2018-12-15 02:46


Conturile îl demolează pe moşierul Poienaru

 |  21:00
Conturile îl demolează pe moşierul Poienaru

Tentativele repetate ale controversatului om de afaceri Ştefan Poienaru de a încasa subvenţii ilegale s-au întors ca un bumerang împotriva sa. Moşierul Poienaru, patronul grupului de firme aflate sub „umbrela” Agrofam Holding, este somat să înapoieze subvenţiile primite de la APIA Călăraşi, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, pe motiv că în momentul depunerii anumitor dosare avea datorii la stat. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a cerut Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură un raport cu privire la plăţile subvenţiilor în judeţul Călăraşi.

Ziarul „Puterea” a intrat în posesia unui document-bombă, redactat de Curtea de Conturi a României, Camera de Conturi a Judeţului Călăraşi. Auditorii au descoperit că firma Agrofam Holding, administrată de omul de afaceri Ştefan Poienaru, a încasat subvenţii ilegale, aferente anului 2007, pentru anumite exploataţii  de bovine, ovine şi caprine.

Surse din Ministerul Agriculturii ne-au declarat că ministrul Valeriu Tabără a cerut un raport privind plata subvenţiilor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)-Centrul Judeţean Călăraşi. „Personal, ministrul Valeriu Tabără a cerut o notă privind legalitatea subvenţiilor achitate în perioada 2007-2011 de către APIA Călăraşi”, ne-au explicat sursele citate.

Documentul arată că, în luna mai a acestui an, auditorii Camerei de Conturi a Judeţului Călăraşi au finalizat un control la APIA-Centrul Judeţean Călăraşi. Verificările au vizat „administrarea şi gestionarea programului de identificare şi înregistrare a animalelor şi a utilizării bazei de date în acordarea subvenţiilor şi a altor forme de sprijin din partea statului, pe anul 2007”. La finalul controlului, angajaţii Camerei de Conturi a Judeţului Călăraşi au descoperit că APIA Călăraşi a autorizat la plată, fără a îndeplini condiţiile cumulate de eligibilitate, prime pentru exploataţii de bovine în valoare de peste 380.000 de lei. Condiţia minimă pentru a putea beneficia de subvenţii este ca, la data depunerii cererilor pentru ajutorul financiar, firmele să nu aibă datorii la bugetul de stat. „În cadrul activităţii de control a datelor cuprinse în cererile depuse de solicitanţi şi documentele anexate acestora, nu s-a avut în vedere şi nu s-a realizat verificarea datelor cuprinse în declaraţia pe propria răspundere depusă de solicitant privitor la existenţa debitelor neachitate către bugetul de stat şi bugetul local”, se arată în nota de control al Camerei de Conturi a Judeţului Călăraşi. Auditorii Camerei de Conturi au luat la puricat 106 cereri de subvenţie, dintre care 23 aveau debite restante la data de 15 iunie 2007.

Sumele acordate sunt nelegale

Între cele 23 de firme sau persoane fizice care nu au respectat legea se află şi Agrofam Holding, administrată de Ştefan Poienaru.  

Tot în cadrul controlului, auditorii Camerei au mai descoperit că au fost autorizate la plată, fără a îndeplini condiţiile cumulate de eligibilitate, pentru ovine/caprine un număr de opt firme. „În această situaţie, nefiind îndeplinită una dintre condiţiile cumulative impuse de lege, sumele acordate şi plătite către aceşti beneficiari sunt nelegale (...)”, conform notei de control a Camerei.

Auditorii au mai precizat în nota de control că angajaţii APIA Călăraşi au încălcat Ordinul Ministerului Agriculturii privind stabilirea modului de implementare „a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, în acord cu reglementările comunitare în domeniu”. „Numărul mic de controale efectuate la faţa locului creşte riscul acordării de prime pentru animale care nu sunt păstrate în exploataţie, cel puţin în perioada limită. (...). Pentru înlăturarea acestor deficienţe, Plenul Camerei de Conturi Călăraşi decide mărirea eşantionului de control la faţa locului şi stabilirea de filtre care să asigure verificarea cu prioritate a exploataţiilor mari”, se mai arată în nota de control.

APIA verifică extinderea prejudiciului

Angajaţii Camerei de Conturi au cerut conducerii APIA Călăraşi să verifice toate cererile pentru subvenţie privind exploataţiile de bovine, ovine şi caprine autorizate la plată în anul 2007. „Entitatea va reanaliza datele respective şi va stabili extinderea prejudiciului cauzat bugetului de stat şi va proceda conform prevederilor în vigoare (OUG 125/2006)”. De altfel, conducerea APIA Călăraşi a cerut Camerei de Conturi să prelungească termenul de îndeplinire a măsurilor dispuse cu 60 de zile. „Urmare a adresei prin care solicitaţi prelungirea termenului de realizare a măsurilor dispuse prin decizia nr. 15/25/05.2011 cu 60 de zile, vă comunicăm că suntem de acord cu prelungirea acestui termen până la data de 30.11.2011”, se arată într-o notă transmisă de Camera de Conturi către conducerea APIA Călăraşi.

Statul ar putea recupera 4 milioane de euro

Pe de altă parte, surse din Ministerul Agriculturii ne-au explicat că Agrofam Holding ar putea înapoia statului subvenţii în valoare de aproximativ 4 milioane de euro. „APIA Călăraşi trebuie să verifice dacă în perioada 2007-2011 subvenţiile s-au acordat legal. Dacă se descoperă că nu s-a respectat legea, toţi banii care i-a primit până acum ca şi subvenţie trebuie să fie înapoiaţi. Administratorii au declarat, pe propria răspundere, înainte de depunerea cererii pentru subvenţie, că nu au datorii la stat. Agrofam Holding ar putea fi obligată să înapoieze ajutorul de stat pentru motorina utilizată, subvenţia pentru irigaţii, subvenţia pe suprafaţă şi subvenţia pentru culturi. Pe lângă subvenţie, APIA Călăraşi ar putea penaliza firma Agrofam Holding cu dublul valorii subvenţiei”, ne-au mai precizat sursele citate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26

TAGURI: Curtea de Conturi, Poienaru
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...