2018-12-14 00:34


Dan Şova, urmărit penal de DNA într-un nou dosar de abuz în serviciu

 |  12:59
Dan Şova, urmărit penal de DNA într-un nou dosar de abuz în serviciu

Şirul dosarelor care îl au în centrul lor pe senatorul PSD Dan Şova pare fără sfârşit. Miercuri, Direcția Națională Anticorupție a anunţat că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de fostul ministru, la data faptelor reprezentant al unei societăți de avocatură, pentru două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, într-un nou dosar.

În dosar sunt cercetați și Mihai Bălan, director general al CET Govora și Constantin Lăpădat, director economic, acuzați de două infracțiuni de abuz în serviciu dacă a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul.

"În perioada 2006-2008, Dan Șova i-a determinat pe Mihai Bălan și pe Constantin Lepădat să încheie două contracte de asistență juridică în termenii impuși de el, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achizițiile publice. Concret, la 1 martie 2006 și 19 martie 2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocați 'Șova și Asociații' două contracte distincte de asistență juridică având ca obiect asistență juridică/consultare/reprezentare și plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro și respectiv de 1.822.928,24 lei", se arată într-un comunicat al DNA, citat de Agerpres.

Potrivit DNA, cele două contracte distincte au fost încheiate în condițiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistență juridică valabil, având același obiect, încheiat cu aceeași Societate Civilă de Avocați 'Șova și Asociații'.

Procurorii susțin că prin aceste activități a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare de peste 667.000 euro și peste 1,8 milioane lei și creat în mod injust un folos în patrimoniul Societății Civile de Avocați 'Șova și Asociații'.

Într-un alt dosar, senatorii juriști au întocmit, marți, un raport favorabil în cazul cererii privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a social-democratului Dan Șova.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011-iulie 2014, Dan Șova a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. 

O nouă cerere de arestare, posibilă

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri, referitor la posibilitatea unei noi cereri pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova în ultimul dosar, că acest lucru îl va decide procurorul de caz după ce administrează toate probele.

"Va decide procurorul de caz după ce administrează toate probele care sunt necesare, probe atât în acuzare, cât și în apărare, după ce audiază toate persoanele care sunt implicate în caz. Va decide procurorul de caz dacă este necesar să propună sau nu o măsură preventivă. Vom vedea în zilele următoarea dacă se va întâmpla acest lucru", a afirmat Kovesi, la Digi 24.

Ea a precizat că senatorul Dan Șova este suspect într-un nou dosar, cauză care a fost deschisă în urmă cu câteva luni.

"Se verifică o acuzație care vizează infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu pentru obținerea unor contracte de asistență de la o instituție publică de către firma de avocatură pentru care se pare că domnul Șova ar fi intervenit. Diferă valoarea sumelor, diferă perioadele de timp în care s-au încheiat aceste contracte, diferă uneori firmele care au încheiat contractele. Vorbim despre mai multe contracte, într-o perioadă mai lungă de timp, (...) au fost mai multe contracte adiționale, mai multe sume de bani", a spus Kovesi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-25

TAGURI: dan sova, urmarit, penal, dna, nou, dosar, abuz, serviciu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
27 Noi 2015

SISTEMUL POLITIC existent în România, după decembrie 1989, s-a dovedit a fi păgubos, categoric lipsit de capacitatea de a oferi societăţii căile necesare pentru progres. Caracterizarea este redată fidel de remarcile marilor cărturari români valabile şi astăzi, dramaturgul Ion Luca Caragiale nota că: “Partide politice în sensul european al cuvintului, formate de tradiţii sau de interese de clasa noi sau mai recente şi în care programele să se bazeze pe principii sau idei progresiste, nu exista în România” , iar renumitul Octavian Goga scria despre România în 1916 "Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei... Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti... Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”. In Romania ,, Politica este indeletnicirea scarboasa prin care tipi fara nicio profesie ori avortoni ai profesiei lor, se catara acolo unde se deschid robinetele societatii. Posturi bine platite, de unde se pot invarti afaceri de miliarde, consilii de administratie, conecsiuni si reprezentante. Ai tupeu, ai proptele, ajungi si din lichea ce ai fost sau esti, devii omul ce imparte dreptatea, care arbitrezi morala, care reclama sacrificiul suprem.” Iar ,,Democratia este un sistem de exploatare a averilor statului mintind multimile naive prin gadilarea instinctelor primare. Pentru a curma coruptia universala ar trebui o elita de conducatori care sa se sacriifice in interesul permanent al natiunii,. Dar unde sa gasesti asemenea sfinti printre oamenii politici narozi?”
Random imageUltimele stiri


loading...