2016-12-08 00:23

DEZVALUIRI


Dan Voiculescu a făcut poliţie politică. Nu poate fi tras la răspundere pentru fals în declaraţii

 |  19:21
Dan Voiculescu a făcut poliţie politică. Nu poate fi tras la răspundere pentru fals în declaraţii

MagistraţiiÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, ieri, irevocabil, că DanVoiculescu a colaborat cu Securitatea, după ce au respins ca nefondat recursuldeclarat de liderul conservator împotriva hotărârii Curţii de Apel Bucureşti,care confirmase, în urmă cu un an, verdictul dat de Colegiul Naţional pentruStudierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). La scurt timp de la pronunţareadeciziei, Dan Voiculescu a postat pe blogul său un articol în care spune căverdictul este unul “absolut incorect, care reflectă imensele presiuniexercitate asupra magistraţilor”.

Fostullider conservator mai spune că dosarul “se va tranşa la CEDO”, iar “demersurilejuridice sunt deja pregătite”. Instanţa supremă a luat în discuţie, în 17ianuarie, recursul formulat de Dan Voiculescu împotriva deciziei Curţii de ApelBucureşti, care a stabilit, în urmă cu un an, că fostul lider conservator acolaborat cu Securitatea. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie austabilit că se vor pronunţa în acest dosar în data de 3 martie. La primul – şi,de-altfel, ultimul – termen de recurs au participat doar reprezentanţiiConsiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi ai verişoarelorlui Dan Voiculescu, procesul judecându-se în lipsa senatorului şi a avocatuluisău. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, pe 5 februarie 2010, că DanVoiculescu a făcut poliţie politică, respingând contestaţia omului de afaceriîmpotriva verdictului dat de CNSAS în data de 7 august 2006. Magistraţii Curţiide Apel Bucureşti au făcut referire, în motivarea deciziei prin care austabilit că fostul lider conservator a făcut poliţie politică, la o notăinformativă dată de Voiculescu în 1977, cu privire la un cetăţean austriac deorigine română, care justifică stabilirea calităţii sale de colaborator.

Nota a fost dată subpseudonimul “Felix”

Concret,este vorba de o notă semnată olograf, în decembrie 1977, cu pseudonimul„Felix”, în care Dan Voiculescu relatează discuţiile avute cu un cetăţeanaustriac de origine română, instanţa a considerând că informaţiile furnizate serefereau la activităţi şi atitudini potrivnice regimului comunist, iar persoanala care se făcea referire era identificabilă, astfel încât informaţiile date depreşedintele fondator al PC „expuneau persoana vizată unor consecinţe negativecare priveau îngrădirea anumitor drepturi şi libertăţi fundamentale aleomului”. Potrivit deciziei CNSAS conform căreia Dan Voiculescu a făcut poliţiepolitică, omul de afaceri ar fi fost recrutat ca informator în februarie 1970cu numele conspirativ „Mircea”, când a “relatat verbal despre contactele şischimburile de pachete între sportivi români şi cei străini (cu prilejulcampionatelor de box din 1969), despre schimbările de valută etc.” şi apoi înRepublica Socialistă Cehoslovacă, unde a însoţit ca translator echipeleromâneşti de hochei pe gheaţă. Acelaşi document arată că Dan Voiculescu ar fisupravegheat şi ar fi dat informaţii despre mai mulţi cetăţeni străini,sportivi, rude sau parteneri de afaceri, iar în anul 1973 ar fi fost recrutatîn reţeaua Directiva a III-a sub numele „Felix”.

Parchetul, cu mâinilelegate în ceea ce priveşte declaraţiile pe propria răspundere ale lui DanVoiculescu

Verdictulfinal al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în ceea ce priveşte verdictul decolaborare cu Securitatea ca poliţie politică a lui Dan Voiculescu nu-l poateclinti pe preşedintele fondator al Partidului Conservator din funcţia devicepreşedinte al Senatului. Practic, decizia instanţei nu-l afectează cu nimicdin punct de vedere administrativ sau penal pe Dan Voiculescu, acesta rămânândsă se lupte la CEDO doar pentru o eventuală problemă de imagine.

