2019-01-22 06:36


Curtea de Apel Alba Iulia: Alin Şimota rămâne în arest încă 30 de zile

 |  11:01
Curtea de Apel Alba Iulia: Alin Şimota rămâne în arest încă 30 de zile

Potrivit unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia, Alin Simota, fosta sa soţie şi fostul său bodyguard, Constantin Litera, precum şi alte cinci persoane, despre care procurorii susţin că au făcut parte dintr-o grupare infracţională organizată deosebit de violentă, specializată în comiterea unor infracţiuni de şantaj, cămătărie, înşelăciune, rămân în arest preventiv.

Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, a menţionat, marţi, că instanţa a admis propunerea formulată de DIICOT privind prelungirea duratei arestării preventive dispuse în cursul urmăririi penale a celor opt inculpaţi.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a precizat Cosmin Muntean.

Competenţa Curţii de Apel Alba Iulia de a soluţiona cererea DIICOT a fost atrasă de faptul că printre persoanele faţă de care se fac cercetări în acest caz se află şi un ofiţer de poliţie judiciară din Hunedoara.

Alin Simota, finanţatorul clubului de fotbal Jiul Petroşani, a fost arestat preventiv în 12 iunie, omul de afaceri fiind, potrivit DIICOT, liderul unei grupări infracţionale organizate deosebit de violentă.

Fosta sa soţie şi fostul bodyguard al lui Simota, cu care femeia s-a recăsătorit, au fost arestaţi preventiv cu o lună înainte, respectiv în 10 mai. Procurorii au extins urmărirea penală pentru Simota şi alte persoane ulterior arestării soţilor Litera.

Inculpaţii sunt acuzaţi că au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, ale căror victime au fost oameni de afaceri din Hunedoara, o parte dintre aceştia fiind duşi, la muncă, în Libia.

Gruparea infracţională a acţionat în perioada 2007 - începutul anului 2011. În total, au fost identificate mai mult de zece părţi vătămate. Prejudiciul provocat prin activitatea infracţională este de peste 800.000 de euro.

DIICOT susţine că, gruparea infracţională era organizată pe paliere de comandă şi execuţie, specializată în acte de violenţă, şantaj, cămătărie, înşelăciune etc.

"Se exercitau violenţe, persoanele erau răpite, erau duse pentru a se face presiuni asupra lor în diferite locuri. Dobânzile şi amenzile nu erau stabilite concret. Asta era specificul grupării. Totul era aleatoriu, părţile vătămate nu ştiau ce datorează decât ceea ce li se cerea. Sunt părţi vătămate care şi-au pierdut şi firmele, care au pierdut imobile sau sume importante de bani", a menţionat, în iunie, procurorul şef al DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureşan.

Cei în cauză riscă până la 20 de ani de închisoare, dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Potrivit DIICOT, din materialul probator aflat la dosarul cauzei rezultă că liderul grupării era Alin Simota, cel care transmitea ordinele către Constantin Cristian Litera, acesta din urmă asigurând punerea lor în executare.

În rechizitoriu, procurorii susţin că, la solicitarea lui Simota, au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii.

Potrivit procurorilor, un candidat pentru funcţia de consilier local a fost agresat, la solicitarea lui Simota, la rândul lui consilier local şi fost consilier judeţean, pentru că s-a opus unor cereri şi proiecte de lucrări solicitate de firmele pe care inculpatul le administra, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-02
Citeste si:
Alin Simota, săltat de DIICOT

TAGURI: Alin, Simota, arest, Curte, Apel, Alba, Iulia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...