri, deoarece ministerul a propus introducerea medicamentelor generice, iar CNAS a susţinut utilizarea medicamentelor noi, mai scumpe. Premierul a reacţionat, declarând că trebuie stopată risipirea banului public în sistemul sanitar, inclusiv prin regândirea sistemului de achiziţie a medicamentelor.

Ponta: Gestul lui Cseke merită salutat!

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că gestul ministrului  sănătăţii, Cseke Attila, de a demisiona merită salutat, dar că acest lucru “nu ajută la nimic”. “Mă aşteptam, pentru că domnul Cseke Attila trebuia să mai dea un semn de bun simţ într-un Guvern în care bunul simţ şi responsabilitatea nu există. Gestul domnului Cseke Attila merită salutat, dar nu ajută la nimic”, a declarat Victor Ponta.

Nicolăescu: Cseke a fost sacrificat!

Fostul ministru al sănătăţii liberalul Eugen Nicolăescu susţine că ministru Cseke a fost sacrificat de dragul preşedintelui CNAS, cel din urmă fiind susţinut de PDL. „Vă aduc aminte că nu de mult preşedintele Traian Băsescu spunea că dacă ministrul sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu se înţeleg trebuie să plece. S-a tranşat la nivelul Coaliţiei cine e susţinut: preşedintele Casei, el are banii, el îi mânuieşte, el ştie să-i ducă spre partidul de guvernământ - PDL. În consecinţă, Cseke Atilla a trebuit să fie sacrificat”, a declarat Nicolăescu citat de Agerpres.

PDL: Coaliţia nu va fi afectată

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, crede că demisia lui Cseke Attila pică într-un moment prost, dar că funcţionarea Coaliţiei de guvernare nu va fi afectată. „Nu, categoric nu va afecta Coaliţia şi seriozitatea Coaliţiei, însă gestul în sine nu este unul pe care nu pot să nu îl regret şi să nu îl apreciez ca fiind inoportun în raport cu modalitatea de realizare a reformei, cu paşii parcurşi ai reformei şi cu ceea ce ministrul Cseke a realizat până în momentul acesta. Demisia este inoportună şi totalmente, zic eu, ne-binevenită”, a declarat Ioan Oltean, citat de Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CIUPINGHER
05 Aug 2011

Nu poti sa nu comentezi asemenea tampenie! Toate relele pleaca de la cel care nici nu merita sa-i dai numele. Mai deunazi facea o declaratie ca sanatatea trebuie ajutata pentru a se insanatosi sistemul care este bolnav.Dupa aceea zice ca Cseche sa se inteleaga cu Duta (de parca ar fi fost in piata nu ar fi in aceeasi guvernare),de unde nu, sa plece dar nu a spus cine,dar pupincuristii din Pdl au luat ce lea convenit de la ala si l-au sacrificat pe Cseche! Pai nu este hotie pe fata? Si tot ala spune in gura mare sa se renunte la populisme la minciuni, in conditiile in care el le incurca si ne minte de la intrecut pana si pe Iliescu!
ZACUSCA DEPORTOCALE
06 Aug 2011

Demisia lui Cseke nu trebuie interpretata in registrul unui gest de onoare sau de principialitate. Ca ministru acesta se face responsabil de starea dezastruoasa din domeniul sanatatii si de inchiderea spitalelor. Este un gest corect, necesar, dar tardiv si nu-l absolvă de această responsabilitate. Este indamisibil ca rectificarea bugetara care vizeaza sanatatea sa se faca fara consultarea ministrului de resort. Acest lucru demonstreaza dispretul profund al guvernarii fata de sanatate. Dar au existat in ultimii ani si alte momente care ar fi impus o reactie dura din partea ministrului sau chiar o demisie a acestuia. Este foarte bine ca ministrul Cseke Attilla ai-a amintit ca are o datorie fata de domeniul sanatatii pe care il gestioneaza. Dar trebuia sa faca acest lucru si cand s-au inchis spitalele. Secventele cu bolnavi scosi din spitale cu forta pe targa au fost imagine cinismului si lipsei de responsabilitate cu care guvernul si ministrul Cseke au tratat sanatatea. Este cu atat mai grav faptul că sanatatea a devenit teritoriul disputelor politice din arcul guvernamental. Avand in vedere declaratiile recente ale presedintelui Traian Basescu potrivit caruia, dacă ministrul sanatatii si presedintele CNAS nu se inteleg, unul dintre ei va trebui sa plece, demisia lui Cseke Atilla demonstreaza faptul că PDL a avut castig de cauza. Din pacate, cei care au de suferit in urma acestor dispute sunt cetatenii. Actuala putere nu a avut nici interesul, nici vointa politica de a face ca sistemul sanitar să fie functional si sa ofere servicii de calitate.
Random imageUltimele stiri


loading...