2018-10-15 20:53


Cum a fost îngropată, de polițiști, amenințarea unui jurnalist incomod, prin profanarea mormântului soției acestuia, cu cadavrul tăiat al unei pisici: „În cimitir au loc diverse dispute între animale”

 |  21:01
Cum a fost îngropată, de polițiști, amenințarea unui jurnalist incomod, prin profanarea mormântului soției acestuia, cu cadavrul tăiat al unei pisici: „În cimitir au loc diverse dispute între animale”
Robert Veress

La câteva zile după ce a scris două articole critice la adresa senatorului ALDE de Galați Eugen Durbacă și la adresa administrației cimitirului „Eternitatea”, unde se află, de opt ani, mormântul soției sale, pe care îl vizitează adeseori, jurnalistul Sorin Țiței (nepasadegalati.ro) a primit o amenințare destul de explicită: cadavrul unei pisici tăiate cu un obiect ascuțit a fost aruncat chiar pe mormântul soției. Când a ajuns la fața locului și a constatat profanarea, privind în jur a observat o angajată a cimitirului care îl urmărise încă de la intrare, cum se oprise și vorbea la telefon, privind spre el. „Dădea raportul, transmitea cum reacționez”, spune Țiței. Incidentul s-a petrecut pe data de 28 mai 2015. Jurnalistul l-a reclamat la Poliție, iar echipajul sosit la fața locului a constatat cele întâmplate, întocmindu-se un proces verbal. Nu s-au prelevat probe materiale, nu s-au făcut fotografii, nu a fost baremi examinat corpul animalului. Doar s-a scris acel proces verbal. Abia după trei săptămâni, un agent de poliție judiciară s-a deplasat la fața locului, constatând că „Mormântul este împrejmuit de o bordură de mozaic simplu, înaltă de aproximativ 15-20 cm. Mormântul a fost găsit în stare bună”. În noiembrie 2015 cauza a fost clasată de procurori, iar solicitarea ActiveWatch de redeschidere a dosarului a rămas fără răspuns.

În absența probelor directe, agentul Ion Ungureanu s-a folosit de puternica armă a deducției, după ce i-a audiat pe angajații cimitirului, care, evident, nu văzuseră și nu auziseră nimic, dar tot știau ei „ceva”. Iată ce: „În cauză au fost audiate 6 persoane, salariați ai cimitirului Eternitatea, în calitate de martori și s-au efectuat cercetări și investigații. Din declarațiile acestora a rezultat faptul că cimitirul Eternitatea se întinde pe o suprafață de aproximativ 30 ha. Personalul care îngrijește, întreține și asigură paza este în număr mic, neputând acoperi întreaga suprafață în mod eficient. În cimitir are acces permanent orice persoană pentru diverse activități (înmormântări, pomeni, îngrijiri de morminte, comemorări etc.). Tot în cimitir trăiesc și animale comunitare (câini și pisici). Acestea, fiind nesupravegheate, sunt adunate periodic, dar în locul lor se adună altele. De la resturile alimentare abandonate au loc diverse dispute între aceste animale, ocazie cu care rup florile de pe morminte sau provoacă mici distrugeri (răstoarnă vazele cu flori, sparg geamurile de la felinarele pentru candele s.a.). Au fost situații când au fost găsite pe aleile cimitirului sau chiar pe morminte, animale moarte, ca urmare a disputelor. Acestea au fost adunate de personalul cimitirului”.

