2017-01-16 17:49

DEZVALUIRI


Made in Romania: Dentişti italieni, fără diplome şi cu banii luaţi

 |  21:00
Made in Romania: Dentişti italieni, fără diplome şi cu banii luaţi

Un imens scandal internaţional este pe cale să izbucnească după ce în septembrie 2011 diplomele mai multor cetăţeni italieni care au absolvit la Universitatea „Titu Maiorescu” au fost anulate la ani de zile după ce au fost parafate şi introduse în circuitul civil. Cu menţiunea că au păţit-o aproape 60 de cetăţeni italieni, prezentăm mai jos cazul concret al unuia dintre ei.

Pentru început, trebuie menţionat că în Italia dentiştii şi tehnicienii dentari sunt o castă aparte, iar de multe ori meseria se moşteneşte, mai ales în cazul celor ai căror părinţi au cabinete particulare. Preţul mai mic decât în propria ţară i-a determinat pe mulţi italieni să vină la studii în România. În anul 2007, cetăţeanul italian Giovanni Bacci obţine diploma cu seria A1 nr. 0002279, absolvind cursurile Facultăţii de Stomatologie a Universităţii „Titu Maiorescu” (UTM) din Bucureşti. Respectivul act, însoţit de recomandări şi adeverinţe (2169 din 15.04.2008 şi 116 din 08.02.2010) emise către autorităţile italiene îl recomandau pentru a putea face stagiatură şi ulterior să profeseze.

Patru ani mai târziu, mai exact în data de 12.09.2011, Senatul UTM emite o hotărâre de anulare a diplomelor mai multor cetăţeni italieni, printre care şi a lui Bacci. Motivul: aceştia ar fi absolvit doi ani de studii într-unul singur. Era vorba despre anii II şi III, respectiv 2003-2004, perioadă în care Giovanni Bacci a absolvit doi ani de studiu în unul singur. Numai că pentru a absolvi doi într-unul, Bacci a avut atât aprobarea Senatului Universităţii „Titu Maiorescu”, cât şi aprobarea fostului rector (nr. 794 din 04.11.2003). Atât Giovanni Bacci, cât şi conaţionalii săi aflaţi în aceeaşi situaţie spun că se simt total nedreptăţiţi.

Aceştia susţin că au plătit taxe de zece ori mai mari decât orice student român şi că s-au anulat doar diplomele italienilor, deşi practica de absolvire a doi ani de studiu într-unul singur a continuat şi s-a perpetuat şi în mandatul actualului rector, Iosif Robi Urs, fără ca diplomele astfel rezultate să fie anulate. Avocatul mai multora dintre italienii rămaşi fără diplome, prof. dr. Ilie Popescu s-a declarat consternat de modul în care au acţionat cei de la „Titu Maiorescu” spunând că nu înţelege cum după atâţia ani au fost anulate nişte acte intrate deja în circuitul civil. Între timp oamenii s-au înscris în Colegiul Medicilor Dentişti din România sau Italia, dar nu pot profesa graţie comunicărilor făcute Ministerului Sănătăţii din Italia cu rea-voinţă, spun ei. Menţionăm că, deşi atât telefonic, cât şi prin e-mail am solicitat rectorului UTM, Iosif Robi Urs, un punct de vedere asupra celor descrise mai sus, până la ora închiderii ediţiei nu am primit nici un răspuns.

Vor să meargă la CEDO

Giovanni Bacci a declarat că nu va lăsa lucrurile să rămână aşa. Atât el, cât şi ceilalţi conaţionali ai săi care au rămas fără diplome se declară decişi să obţină dreptate prin justiţie, mai întâi în România şi, dacă nu este posibil, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Am pierdut cinci ani din viaţă. Am cheltuit foarte mulţi bani pentru taxe, chirie şi traiul din România şi acum nu pot să profesez. Culmea, am văzut colegi români, care au studiat ca şi mine doi ani într-unul singur profesând în Italia, iar eu nu am voie”, a declarat Bacci cu năduf. Acesta susţine că rectorul Urs le-a propus recent să depună o plângere penală împotriva decanului facultăţii, promiţând în schimb că vor mai face un an suplimentar şi vor obţine alte diplome, noi-nouţe şi că, de fapt, ei ar fi victimele colaterale din războiul dintre rector şi decan. Aşteptăm în continuare poziţia rectoratului Universităţii “Titu Maiorescu”, mai ales că învăţa doi ani într-unul şi a continuat şi în ultimii ani, fără ca diplomele studenţilor lui Urs să fie anulate, ca în cazul italienilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-10

TAGURI: Diplome anulate, Iosif Urs, Universitatea Titu MaiorescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANNA
24 Ian 2012

Asta e inca una dintre mi zeriile facultatilor part iculare.La noi coruptia e atat de mare incat secto rul privat [nu doar in in vatamant]nu poate functio na ca lumea Legislatia e slabuta si autoritatile s unt corupte si iresponsab ile.
GIANPAOLO
26 Ian 2012

Codul civil espune: "Art .4 � (1) Legea nouă nu are putere retroactivă; ea nu modifică si nici nu suprimă conditiile de constituire a unei situa tii juridice anterior con stituite, nici conditiile de stingere a unei situa tii juridice anterior sti nse. De asemenea, legea n ouă nu modifică si nici nu desfiintează efectel e deja produse ale unei s ituatii juridice stinse s au aflate în curs de rea lizare. (2)Actele juridic e lovite de nulitate la d ata intrării în vigoare a legii noi rămân supu se legii vechi, chiar dac ă potrivit legii noi ele ar fi valabile." Eu nu nţeleg de ce guvern şi universităţi Titu Maio rescu, în persoana lui R ector R. Urs Ifrim pot an ula actele lor de a fi em ise de către acestea şi declarate valabile şi r egulate (acte din care po sed), prin certificate se mnate de rectorul R. Urs Ifrim declară un curs un iversitar am făcut în m od regulat, acum 5 ani ma i târziu, aceleaşi lucr uri pe care s-au dat pent ru regulate, la fel a dev enit rector inregolari.ac eleaşi, indiferent de le gea nu prevede pentru ret roactivitate a unui act c are în plus a avut efe cte civile (abonamentele la asociaţiile profesion ale în Italia şi Român ia). Şi Eu personal a fo st deja recunoscut de că tre Ministerul italian al Sănătăţii, particip deja la Universitatea " dell' Aquila" pentru a um ple aceste defecte aceea i (doi ani intr-unul) as a ca acum am anulează re ctorul unei diplome unive rsitare au fost deja luat e de 5 ani. Cred că "Uni versitatea Titu Maiorescu nu a acţionat în mod r egulat, poate sa mutat de către un oarecare inter es în cazul în care noi suntem cetăţeni italie ni" ţap ispăşitor ".

Adauga un comentariu

Random image