2017-01-23 18:56


Cum l-a ajutat Videanu pe Niculae

 |  21:00
Cum l-a ajutat Videanu pe Niculae

Continuăm astăzi cu prezentarea actelor normative emise în cadrul Guvernului în favoarea intereselor lui Ioan Niculae de a achiziţiona gaze naturale de la Romgaz la preţuri foarte mici. Dacă ieri am arătat cum a contribuit Varujan Vosganian la planurile patronului InterAgro, astăzi vom indica actele semnate şi susţinute de Adriean Videanu în Guvern.

Fostul ministru al economiei din perioada 2008-2010 a aprobat şi susţinut, în primul rând, alături de secretarul de stat pentru energie, Şerban Tudor, două memorandumuri.

Primul, întocmit în 17 martie 2009, prevedea aplicarea până la 31 decembrie 2009 a reducerilor cu 40 USD pentru mia de metri cubi de gaze pentru consumatorii întreruptibili şi cu doar 17 USD pentru consumatorii eligibili. Al doilea memorandum, semnat la distanţă de un an, pe 9 februarie 2010, prevedea continuarea acestei politici de reducere pe tot parcursul anului 2010, cu deosebirea că reducerea pentru consumatori era de 30 USD.

Ambele memorandumuri au fost susţinute în ciuda faptului că InterAgro înregistra datorii majore, eşalonate şi reeşalonate, faţă de Romgaz. Potrivit unor surse din cadrul companiei naţionale de gaze, securitatea energetică a fost pusă într-un real pericol prin nerealizarea planului de investiţii din lipsa fondurilor cauzată de neplata sumelor datorate de InterAgro. Astfel, Romgaz, potrivit aceloraşi surse, a fost nevoită să cumpere gaze de la Petrom sau să facă schimburi scriptice ale gazelor din importul curent cu cele stocate din producţia internă. La începutul anului 2010, conducerea Romgaz a fost nevoită să stopeze reducerea de 40 USD, însă, potrivit surselor noastre, Adriean Videanu a ignorat decizia.

De remarcat şi faptul că, spre deosebire de InterAgro, alţi doi consumatori industriali de acelaşi calibru, Azomureş şi Electrocentrale Bucureşti, nu au beneficiat de aceleaşi preţuri reduse.

Toate aceste favoritisme au culminat cu emiterea OUG 54/2009 care prevedea ca, în perioada 2009-2010, consumatorii eligibili care alegeau să devină întreruptibili să beneficieze de gaze din producţie internă, mult mai ieftine decât cele de import. Din această cauză, Romgaz nu a mai reuşit să aloce cantităţile suficiente de gaze pentru programul de înmagazinare din perioada aprilie-octombrie, necesare iarna, când consumul creşte.

Alpar Kramer, omul pe care Niculae voia să-l impună sponsorizându-l pe Geoană

Potrivit unor surse din Romgaz, fostul director de marketing al companiei, Alpar Kramer, a recunoscut în faţa mebrilor Consiliului de Administraţie că susţine interesele private ale patronului InterAgro, Ioan Niculae. Replica stupefiantă a venit în urma reproşurilor aduse acestuia pentru aplicarea retroactivă a reducerilor la tarife în momentul emiterii facturilor. Potrivit aceloraşi surse, Alpar Kramer viza, prin favorizarea lui Niculae, să obţină, prin intermediul influenţei acestuia, funcţia de director general al Romgaz, ba chiar a unei funcţii de secretar de stat în Ministerul Economiei. Acesta pare a fi unul dintre oamenii lui Ioan Niculae pomeniţi în dosarul de la DNA în care patronul InterAgro este acuzat că, în schimbul finanţării campaniei lui Mircea Geoană cu un milion de euro, urma să şi-i impună în structurile decizionale ale ministerului sau companiei, după eventuala câştigare a alegerilor de către fostul lider al PSD. În acest dosar, Ioan Niculae va fi trimis în judecată foarte curând, potrivit unor surse judiciare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: videanu, niculae, vosganian, interagroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image