Declarația părții vătămate

Am citat mai sus din referatul agentului șef Ungureanu, întocmit pe data de 23 iunie 2015, cu propunere de clasare (fapt care a și fost aprobat, la data de 20 noiembrie 2015, prin ordonanță a procurorului Andrei Cătălin Bunea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați). În același referat, mai înainte de explicația cu „disputele dintre animale”, agentul șef a reprodus din declarația persoanei vătămate (Sorin Țiței): „Florile de pe mormânt erau rupte, iar plantele ornamentale se aflau presate, călcate la pământ. Din această declarație mai rezultă, că în decursul celor 8 ani de la decesul soției sale, a găsit în mai multe rânduri florile rupte pe acest loc de veci, felinarul pentru candele, amplasat pe rama mormântului, l-a găsit cu sticla spartă și ușița îndoită. Cu altă ocazie, pe mormânt a găsit o bucată de lemn, ce provenea dintr-o cruce care aparținea altui decedat. Cu doi ani în urmă a constatat că monumentul din piatră de la mormântul soției sale era colorat parțial în roșu. Persoana vătămată consideră aceste acte ca fiind amenințări la adresa sa, deoarece au avut loc la scurt timp după apariția unor articole pe care le-a publicat în presa centrală și locală, avându-l ca subiect pe politicianul Eugen Durbacă sau pe apropiați de-ai săi”.

Sesizăm cum agentul șef Ungureanu a „bifat” ruperea florilor și spargerea suportului pentru candele ca fiind „mici distrugeri provocate de diversele dispute dintre câini și pisici”, dar nu s-a aventurat în explicarea bucății de lemn din altă cruce și a vopsirii în roșu a mormântului soției jurnalistului, tratându-le ca simple alegații ale părții vătămate: „Faptele reclamate nu se coroborează cu alte mijloace de probă care să facă dovada că cele reclamate au fost săvârșite cu intenție de vreo persoană”.

Jurnalistul este incomod și pentru șeful polițiștilor

Șeful agentului Ion Ungureanu, respectiv al Inspectoratului Județean de Poliție Galați este comisarul-șef Dănuț Lefter. Sorin Țiței a scris mai multe articole critice la adresa acestuia. De pildă, în septembrie 2012 dezvăluia: „Șeful IPJ Galați, comisarul Dănuț Lefter, are legături de afaceri cu intermediarul din filiera de traficanți de permise auto, Pintilie Ion, zis Țăranul. Firma familiei Lefter, Levalgo (Lefter Valentina Goia, după numele soției), care se ocupă de vânzarea pesticidelor în zona Tecuci, are un magazin în comuna Matca, aflat chiar în curtea infractorului Pintilie. Magazinul firmei Levalgo se află într-un chioșc care are inscripționat, la vedere, un anunț al unui atelier de reparat frigidere, dar pe ușa de intrare se află scris discret, cu vopsea, numele firmei familiei Lefter. Astfel, inspectorul șef Danuț Lefter se alătură grupului select de polițiști, de la Rutieră, care se foloseau de Pintilie Ion pentru a încasa șpaga de la doritorii de permise auto. În dosarul în care este arestat infractorul Pintilie mai apar și numele polițiștilor Irimia Daniel, Soare Sorin și Martin Emil Gheorghe. Prin faptul că în mașina lui Pintilie Ion au fost găsite mai multe acte din dosare penale, este de presupus că «Țăranul» este un apropiat și al prim-procurorului Neculai Jalbă, de la parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci”.

Active Watch: „Modul în care organele de anchetă au tratat acest caz riscă să încurajeze astfel de comportamente ostile la adresa jurnaliștilor locali”

Într-un articol postat pe blogul ActiveWatch (organizație de monitorizare a presei) se solicită redeschiderea dosarului și anchetarea incidentului reclamat de Sorin Țiței „cu seriozitate și profesionalism”: Convenția Organizațiilor de Media își exprimă dezamăgirea față de modul superficial în care Inspectoratul de Poliție Județean Galați și Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați au anchetat cazul profanării mormântului soției jurnalistului gălățean Sorin Țiței, precum și ameninţările la adresa acestuia. Având în vedere modul în care a decurs ancheta, inițiată la solicitarea dlui. Țiței, suntem îndreptățiți să susținem că a fost mai degrabă o mușamalizare a cazului. Încă de la primul răspuns, transmis în luna iunie de către Inspectoratul General de Politie- Direcția Investigații Criminale, a reieșit nota de neseriozitate și de zeflemea în care organele de anchetă au decis să răspundă sesizării organizațiilor preocupate de libertatea presei. Răspunsul la cererea de a ancheta cu celeritate acțiunea de intimidare îndreptată împotriva lui Sorin Țiței a constat doar într-o lecție juridică despre procedurile legale de sesizare a organelor de urmărire penală. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a decis clasarea cazului, conform ordonanței procurorului din 20.11.2015, emisă în dosarul 4618/P/2015. Decizia Parchetului este bazată în totalitate pe ancheta efectuată de Secția 4 a Inspectoratului de Poliție Județean Galați, pe baza referatului din 23.06.2015, procurorul de caz neavând nimic de adăugat la dosar. Referatul polițistului, din 23.06.2015, este, la rândul lui, bazat pe un proces verbal întocmit pe 17.06.2015, care constată că nu există urme de vandalism. Procesul verbal este, însă, întocmit la trei săptămâni după comiterea actelor de vandalism, pe 28.05.2015, data la care un echipaj de Poliție a fost prezent la locul faptei, în urma sesizării făcută de Sorin Țiței prin sistemul 112. (...) Modul în care organele de anchetă au tratat acest caz riscă să încurajeze astfel de comportamente ostile la adresa jurnaliștilor locali, în contextul în care presa națională nu acordă suficientă atenție unor astfel de incidente locale.

