2017-01-18 11:56

DEZVALUIRI


Dan Voiculescu a făcut poliţie politică. Nu poate fi tras la răspundere pentru fals în declaraţii

 |  19:21
Dan Voiculescu a făcut poliţie politică. Nu poate fi tras la răspundere pentru fals în declaraţii

MagistraţiiÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, ieri, irevocabil, că DanVoiculescu a colaborat cu Securitatea, după ce au respins ca nefondat recursuldeclarat de liderul conservator împotriva hotărârii Curţii de Apel Bucureşti,care confirmase, în urmă cu un an, verdictul dat de Colegiul Naţional pentruStudierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). La scurt timp de la pronunţareadeciziei, Dan Voiculescu a postat pe blogul său un articol în care spune căverdictul este unul “absolut incorect, care reflectă imensele presiuniexercitate asupra magistraţilor”.

Fostullider conservator mai spune că dosarul “se va tranşa la CEDO”, iar “demersurilejuridice sunt deja pregătite”. Instanţa supremă a luat în discuţie, în 17ianuarie, recursul formulat de Dan Voiculescu împotriva deciziei Curţii de ApelBucureşti, care a stabilit, în urmă cu un an, că fostul lider conservator acolaborat cu Securitatea. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie austabilit că se vor pronunţa în acest dosar în data de 3 martie. La primul – şi,de-altfel, ultimul – termen de recurs au participat doar reprezentanţiiConsiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi ai verişoarelorlui Dan Voiculescu, procesul judecându-se în lipsa senatorului şi a avocatuluisău. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, pe 5 februarie 2010, că DanVoiculescu a făcut poliţie politică, respingând contestaţia omului de afaceriîmpotriva verdictului dat de CNSAS în data de 7 august 2006. Magistraţii Curţiide Apel Bucureşti au făcut referire, în motivarea deciziei prin care austabilit că fostul lider conservator a făcut poliţie politică, la o notăinformativă dată de Voiculescu în 1977, cu privire la un cetăţean austriac deorigine română, care justifică stabilirea calităţii sale de colaborator.

Nota a fost dată subpseudonimul “Felix”

Concret,este vorba de o notă semnată olograf, în decembrie 1977, cu pseudonimul„Felix”, în care Dan Voiculescu relatează discuţiile avute cu un cetăţeanaustriac de origine română, instanţa a considerând că informaţiile furnizate serefereau la activităţi şi atitudini potrivnice regimului comunist, iar persoanala care se făcea referire era identificabilă, astfel încât informaţiile date depreşedintele fondator al PC „expuneau persoana vizată unor consecinţe negativecare priveau îngrădirea anumitor drepturi şi libertăţi fundamentale aleomului”. Potrivit deciziei CNSAS conform căreia Dan Voiculescu a făcut poliţiepolitică, omul de afaceri ar fi fost recrutat ca informator în februarie 1970cu numele conspirativ „Mircea”, când a “relatat verbal despre contactele şischimburile de pachete între sportivi români şi cei străini (cu prilejulcampionatelor de box din 1969), despre schimbările de valută etc.” şi apoi înRepublica Socialistă Cehoslovacă, unde a însoţit ca translator echipeleromâneşti de hochei pe gheaţă. Acelaşi document arată că Dan Voiculescu ar fisupravegheat şi ar fi dat informaţii despre mai mulţi cetăţeni străini,sportivi, rude sau parteneri de afaceri, iar în anul 1973 ar fi fost recrutatîn reţeaua Directiva a III-a sub numele „Felix”.

Parchetul, cu mâinilelegate în ceea ce priveşte declaraţiile pe propria răspundere ale lui DanVoiculescu

Verdictulfinal al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în ceea ce priveşte verdictul decolaborare cu Securitatea ca poliţie politică a lui Dan Voiculescu nu-l poateclinti pe preşedintele fondator al Partidului Conservator din funcţia devicepreşedinte al Senatului. Practic, decizia instanţei nu-l afectează cu nimicdin punct de vedere administrativ sau penal pe Dan Voiculescu, acesta rămânândsă se lupte la CEDO doar pentru o eventuală problemă de imagine.