Dinpunct de vedere penal, Dan Voiculescu nu poate avea o problemă din cauza decizieide ieri a Înaltei Curţi, aşa cum s-a întâmplat în cazul Monei Muscă. Asta,deoarece doar două dintre cele trei declaraţii pe propria răspundere pe careomul politic le-a dat la învestirea ca parlamentar în anii 2000, 2004 şi 2008pot intra sub incidenţa art. 145 Cod Penal, privind falsul în declaraţii.Primele două declaraţii, în care senatorul a declarat că nu a colaborat cusecuritatea, au făcut deja obiectul unei plângeri penale înaintate procuroruluigeneral Laura Kodruţa Kovesi, în anul 2008, de către vicepreşedintele Asociaţiei“Adevăr şi Dreptate”, Viorel Ene. “Concret, CNSAS a stabilit că Voiculescu Dan a făcut poliţie politică princolaborarea sa cu Securitatea. (…) Ca atare, declaraţiile lui Voiculescu Dan denecolaborare cu Securitatea, semnate obligatoriu la începutul mandatului deparlamentar în perioada 2000-2004 şi a celui din 2004 până la data demisieisale, devin falsuri în acte publice şi atrag consecinţele legii”, se arată în plângereapenală înaintată, la data de 17 semptembrie 2008, de Viorel Ene. Cum însăvechiul Cod Penal pedepsea infracţiunea de fals în declaraţii cu închisoarea dela două luni la trei ani, sau cu amendă, fapta este astăzi prescrisă.

În ceea ce priveşteultima declaraţie dată pe proprie răspundere de Dan Voiculescu în anul 2008,cu ocazia reînvestirii sale ca senator,acesta a menţionat că are cunoştinţă despre decizia CNSAS, pe care însă nu orecunoaşte. În acest caz, senatorul nu a minţit în declaraţia pe proprie răspundere,fapt pentru care nu există nici o infracţiune. Deşi Constantin Ţăpuş, membru alAsociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, a anunţat, la rândul său, că va depune oplângere similară la Parchetul General, aceasta nu are temei în condiţiile arătatemai sus. Ţăpuş a luat decizia să formuleze el însuşi o plângere penală, având învedere că noua lege de funcţionare a CNSAS nu mai permite acestei instituţii săsesizeze organul de urmărire penală. (IonAlexandru)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-05-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

PRIZEE
11 Mar 2011

Ar trebui sa-i interzicem si lui Ducu Bertzi sa mai cante? Si el a fost declarat colaborator.
ZIGZAG
11 Mar 2011

@prizee: da.ar tre sa mai cante pe la alte mese.eventual prin puscarie sa simta si el ce au trait fostii detinuti politici
PRIZEE
11 Mar 2011

Înalta Curte a respins practic toate acuza?iile formulate la adresa lui Voiculescu , mai pu?in faptul c? i-a comunicat directorului întreprinderii de comer? exterior unde era angajat, c? un cet??ean strain il presa s? fuga din tara.
STIEGLITZ
11 Mar 2011

nu a facut politie politica. acesta este un verdict dictat de justitie sau de basecu? eu cred ca varianta a doua este cea mai plauzibila. mai ales, ca basecu a avut un reprezentant printre judecatori, pe emanuel albu, fost pdlist de frunte. asta spune totul.
MENATWORK
11 Mar 2011