Cel mai mare dinozaur politic din Galați

Eugen Durbacă este unul dintre campionii traseismului din politica românească (ce nu duce lipsă de traseiști!). Conform Mediafax, a ocupat funcții de conducere în PCR, fiind poreclit „Giani Dungă”, întrucât, atunci când erau anunţate vizite oficiale, dispunea trasarea unor dungi albe de var pe borduri, care să simuleze ordinea şi curăţenia. După 1989 intră în Partidul Socialist al Muncii şi câştigă primul său mandat de primar (l-a obținut, consecutiv, pe al doilea, apoi a fost și președinte de Consiliu Județean). Trece la PDSR, de aici la PDAR, apoi la ApR, PD (devine preşedinte al organizaţiei municipale) și, în fine, PUR (care devine PC și, mai apoi, ALDE).

Numele Durbacă este asociat într-una dintre afacerile orchestrate de către Mihail Boldea. Este vorba despre dosarul "Aviasan", referitor la vânzarea unui teren de 40 de hectare care aparţinea unei baze aeriene utilitare situate în apropiere de Galaţi. Mircea Marosy ginerele lui Eugen Durbacă, este implicat în tranzacţiile cu terenuri din acea zonă. În toamna anului 2011 s-au confiscat 18 kilograme de aur din bijuteriile falsificate ale „Milano Gold” din Galaţi, la care era asociată una dintre firmele lui Cristofor Durbacă, fiul lui Eugen Durbacă. Avocatul lui Cristofor Durbacă a fost deputatul Boldea.

Firmele controlate de familia Durbacă deţin un centru de afaceri care funcţionează într-o clădire impozantă din centrul Galaţiului, construită în timpul mandatelor de primar ale lui Eugen Durbacă şi într-un alt edificiu similar situat pe bulevardul George Coşbuc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-26

Documente:

GALERIE MEDIATAGURI: cimitir, politisti, jurnalist incomod, profanare, mormant, cadavru
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


OMUL MUNCII
27 Ian 2016

Este stiut de toti galatenii faptul ca acolo sunt angajati lipitorii de afise ale psd-ului,pc-ului si mai putin ale altor partide.Gioni dunga nici nu trebuie sa le zica pecisto-aldistilor sa faca ceva,ei din proprie initiativa il apara,altfel e de rau.Politia ce sa faca daca are in organizatie reazervisti(pensionari) cu fel de fel de increngaturi.S.Titei spune citeva adevaruri despre Durbaca dar justitia tace inca.Referitor la averea senatorului sa fie primit,baiat de baiat,a ras tot si inca o mai face,va primi si-o pensioara speciala,posibil un viitor mandat de CJ sau senat suficient sa-si incheie socotelile sub soare.Va sfatuiesc sa-l mai votati inca o data si nu uitati mai puneti ceva in plic daca doriti un loc de veci,pregatitiva spaga si pentru situatia in care vi se va confisca(anula concesiunea)conf.prevederilor europene. Sa fiti iubiti
Random imageUltimele stiri


loading...