2018-01-21 22:43


Cum l-a dat afară protejata lui BODOG pe acad. Constantin DUMITRACHE de la Institutul PARHON

 |  13:30
Cum l-a dat afară protejata lui BODOG pe acad. Constantin DUMITRACHE de la Institutul PARHON

Actualul ministru al Sănătății, senatorul PSD de Bihor, Florian Dorel Bodog, și-a început mandatul cu mai multe mutări-surpriză pentru lumea medicală.

Una dintre cele mai controversate mișcări făcute de Bodog a fost cea de la Institutul Național de Endocrinologie C.I. Parhon, unde a impus un manager interimar controversat, Simona Miu Hirțea. Imediat după numire, aceasta s-a ”remarcat” prin darea afară a renumitului academician Constantin Dumitrache, cel care, în cei peste 50 de ani petrecuți la Institutul C.I. Parhon, a reușit să schimbe în bine viața a mii și mii de oameni aflați în suferință.

 Medici renumiţi, alungați de protejata lui Bodog

 

Prima mișcare-șoc pe care a făcut-o Bodog când a ajuns la Ministerul Sănătății a fost însă demiterea șefului Corpului de Control, Constantin Dima, și numirea în locul lui a controversatului orădean Claudiu Hirțea, nimeni altul decât soțul Simonei Miu, cea care, la acea vreme, era consilier superior la Direcția Generală Buget și Contabilitate din Ministerul Sănătății. Ulterior, în septembrie 2017, Simona Miu Hirțea este numită de către ministrul Florian Bodog ca manager interimar al Institutului Național de Endocrinologie C.I. Parhon Bucureşti, care avea în acel moment în caserie mai bine de 2.000.000 de euro.

Imediat după instalare, Simona Miu Hirțea a instaurat un regim intern de teroare, începând de la violarea corespondenței medicilor și până la alungarea acestora din cabinetele lor. În paralel, au fost stabilite sau consolidate relații privilegiate cu anumiți furnizori de materiale sanitare și servicii. 

Printre primii medici alungați din cabinet, într-un mod golănesc, s-a aflat și cunoscutul academician prof. dr. Constantin Dumitrache, care era de peste 50 de ani la Institutul C.I. Parhon. Trebuie precizat faptul că, academicianul Constantin Dumitrache are 78 de ani, dar legislația actuală îi permite să profeseze ca medic primar pe baza acordului dat anual de către conducerea Institutului C.I. Parhon. Din 2007, an de an i s-a aprobat prelungirea activității în calitate de medic primar în secția de Patologie Suprarenala și a Metabolismului Osos, și implicit prelungirea contractului de muncă pe o perioadă determinată, adică de un an de zile.

Un academician luat la mișto 

Profesorul Constantin Dumitrache i-a solicitat, pe data de 14 noiembrie 2017, managerului interimar impus de Bodog, Simona Miu Hirțea, prelungirea pentru încă un an a contractului de muncă. Peste doar trei zile, pe 17 noiembrie 2017, Simona Miu îi răspunde în batjocură academicianului Dumitrache: “Pentru a veni în sprijinul activității dumneavoastră și în sprijinul pacienților institului nostrum, va adresăm rugămintea să acceptați propunerea instituției de a vă continua activitatea peste vârsta de pensionare prevăzută de lege în Institutul Național de Endocrinologie “C.I. Parhon”, într-un cabinet în Ambulatoriul de specialitate. În acest fel vom reuși împreună să continuăm activitatea medicală și de cercetare a Profesorului Constantin Ion Parhon, dedicate spre binele pacienților nostri”.

Practic, Simona Miu Hirțea îl trimite pe academicianul Dumitrache într-un cabinet de la Ambulatoriu, acolo, unde, de regulă, își desfășoară activitatea medicii abia ieșiți de pe băncile facultății.

Într-un cuvânt, bătaie de joc, la adresa unei somități medicale care și-a dedicat întrega viață pacienților și științei.

