2017-01-20 10:02

DEZVALUIRI


Curtea Supremă judecă astăzi recursul fostului director al CNAPM Constanţa împotriva respingerii cererii de eliberare provizorie. Eugen Bogatu se cere „afară” sub control judiciar

 |  18:59
Curtea Supremă judecă astăzi recursul fostului director al CNAPM Constanţa împotriva respingerii cererii de eliberare provizorie. Eugen Bogatu se cere „afară” sub control judiciar

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţieşi Justiţie iau în discuţie astăzi recursul lui Eugen Bogatu, fostul şef alDirecţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale AdministraţiaPorturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, declarat împotriva deciziei prin care magistraţiiaceleiaşi instanţe i-au respins cererea de eliberare provizorie sub controljudiciar.

Eugen Bogatu este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grupinfracţional organizat, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită şiinstigare la delapidare alături de senatorul Mircea Banias în dosarul privindimporturile nelegale din Portul Constanţa. „La data de 22 octombrie 2010, inculpatulBanias Mircea Marius, senator al României, i-a pretins inculpatului BogatuEugen, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrulCompaniei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, să îiremită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şiaflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea”, arată procurorii DNAîntr-un comunicat. „În schimbul acestor foloase materiale, în cursul anului2010, Banias Mircea Marius i-a promis inculpatului Bogatu Eugen că îşi vafolosi influenţa deţinută în virtutea funcţiei sale pentru a direcţiona maimulte proiecte economico-administrative în sensul impus de intereseleinculpatului Bogatu Eugen şi ale întregului grup infracţional”, mai arată DNAîn documentul citat. „Astfel, Banias Mircea Marius i-a promis lui Bogatu Eugencă se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare aautorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerialcare prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din PortulConstanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreatăde grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrulCNAPM Constanţa şi îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unuifost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa. De asemenea, acesta apromis că va interveni pentru protejarea inculpatului Durbac Liviu, şeful BirouluiVamal Constanţa Sud Agigea”, se menţionează în comunicat.

A blocat mărfurile înport ca să colecteze “taxele”

Procuroriianticorupţie îl mai acuză pe Eugen Bogatu că, în cursul anului 2010, încalitate de lider al grupului infracţional, s-a implicat în activitatea decolectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali IulianDragoş Tudoran şi Valentin Ţiripan şi a intervenit la Liviu Durbac, şef alBiroului Vamal Constanţa Sud Agigea pentru a facilita efectuarea de operaţiuniilicite de import de mărfuri subevaluate de către o societate comercială. “Deasemenea, în data de 22 octombrie 2010, inculpatul Bogatu Eugen a ordonatblocarea completă a tuturor mărfurilor importate prin Biroul Vamal ConstanţaSud Agigea pentru a-i determina pe intermediarii vamali Dodu Marin şi AkramNasser Abdel Rahman Bani Mustafa să îşi achite «taxele» către membrii grupuluiinfracţional”, arată procurorii anticorupţie. În dosarul privind importurilenelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 depersoane, dintre care 28 au fost arestate, una a primit mandat de arestare înlipsă, iar senatorul PDL Mircea Marius Banias are interdicţie de a părăsi ţarapentru 29 de zile.

Mircea Banias spunecă e nevinovat şi vrea SUP

Senatorul PDL Mircea Banias a declarat, în data de 1iunie, la Curtea Supremă, unde a făcut plângere împotriva interdicţiei de apărăsi ţara, că este nevinovat şi că „ar fi firesc să se dea SUP (n.n. -scoatere de sub urmărirea penală)”. El a mai declarat că nu a intervenit pentrumenţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare(DSV) Constanţa, aşa cum reiese din actele procurorilor anticorupţie. “Cred căar fi firesc să se dea SUP pentru că nu există faptele incriminate de Codulpenal, eu nu le-am săvârşit”, a fost de părere Mircea Banias. “Nu, n-amintervenit să-l ţin în funcţie pe directorul DSV. El era schimbat din funcţie.N-aveam cum să-l aduc înapoi. Eu am semnalat faptul că directorul pe care PDLl-a susţinut a fost schimbat şi am solicitat colegului meu la întâlnireacoaliţiei să exprime faptul că nu am ştiut că urma să se întâmple aşa ceva. Afost o măsură dispusă de cei ce au competenţă în domeniu fără să ne informezeşi pe noi”, a răspuns seantorul Banias unei întrebări a jurnaliştilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image