Dinpunct de vedere penal, Dan Voiculescu nu poate avea o problemă din cauza decizieide ieri a Înaltei Curţi, aşa cum s-a întâmplat în cazul Monei Muscă. Asta,deoarece doar două dintre cele trei declaraţii pe propria răspundere pe careomul politic le-a dat la învestirea ca parlamentar în anii 2000, 2004 şi 2008pot intra sub incidenţa art. 145 Cod Penal, privind falsul în declaraţii.Primele două declaraţii, în care senatorul a declarat că nu a colaborat cusecuritatea, au făcut deja obiectul unei plângeri penale înaintate procuroruluigeneral Laura Kodruţa Kovesi, în anul 2008, de către vicepreşedintele Asociaţiei“Adevăr şi Dreptate”, Viorel Ene. “Concret, CNSAS a stabilit că Voiculescu Dan a făcut poliţie politică princolaborarea sa cu Securitatea. (…) Ca atare, declaraţiile lui Voiculescu Dan denecolaborare cu Securitatea, semnate obligatoriu la începutul mandatului deparlamentar în perioada 2000-2004 şi a celui din 2004 până la data demisieisale, devin falsuri în acte publice şi atrag consecinţele legii”, se arată în plângereapenală înaintată, la data de 17 semptembrie 2008, de Viorel Ene. Cum însăvechiul Cod Penal pedepsea infracţiunea de fals în declaraţii cu închisoarea dela două luni la trei ani, sau cu amendă, fapta este astăzi prescrisă.

În ceea ce priveşteultima declaraţie dată pe proprie răspundere de Dan Voiculescu în anul 2008,cu ocazia reînvestirii sale ca senator,acesta a menţionat că are cunoştinţă despre decizia CNSAS, pe care însă nu orecunoaşte. În acest caz, senatorul nu a minţit în declaraţia pe proprie răspundere,fapt pentru care nu există nici o infracţiune. Deşi Constantin Ţăpuş, membru alAsociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, a anunţat, la rândul său, că va depune oplângere similară la Parchetul General, aceasta nu are temei în condiţiile arătatemai sus. Ţăpuş a luat decizia să formuleze el însuşi o plângere penală, având învedere că noua lege de funcţionare a CNSAS nu mai permite acestei instituţii săsesizeze organul de urmărire penală. (IonAlexandru)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-05-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

PRIZEE
11 Mar 2011

Ar trebui sa-i interzicem si lui Ducu Bertzi sa ma i cante? Si el a fost dec larat colaborator.
ZIGZAG
11 Mar 2011

@prizee: da.ar tre sa mai cante pe la alte mese.ev entual prin puscarie sa s imta si el ce au trait fo stii detinuti politici
PRIZEE
11 Mar 2011

Înalta Curte a respins p ractic toate acuza?iile f ormulate la adresa lui Vo iculescu , mai pu?in fapt ul c? i-a comunicat direc torului întreprinderii d e comer? exterior unde er a angajat, c? un cet??ean strain il presa s? fuga din tara.
STIEGLITZ
11 Mar 2011

nu a facut politie politi ca. acesta este un verdic t dictat de justitie sau de basecu? eu cred ca var ianta a doua este cea mai plauzibila. mai ales, ca basecu a avut un repreze ntant printre judecatori, pe emanuel albu, fost pd list de frunte. asta spun e totul.
MENATWORK
11 Mar 2011

Da prizee, era doar putin gravida...Individul a in cercat pe chestii de proc edura sa se scoata. Cea m ai uzitata a fost amanare a verdictului. Nu e verdi ct, nu e vinovat, model P atriciu, Vintu, Nastase, si toti ceilalti. Dar uit e ca n-a tinut la nesfars it. OMUL A DAT NOTE INFOR MATIVE. Ghinion, de obice i in Romania secaturile s capa. S-A TERMINAT. Nici cale de intoarcere nu e, CEDO poate spune cel mult ca l-au stresat, dar tur nator de definitiv, pana- l duce popa
SIRIANA
11 Mar 2011