Da prizee, era doar putin gravida...Individul a incercat pe chestii de procedura sa se scoata. Cea mai uzitata a fost amanarea verdictului. Nu e verdict, nu e vinovat, model Patriciu, Vintu, Nastase, si toti ceilalti. Dar uite ca n-a tinut la nesfarsit. OMUL A DAT NOTE INFORMATIVE. Ghinion, de obicei in Romania secaturile scapa. S-A TERMINAT. Nici cale de intoarcere nu e, CEDO poate spune cel mult ca l-au stresat, dar turnator de definitiv, pana-l duce popa
SIRIANA
11 Mar 2011

Nu cred in justitia lu traian basescu....La CEDO se va vedea adevarul! il respect pe Voiculescu ca are taria de a se lupta cu potopul portocaliu pt noi, pt romani!!
PRIZEE
11 Mar 2011

Este clar un verdict politic!!!!
PRUTEANUL
11 Mar 2011

Poti fi numit colaborator daca ii spui directorului tau ca un cetatean starin incearca sa te fdetermine sa pleci din tara? Asta este singura acuzatie care a mai ramas, restul fiind, din ce stiu eu, respinse.
CARPATHOS
11 Mar 2011

TOATA CHESTIA ASTA ESTE DOAR UN BALON DE SAPUN. SINGURUL LUCRU VALIDAT DE CURTE ESTE ACEA DECLARATIE PE CARE VOICULESCU A SEMNAT-O LA ORDINUL SEFULUI SAU POTRIVIT CAREIA I S-A PROPUS SA FUGA DIN TARA DAR EL REFUZA. ASTA-I TOT OAMENI BUNI.
NEGATIV
11 Mar 2011

''Felicitari, domnule judecator Emanuel Albu! Ca membru PD, fost presedinte al PD Mehedinti, secretar general adjunct al Guvernului propus de PD, secretar de stat in Ministerul de Interne, evident, tot din partea PD, se poate spune ca ati “judecat bine”!'' VOICULESCU pune o problema interesanta...
CORNELIUS
11 Mar 2011

eu zic sa nu se mai infloreasca atat, deci pana la urma multe din acuzatii au fost demontate atat de curtea de apel cat si de iccj, mai putin faptul ca i-a comunicat directorului unde lucra ca un cetatean strain il presa sa fuga din tara, deci toata agitatia asta mi se pare inutila si fara nici un rezultat pentru bunastarea poporului
CORNELIUS
11 Mar 2011

voiculescu nu trebuie sa se retraga de pe scena politica, daca ar face asta inseamna ca ar da castig de cauza mafiotilor si infractorilor
MENATWORK
11 Mar 2011

Ma prosti puteti fi. Dupa 20 de ani, am ajuns sa zicem ca nici nu e asa mare rau ca unul a fost turnator? Ca, asa cum spun manipulatorii de profesie de la televiziunile penalilior "eu cred ca acum, cand lumea moare de foame, ar trebui sa vorbim despre altceva"? Ne meritam soarta, densitatea de prosti, balcanici, putori, spagari, milogi, si alti d-astia e prea mare in Romania. Hai mai trantorilor, dati-l jos pe Basescu, sa curga bunastarea peste noi! Iesiti mai lepre nemultumite in strada!
PESTISORUL DE AUR
11 Mar 2011

Existau si securisti buni, nu numai cei care au facut politie politica. De exemplu, Basescu a fost dovedit ca fiind un turnator ordinar. Nu stiu cum a ajuns acest individ ordinar sa ne conduca.
PEDRO
11 Mar 2011

Aceasta decizie a fost luata cu mult timp inainte de Basescu. Voiculescu o sa castige procesul la CEDO.
MENATWORK
11 Mar 2011

stii de ce? pentru ca n-au fost la vot prostii, mai multi decat restul. Nu ca n-ar fi multi imbecili, care stiu ei ca Basescu a fost securist, pentru ca le-a spus Ciuvica Probe nu trebuie, alea sunt un moft. Un prost adevarat, de 24 de karate, ca tine dealtfel, ala crede ce-i place, nu-i trebuie lui argumente logice sau probe.

Adauga un comentariu

Random image