2018-12-15 04:17


Darius Vâlcov ar putea scăpa de gratii

 |  21:01
Darius Vâlcov ar putea scăpa de gratii
Ionuţ Mureşan

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov ar putea fi eliberat, după ce magistraţii instanţei supreme i-au înlocuit, miercuri, măsura arestului preventiv şi au decis că poate fi cercetat în arest la domiciliu în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Dacă soluţia va fi confirmată de un complet ierarhic superior al aceleiaşi instanţe, Darius Vâlcov va putea pleca acasă.

Pe durata arestului la domiciliu, de 30 de zile, Vâlcov ar urma să aibă următoarele obligaţii: să se prezinte în faţa organului de urmărire penală şi a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat şi să nu comunice cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, cu martorii şi cu experţii. Încălcarea acestor obligaţii atrage ar după sine o nouă propunere de arestare preventivă. Darius Vâlcov este acuzat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuşi, procurorii precizând că el ar fi obţinut astfel lingouri de aur, bani şi tablouri.

Peste 100 de tablouri, găsite la percheziţii

Potrivit unor surse judiciare, Darius Vâlcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, în 2013, pentru achiziţia de tablouri, cu care intenţiona să deschidă o galerie de artă în Capitală, aici fiind găsite de anchetatori 29 de opere de artă, semnate de Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Ghiaţă, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ şi Mihai Sârbulescu. Tot la aceeaşi adresă au fost găsite şi obiecte decorative semnate Pablo Picasso şi Victor Brauner, au precizat sursele citate. Aceleaşi surse spun că Vâlcov intenţiona să-şi deschidă o galerie de artă pe strada Stockholm din Capitală, unde au avut loc percheziţiile. Alte descinderi în dosarul lui Vâlcov au avut loc în municipiul Slatina şi în localităţi din judeţul Olt, în urma cărora procurorii au descoperit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso, Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă. Tablourile ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie.

Andy Warhol şi Picasso, în colecţia lui Vâlcov

Printre tablourile identificate se află trei opere de artă semnate Pablo Picasso: “Lupta Centaurilor, III”, “Pictor în atelier” şi “Regele”. De asemenea, au mai fost identificate tablourile: “Portret” - de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, “Micul dejun” - de Eustaţiu Stoenescu, “Lan de grâu”, “Grădina Cişmigiu” - de Samuel Mützner, “Prapor” - de Horia Bernea, “Zână”, “Zâne”, “Victor Hugo” - de Andy Warhol. Tablourile “Lan de grâu” şi “Grădina Cişmigiu”, ambele realizate de pictorul Samuel Mützner, au fost scoase la vânzare în 2013, la casa de licitaţii Goldart din Bucureşti. Astfel, tabloul “Lan de grâu”, realizat în ulei pe carton, nesemnat, dar pe verso având o autentificare din partea nepotului artistului şi care provine din colecţia familiei, a fost adjudecat cu suma de 4.000 de euro, sub preţul estimat. O piesă mai scumpă găsită de procurorii DNA este “Victor Hugo”, de Andy Warhol, un desen în grafit, care apare pe site-ul de licitaţii online Christie's cu o valoare estimată între 20.000 şi 30.000 de dolari. De asemenea, un alt tablou despre care procurorii afirmă că îi aparţine lui Darius Vâlcov, intitulat “Femme nue couchee”, de Auguste Renoir, a fost adjudecat cu suma de 114.963 de euro, potrivit site-ului de licitaţii cornettedesaintcyr.fr.

Bani din apa menajeră

Procurorii DNA îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. În acelaşi dosar, în 24 martie DNA a cerut Senatului un nou aviz pentru arestarea lui Vâlcov, acesta fiind suspectat şi că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi. DNA arată, în referatul cauzei, că în 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, care la acel moment era primar al municipiului Slatina. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. În final, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări. „Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit, de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii”, potrivit procurorilor anticorupţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-06

TAGURI: valcov, darius, arest, domiciliu, gratii, tablouri, finante, ministru
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PENTRU CARACATITA
06 Mai 2015

Bravo sa il pupati in cur . Iar bani furati sa ii dati voi .
Random imageUltimele stiri


loading...