2017-01-23 16:52


Cum să scoţi milioane de euro din steril

 |  21:00
Cum să scoţi milioane de euro din steril

Directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (IRSTV) Vâlcea, Gheorghe Dinucă, reprezintă „creierul” mecanismului prin care pădurile sub care există zăcăminte de cărbune sunt rase de pe faţa pământului, cărbunele este exploatat, iar apoi haldele de steril rămase după exploatare sunt reîmpădurite cu salcâmi.

Prin calitatea sa de director adjunct la ITRSV Vâlcea, Gheorghe Dinucă, poreclit J.R. de Vâlcea – cel care conduce din umbră mai multe firme de mare succes – este cel care avizează scoaterile din circuitul silvic a terenurilor din fondul forestier, apoi se ocupă de reintroducerea acestora în circuitul silvic (a suprafeţelor scoase temporar pentru exploatarea cărbunelui) şi participă direct sau prin subordonaţi în comisiile de atribuire a contractelor de lucrări silvice şi în comisiile de recepţionare. Toate aceste prerogative îi îngăduie lui Dinucă să controleze cap-coadă  întregul proces de atribuire – executare – recepţionare a lucrărilor silvice acordate de unităţile energetice din Gorj, dar în beneficiul propriu. Astfel, prin abuz în serviciu, trafic de influenţă, ameninţări, şantaj şi monopol asupra unor societăţi clientelare, Dinucă reuşeşte de ani buni să obţină lucrări de împăduriri pentru firmele pe care le deţine şi le administrează prin intermediul rudelor şi al prietenilor apropiaţi. Este vorba despre SC Proforest SRL, din Melineşti, judeţul Dolj,  înfiinţată în 2003 şi administrată de Emil Lupu, un fost subaltern al lui “J.R.” Dinucă, de SC Tataion SRL, din sat Plopşoru, comuna Izvoarele, judeţul Gorj, înfiinţată în 2007 şi administrată de Vlăsceanu V. Adrian-Costel, nepotul directorului Dinucă şi, în fine, despre SC Juglans Forest SRL, de asemenea din Izvoarele, Gorj, înfiinţată în 2007, administrator fiind Cojocaru V. Ionuţ, finul lui „J.R.” Dinucă. Cele trei firme deţin practic monopolul lucrărilor de împădurire pe haldele de steril din Gorj, iar contractele se spune că sunt obţinute şi cu ajutorul lui Dan Bălan, un controversat om de afaceri vâlcean şi prieten cu Gheorghe Dinucă. Bălan este patronul firmei TPSUT Mehedinţi SA, din Şimian, judeţul Mehedinţi, specializată printre altele în extracţia cărbunelui prin excavare, transportul cărbunelui, transport de steril şi haldare.

Şi-a dat singur contractele

Pentru persoanele din Ministerul Mediului care ar avea curiozitatea să cerceteze tărăşenia, menţionăm câteva dintre reuşitele, de altfel garantate, ale firmelor conduse şi deţinute din umbră de Gheorghe Dinucă. Proforest a prins în anul 2007 un contract de înfiinţare a unei plantaţii de salcâm pe o suprafaţă de 33,5 hectare la halda Peşteana Nord, beneficiar fiind SNLO Târgu-Jiu. În 2008, aceeaşi firmă a prins alte două contracte: o plantaţie de salcâm pe 49,7 hectare la halda Peşteana Sud şi un altul, tot pentru o plantaţie de salcâm, pe 108,2 hectare pe halda Bohorelu, beneficiar-asociat cu 50% fiind Complexul Energetic Turceni. În 2009 succesele Proforest au continuat cu plantarea de salcâmi pe 226 de hectare la Valea Mănăstirii, beneficiar - SNLO Târgu-Jiu. În 2010, aceeaşi firmă a prins un alt contract: 39,1 hectare, tot salcâmi şi tot la Bohorelu, beneficiar cu 50% - Complexul Energetic Turceni. Nici celelalte societăţi patronate din umbră de Dinucă nu au stat degeaba. Tataion SRL a semnat două contracte în 2009, unul pentru 17,4 hectare pe halda exterioară de la Gârla şi un altul pentru 5 hectare pe halda TMC 1, iar în 2010 a ajuns la trei contracte: 113,6 hectare plantaţie de salcâm pe halda Valea Mănăstirii, 30 de hectare pe halda Tismana şi 19,5 hectare pe halda Bohorelu. În fine, cea de-a treia societate a lui Dinucă, Juglans Forest SRL, a semnat în 2008 patru contracte de împădurire cu salcâm: două de câte 54 de hectare fiecare la halda Bohorelu, un al treilea pentru 16,9 hectare pe halda Cătunele şi ultimul pentru 27 de hectare pe halda Runcurelu. În ciuda insistenţelor noastre de a-l contacta pe prosperul director de la ITRSV Rm. Vâlcea, Dinucă nu a putut fi contactat la serviciu, pentru simplul motiv că nu prea a stat ieri la birou şi nici la telefonul mobil nu a binevoit să răspundă.

Investiţia pentru împădurirea unui hectar în cazul lucrărilor sus-menţionate este de 6.000-7.000 euro, suprafaţa totală a contractelor însumând 513,7 hectare, ceea ce denotă că în perioada 2007-2011 firmele administrate de „J.R.“ Dinucă prin interpuşi au obţinut în mod ilicit proiecte în valoare de peste trei milioane de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-07

TAGURI: euro, steril, gheorghe dinucaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DAVID2
17 Noi 2011

Asta-i mare hotie, as putea sa adaug multe altele la astea spuse de voi.
Random image