2019-02-21 22:08


Cum motivează magistrații ÎCCJ sentința în dosarul MICROSOFT. De ce au fost mărite pedepsele pentru NIRO, PINALTI, COCOȘ și Gabriel SANDU

 |  13:08
Cum motivează magistrații ÎCCJ sentința în dosarul MICROSOFT. De ce au fost mărite pedepsele pentru NIRO, PINALTI, COCOȘ și Gabriel SANDU

Cei patru inculpați din dosarul Microsoft - Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru (Niro), Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan (Pinalti) -, și-au unit eforturile pentru influențarea unor decizii la nivel guvernamental și a obține sume de bani exorbitante, neavând relevanță dacă au acționat din rapacitate sau obligația de a furniza bani altor persoane sau partide politice, se arată în motivarea completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, citată de Agerpres.

Magistrații Ionuț Matei, Ana Maria Dascălu, Florentina Dragomir, Ștefan Pistol și Cristina Rotaru au explicat motivele pentru care au mărit pedepsele aplicate în cazul celor patru inculpați.

"Completul de 5 judecători reține în primul rând gradul de pericol social extrem de ridicat al faptelor săvârșite de inculpați, care și-au unit eforturile pentru influențarea unor decizii la nivel guvernamental în detrimentul interesului public și în scopul obținerii unor sume de bani exorbitante (de ordinul milioanelor de euro pentru fiecare persoană implicată), neavând relevanță dacă ceea ce i-a determinat să acționeze a fost propria rapacitate ori dorința/obligația de a pune la dispoziția unor terți (inclusiv partide politice) surse ilicite de finanțare", se arată în motivare.

Scheme financiare derulate prin firme off-shore

Magistrații afirmă că inculpații au pus la cale adevărate scheme financiare, bazate pe contracte de prestări servicii fictive încheiate cu societăți de tip off-shore, prin care au reușit să intre în posesia banilor, obținuți în urma traficului de influență.

Completul de 5 judecători a mărit cuantumul pedepselor date celor 4 inculpați, considerând că sentința dată de instanța de fond a fost prea moderată, iar pedepsele au ajuns la un cuantum "derizoriu".

Inițial, în martie 2016, trei judecători de la instanța supremă au aplicat pedepse reduse în acest dosar: Nicolae Dumitru - 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocoș - 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan - 3 ani cu executare. Și sumele de bani confiscate erau mici: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.

La apel, în octombrie 2016, un complet de cinci judecători a mărit pedepsele inculpaților, toate fiind cu executare: Gabriel Sandu - 3 ani, Dorin Cocoș - 2 ani și 4 luni, Gheorghe Ștefan - 6 ani, omul de afaceri Nicolae Dumitru - 2 ani și 4 luni. Judecătorii au mărit atunci și sumele confiscate: 9 milioane de euro de la Dorin Cocoș, 2 milioane euro și 1 milion de dolari de la Nicolae Dumitru, 4 milioane euro de la Gheorghe Ștefan și 2,1 milioane euro de la Gabriel Sandu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-20

TAGURI: microsoft, iccj, magistrati, motivare, niro, pinalti, cocos, gabriel sandu, nicolae dumitru, gheorghe stefan, sentinta, pedepse
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FEțE DE ORDINARI
20 Iul 2017

MAFIOȚI, CA TOȚI CEI CARE S-AU ÎMBÂRLIGAT ÎNTRE EI...INTERLOPI-ȚIGANI CU POLITICIENI, REZULTÂND O STRUȚO-CĂMILĂ DEMENTO-POLITICĂ, CE-A SAHARIZAT deșertificând ROMÂNIA LA PROPRIU ȘI LA FIGURAT de elite, intelectuali și muncitori! HUOOOO! În dosar, mai era și Androneasca și alții...pl-ăia i-ați uitat?!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...