2018-10-20 07:18


Curtea de Conturi, raport îngrijorător despre banii românilor la final de an

 |  15:02
Curtea de Conturi, raport îngrijorător despre banii românilor la final de an

Un raport al Curții de Conturi depus la Senat dezvăluie o situație alarmantă: 26 de milioane de lei au fost acordate necuvenit persoanelor care au beneficiat de asistență socială. Vina este atât a autorităților, cât și a beneficiarilor care au păcălit statul.

Raportul, citat de Mediafax, este aferent anului 2014 și arată că numărul mediu lunar al persoanelor care au încasat beneficii de asistenţă socială a fost de 4,3 milioane de persoane. Dintre aceşti beneficiari, ponderea cea mai însemnată, respectiv circa 85% din total, o reprezintă copiii beneficiari de alocaţie de stat pentru copii, care au fost în număr de 3.7 milioane. Alte 247.620 de persoane au beneficiat de alocaţii pentru susţinerea familiei, 171.231 persoane au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului, iar 240.617 persoane de ajutoare sociale sub formă de venit minim garantat.

Cea mai mare sumă de bani a provenit din sistemul privind ajutoarele sociale şi alocaţiile pentru susţinerea familiei. Mai exact, 17.8 milioane de lei au fost acordate necuvenit din motive precum nedeclararea de către beneficiari a unor venituri nete realizate, deţinerea unor bunuri care atrag excluderea acordării acestor beneficii, neachitarea impozitelor pentru bunurile deţinute, nedeclararea conturilor la bănci mai mari de 3.000 de lei sau neprezentarea adeverinţelor de la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de unde rezultă că sunt în căutarea unui loc de muncă şi nu au refuzat unul.

Alte peste 10 milioane de lei au fost acordate necuvenit în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului ca urmare a nedeclarării realizării altor venituri pe perioada încasării acestui drept, nerecalculării cuantumului dreptului în funcţie de veniturile efectiv realizate, nesuspendarea plăţilor pentru ultima lună în plată, în condiţiile în care celălalt părinte nu a solicitat acest drept pentru ultima lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului cuvenit, precum şi acordarea stimulentului lunar/de inserţie în situaţia în care nu s-a făcut dovada începerii activităţii şi implicit obţinerea de venituri supuse impozitării.

În acest sens, Curtea de Conturi critică şi activitatea Direcţiei de Inspecţie Socială, care în cursul anului 2014 a desfăşurat doar 17 acţiuni de control şi numai în perioada 17 februarie – 30 mai 2014. Mai mult, în anul 2014, s-a realizat cel mai mic număr de campanii tematice din ultimii trei ani, adică numai 4, cu două mai puţine faţă de anul 2013, când au fost realizate 6 campanii şi cu una mai puţin faţă de anul 2012, când au fost realizate 5 campanii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-26

TAGURI: raport, curtea de conturi, ajutoare sociale, sume ilegale
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CETATEAN
26 Dec 2015

Alo gradina statului , mergeti in control la Casa de Pensi Sector 1 , de pe Bul. Tei , sa vezi furturi din bugetul de pensi . Au pensi necalculate si restante si de 5 ani , de cind face rocada la sistemul de pensi .
S-A ”TREZIT” DIN HIBERNARE
27 Dec 2015

Da până-acu ce-a păzit? ”merge” (se pare) ca la noi.... doar din INERȚIE :) P.S. În fond, ce-atâta mirare? Au p-acolo ASCUNȘI foști infractori, pe post ILEGAL de CONSIGLIERI !
Random imageUltimele stiri


loading...