2017-01-24 17:17


Dan Valentin Fătuloiu băgat „în corzi” în dosarul „Mită la MAI”. Familia fostului secretar de stat face afaceri încă din 2002 cu Cătălin Chelu

 |  22:49
Dan Valentin Fătuloiu băgat „în corzi” în dosarul „Mită la MAI”. Familia fostului secretar de stat face afaceri încă din 2002 cu Cătălin Chelu

Fostul chestor Dan Valentin Fătuloiu a recunoscut îninstanţă, după ce iniţial negase sub jurământ, că mai mulţi membri ai familieisale au derulat afaceri cu firma de mobilă Alprom, al cărei acţionar majoritareste omul de afaceri Cătălin Chelu, judecat pentru că ar fi încercat să-lmituiască pe oficial cu un milion de euro pentru a-i rezolva problemele denatură penală. Audiat, pe parcursul a cinci ore în dosarul „Mită la MAI”, DanValentin Fătuloiu a fost obligat să recunoască faptul că socrul său, IonOancea, făcea afaceri cu cherestea încă din anul 2002 cu firma lui CătălinChelu. Ulterior, două societăţi comerciale a căror administrator era soţia sa,Carmen Fătuloiu, au încheiat contracte cu Alprom, pentru ca în 2010 să intre„în pâine” şi fiul său, Alexandru.

Dezvăluirile vin după ce unul dintre acţionarii Alprom, AntonelBunu, judecat şi el pentru dare de mită alături de Cătălin Chelu, l-a întrebatpe Fătuloiu, în cadrul audierilor de miercuri seară, sub jurământ, dacă vreorudă a oficialului a făcut afaceri vreodată cu Alprom. Iniţial, fostul chestora negat că vreo rudă a sa a derulat afaceri cu Cătălin Chelu, însă după ceAntonel Bunu a depus în instanţă două mape conţinând documentefinanciar-contabile şi copii după o serie de contracte, Dan Valentin Fătuloiu arecunoscut că patru rude ale sale au făcut afaceri cu firma lui Cătălin Chelu:este vorba despre fiul său, socrul şi soţia sa, despre care acesta spune că era„doar un administrastor” al unor firme deţinute de vărul său din Germania.Întrebat de ce nu a precizat toate aceste lucruri decât după ce Antonel Bunu adepus acte doveditoare în acest sens, Fătuloiu a spus că nu i s-a părut căaceste aspecte au legătură cu cauza în care el are calitatea de denunţător.

Iniţial, Fătuloiu a negat că familia sa ar fi făcutafaceri cu Alprom, însă, după ce Antonel Bunu a depus documente care atestăcontrariul, Fătuloiu a spus că aceste afaceri au fost legale. „Soţia mea adeţinut funcţia de administrator la Pancarmis şi Mondomobil. Cele douăsocietăţi au derulat contracte cu Alprom. Firmele aparţineau vărului meu carelocuieşte în Germania. Nu am cunoştinţă de activitatea firmelor. Nu am făcutreferiri la aceste societăţi pentru că nu am considerat că au legătură cucauza”, a declarat în instanţă Dan Valentin Fătuloiu. Din documente ajunsedirect pe masa judecătorului reiese că prima afacere pe care a făcut-o fiul luiDan Fătuloiu a fost cea cu firma lui Cătălin Chelu. Astfel, Antonel Bunu îlacuză pe Alexandru Fătuloiu că în anul 2010 a derulat operaţiuni comercialefictive cu Alprom, prin intermediul firmei sale, Alexim. Dan Fătuloiu adeclarat în faţa instanţei că nu are cunoştinţă despre aceste afaceri. Tot dindocumentele depuse la termenul de miercuri de către Antonel Bunu, unul dintreacţionarii Alprom, rezultă că familia Fătuloiu are o lungă relaţie de afacericu Cătălin Chelu. „Cunosc că în 2002 socrul meu împreună cu Badea Ştefan audeţinut o firmă care a derulat afaceri cu Alprom, însă nu cunosc în mod concretîn ce au constat acele afaceri”, a spus Dan Fătuloiu despre societăţilesocrului său care, potrivit lui Antonel Bunu, aprovizionau cu masă lemnoasăsocietatea Alprom.

Fostul chestor Dan Valentin Fătuloiu a fost luat prinsurprindere de o altă întrebare pusă prin intermediul judecătorului de cătreAntonel Bunu. Apropiatul omului de afaceri Cătălin Chelu l-a întrebat dacă fiulsău, Alexandru Fătuloiu, a avut vreodată acces la documentele sale de serviciu,întrebare la care Dan Fătuloiu s-a grăbit să răspundă negativ. „Fiul meu nu aavut acces la documentele mele de serviciu, astfel că nu există posibilitateaca el să sustragă vreun document. În luna aprilie 2010 nu i-am înmânat fiuluimeu vreun document care să fie remis lui Bunu Antonel”, a declarat în faţainstanţei Dan Valentin Fătuloiu. Antonel Bunu a dezvăluit din boxa arestaţilorfaptul că un document secret, cu antetul MAI, a fost găsit de către procuroriîn autoturismul său, cu ocazia percheziţiilor, şi a fost notat în procesulverbal, aflat la dosarul cauzei.

Scandalul „Mită la MAI” a debutat la sfârşitul luniinoiembrie a anului trecut când omul de afaceri Cătălin Chelu i-a promissecretarului de stat Dan Fătuloiu 1 milion de euro, pentru a nu îşi îndeplinicorespunzător îndatoririle de serviciu, însă pe 12 noiembrie a modificatpromisiunea şi i-a oferit 50.000 de euro cash şi foloase materiale de 270.000de euro. Potrivit unui comunicat remis de Direcţia Naţională Anticorupţie, dinOrdonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori arezultat că în perioada august – 12 noiembrie, Cătălin Chelu i-a promis secretarului destat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Dan Valentin Fătuloiu,denunţător în cauză, suma de un milion de euro pentru ca acesta să îşiîndeplinească în mod necorespunzător îndatoririle de serviciu ce decurg dinpunerea în aplicare a Planului Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale,document fundamentat pe cooperarea inter-instituţională dintre MAI, MinisterulPublic, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi alte instituţii alestatului, şi pentru a împiedica cercetarea în sistem integrat a cauzelor penalece îi vizează pe sine, dar şi pe Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu, scopulfinal fiind soluţionarea favorabilă a respectivelor dosare penale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image