Este relevant faptul că, de-a lungul anilor au fost numeroase cazuri când un pacient român mergea la tratatment în străinătate, dar era îndrumat înapoi în țară, la profesorul Dumitrache, pentru simplul fapt că era și este încă printre cei mai buni specialiști din lume.

Umilit de răspunsul primit de la managerul Miu Hirțea, după o carieră de 50 de ani în instituție, academicianul Constantin Dumitrache a refuzat să meargă la Ambulatoriul institutului. 

Omul care se identifică cu Institutul C.I. Parhon 

Pe data de 5 decembrie 2017, Simona Miu Hirtea scrie un “NU” mare pe cererea lui Constantin Dumitrache de prelungire a contractului de muncă pentru încă un an de zile, motivând că “membrii titulari și corespondenți ai Academiei de Științe Medicale sunt menținuți în activitate sau în funcții de conducere până la vârsta de 70 de ani. Peste această vârstă sunt menținuți în activitate numai cu acordul instituției în care lucrează prin prelungiri anuale în baza certificatului de sănătate”.

Ca atare, academicianul are acum 30 de zile să părăsească Institutul C.I. Parhon, deși din punct de vedere medical este ok. Practic a fost alungat din institutul unde a profesat peste 50 de ani, din care vreo 20 de ani ca director. Când spuneai Institutul Parhon, spuneai profesorul Dumitrache, la fel ca atunci când pronunțai numele spitalului de copii “Marie Curie”, automat te duceai cu gândul la titanul chirurigiei pediatrice, Alexandru Pesamosca.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-01-10

TAGURI: bodog, simona miu hirtea, claudiu hirtea, parhon, constantin dumitrache, endocrinologie

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
10 Ian 2018

A venit pupaza asta sa conduca endocrinologia romaneasca. Nu ma dau in vânt dupa Dumitrache, dar jagardeaua asta ar trebui sa ii pupe picioarele marelui profesor când il vede.
ALEXANDRA
10 Ian 2018

Sunteti o rusine duduie Simona Miu Hartea pentru ca distrugeti Institutul National de Endocrinogie " C. I. PARHON" si pentru modul in care v-ati purtat cu domnul profesor Dumitrache.
S.T.F.
11 Ian 2018

Sa vedeti ce repede se vor cheltui cei 2 mil de euro. Managerul nu ar trebui sa aiba nici o legatura cu angajarile personaluluu medical ci ar trebui doar sa isi spuna o parere si sa analizeze daca aduce plus institutiei sau nu. Dar suntem in Romania , tara tuturor posibilitatilor . Chiar nu il cunosc pe acest domn profesor si nici nu am avut de aface cu spitalul in cauza deci sunt fara ineres in comentariu , doar ca unii oameni de la conducere sunt paraleli cu actul medical si ei nu ar trebui sa intervina unde nu stiu ce imseamna sa fii medic. Poate totusi Academia Romana o sa intervina si o sa o struneasca un pic pe aceasta doamna manager care crede ca a da un om cu ani de experienta afara este o solutie buna in a aduce plus institutului.
LEVST.
11 Ian 2018

Mi se pare mai in afara normalului(poate nu illegal) ca doi soti sa fie numiti in cadrul aceluiasi minister, imediat/si odata cu venirea unui nou ministru...Aici trebuie verificat ce legaturi au existat intre cele 2 parti, cat priveste pe respectivul medic, chiar daca academician, la 78 ani nu cred ca mintea sa mai poate lucre la aceiasi parametri, iar daca a fost un medic bun, trebuie ca cineva sa-l fi urmat si sa-i fi preluata si " secretele profesionale"...
JUSTIțIARUL
11 Ian 2018

E drept ca spitalul este condus de manager, dar hotărârile nu sunt luate numai de către manager, este si comitetul director care propune managerului numărul de personal pe categorii și locuri de munca (Ordinul MS 921/2006, ART.1, pct.3, lit.a). Și poate va amintiți de perioada când lucrați la MS D-na Miu și ați distrus niște documente. Ce ați spune de o plângere penală pentru distrugere de înscrisuri publice⚖️
Random imageUltimele stiri


Apa Nova