Nu cred in justitia lu tr aian basescu....La CEDO s e va vedea adevarul! il r espect pe Voiculescu ca a re taria de a se lupta cu potopul portocaliu pt no i, pt romani!!
PRIZEE
11 Mar 2011

Este clar un verdict pol itic!!!!
PRUTEANUL
11 Mar 2011

Poti fi numit colaborator daca ii spui directorulu i tau ca un cetatean star in incearca sa te fdeterm ine sa pleci din tara? A sta este singura acuzatie care a mai ramas, restul fiind, din ce stiu eu, r espinse.
CARPATHOS
11 Mar 2011

TOATA CHESTIA ASTA ESTE D OAR UN BALON DE SAPUN. SI NGURUL LUCRU VALIDAT DE C URTE ESTE ACEA DECLARATIE PE CARE VOICULESCU A SEM NAT-O LA ORDINUL SEFULUI SAU POTRIVIT CAREIA I S-A PROPUS SA FUGA DIN TARA DAR EL REFUZA. ASTA-I TOT OAMENI BUNI.
NEGATIV
11 Mar 2011

''Felicitari, domnule jud ecator Emanuel Albu! Ca m embru PD, fost presedinte al PD Mehedinti, secreta r general adjunct al Guve rnului propus de PD, secr etar de stat in Ministeru l de Interne, evident, to t din partea PD, se poate spune ca ati “judecat bine”!'' VOICULESCU pun e o problema interesanta. ..
CORNELIUS
11 Mar 2011

eu zic sa nu se mai inflo reasca atat, deci pana la urma multe din acuzatii au fost demontate atat de curtea de apel cat si de iccj, mai putin faptul c a i-a comunicat directoru lui unde lucra ca un ceta tean strain il presa sa f uga din tara, deci toata agitatia asta mi se pare inutila si fara nici un r ezultat pentru bunastarea poporului
CORNELIUS
11 Mar 2011

voiculescu nu trebuie sa se retraga de pe scena po litica, daca ar face asta inseamna ca ar da castig de cauza mafiotilor si i nfractorilor
MENATWORK
11 Mar 2011

Ma prosti puteti fi. Dupa 20 de ani, am ajuns sa z icem ca nici nu e asa mar e rau ca unul a fost turn ator? Ca, asa cum spun ma nipulatorii de profesie d e la televiziunile penali lior "eu cred ca acum, ca nd lumea moare de foame, ar trebui sa vorbim despr e altceva"? Ne meritam so arta, densitatea de prost i, balcanici, putori, spa gari, milogi, si alti d-a stia e prea mare in Roman ia. Hai mai trantorilor, dati-l jos pe Basescu, sa curga bunastarea peste n oi! Iesiti mai lepre nemu ltumite in strada!
PESTISORUL DE AUR
11 Mar 2011

Existau si securisti buni , nu numai cei care au fa cut politie politica. De exemplu, Basescu a fost d ovedit ca fiind un turnat or ordinar. Nu stiu cum a ajuns acest individ ordi nar sa ne conduca.
PEDRO
11 Mar 2011

Aceasta decizie a fost lu ata cu mult timp inainte de Basescu. Voiculescu o sa castige procesul la CE DO.
MENATWORK
11 Mar 2011

stii de ce? pentru ca n-a u fost la vot prostii, ma i multi decat restul. Nu ca n-ar fi multi imbecili , care stiu ei ca Basescu a fost securist, pentru ca le-a spus Ciuvica Prob e nu trebuie, alea sunt u n moft. Un prost adevarat , de 24 de karate, ca tin e dealtfel, ala crede ce- i place, nu-i trebuie lui argumente logice sau pro be.

Adauga un comentariu

Random image