2017-01-23 20:56


CSM va apăra reputaţia judecătorului care l-a arestat pe Nicolescu

 |  20:25
CSM va apăra reputaţia judecătorului care l-a arestat pe Nicolescu

MinisterulJustiţiei (MJ) a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să-i aperereputaţia şi independenţa judecătoarei Ioana Mihaela Neacşa, de la TribunalulArgeş, cea care a emis mandatul de arestare preventivă pe numele preşedinteluiCJ Argeş, Constantin Nicolescu, acuzat de corupţie.

MinisterulJustiţiei a propus şi solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să sesesizeze din oficiu, în temeiul art. 30 alin. (1) din Legea 317/2004 privindConsiliul Superior al Magistraturii, precum şi al 75 alin. (1) din Legea303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, pentru apărareareputaţiei şi independenţei judecătoarei Ioana Mihaela Neacşa, în raport cudeclaraţiile publice şi cu atacurile verbale formulate în zilele anterioareîmpotriva magistratului de către mai multe persoane publice.

MinisterulJustiţiei precizează faptul că orice judecată de valoare asupra dosareloraflate pe rolul justiţiei şi a soluţiilor pronunţate în acestea presupunecunoaşterea în detaliu a pieselor fiecărui dosar, precum şi cunoştinţeprofesionale corespunzătoare pentru evaluarea lor.

Activitateade judecată constituie nu numai un serviciu public, ci şi un act profesionalcomplex, care reclamă o calificare profesională corespunzătoare. "MinisterulJustiţiei face apel la întreg spectrul politic, în special la membriiParlamentului României, să manifeste reţinere sau cel puţin moderaţie înexprimarea unor aprecieri asupra unor cazuri deduse judecăţii, care nu au fostîncă soluţionate printr-o decizie definitivă", se arată în comunicatulcitat.

Criticileagresive şi manifestările publice exprimate în legătură cu, şi înainteapronunţării unor decizii ale Justiţiei, constituie implicit o presiune asupramagistraţilor, care sunt datori să reziste unor astfel de presiuni şi să judecestrict în raport de piesele dosarului, prevederile legale şi conştiinţa intimăprofesională formată prin aprecierea acestora.

Ameninţăriledirecte sau indirecte formulate la adresa unor magistraţi contravinprincipiului fundamental al independenţei magistraţilor şi a puteriijudecătoreşti, iar poziţia oricărui minister de justiţie nu poate fi decâtaceea de respingere fermă a acestora.

Independenţamagistraţilor este un principiu fundamental al justiţiei penale, alături deprincipiile care reglementează drepturile şi garanţiile procesuale aleînvinuiţilor şi inculpaţilor. "Ministerul Justiţiei îşi menţine poziţia deprincipiu, potrivit căreia justiţia trebuie să îşi urmeze cursul imparţial,fără a fi împiedicată de proceduri parlamentare sau de presiuni politice,indiferent de natura acestora", se notează în comunicat.

Kovesi:„Procurorii nu fac dosare la comandă politică”

Procurorulgeneral al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, ieri, la Timişoara,răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor privind măsura reţinerii luiConstantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş, că "procurorii nu fac dosarela comandă politică", transmite corespondentul Mediafax. "De obicei,nu comentez declaraţiile pe care le fac oamenii politici, nu o să comentez niciacuzaţiile aduse. Vă pot spune doar că procurorii nu fac dosare la comandăpolitică, procurorii sunt independenţi şi soluţionează cauzele care ne suntdate spre soluţionare. Primim plângeri de la alte instituţii, de lajustiţiabili, ne sesizăm din oficiu pe baza informaţiilor apărute în mass-mediasau pe baza informaţiilor care ne sunt transmise de serviciile de informaţii",a afirmat Kovesi. "Cu privire la dispunerea măsurii arestării preventive,instanţa se poate pronunţa. Cu privire la măsura reţinerii, ea se aplică decătre procuror. Procurorii sunt independenţi şi iau această măsură pe bazaprobelor administrate, de modul în care se apreciază pericolul concret pentruordinea publică. În funcţie de data comiterii faptelor, de probatoriuladministrat, de circumstanţele comiterii faptei sau circumstanţele personale.V-aş da un exemplu, dacă inculpatul suferă de vreo boală sau nu suferă, estesingurul întreţinător al familiei sau alte circumstanţe personale", a mai spusKovesi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-11-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image