2017-01-19 19:04

DEZVALUIRI


Deputatul Nicolae Păun, “spurcat” în stabor

 |  21:00
Deputatul Nicolae Păun, “spurcat” în stabor

Uniunea Naţională a Comunităţilor de Romi (UNCR), organizaţie care reprezintă comunităţile tradiţionale de romi, respinge public proiectul de lege privind cerşetoria lansat de către deputatul Nicolae Păun. Principalul motiv este că această iniţiativă aduce un grav prejudiciu de imagine romilor, adâncind prejudecăţile deja existente faţă de această etnie.

“Judecata de pace” este un obicei specific romilor, unde, la nivel de comunitate, se dezbat problemele existente şi se rezolvă conflictele. Într-un astfel de stabor va fi judecat deputatul rom Nicolae Păun, iar dacă va fi găsit vinovat, va fi denumit “spurcat” şi exclus din rândul comunităţii, pierzând legitimitatea morală de a mai vorbi în numele etniei.

„Considerăm că această iniţiativă nu este decât un exerciţiu de imagine şi campanie electorală. Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităților naţionale, Nicolae Păun, cel care ar trebui să fie primul care să respecte şi să rezolve problemele minorităţilor, în special cea romă, datorită căreia ocupă fotoliul de deputat, face un mare deserviciu etniei romilor prin asocierea acestora, deloc subtilă, cu cerşetoria”, spune Florin Motoi, preşedintele UNCR.

Potrivit reprezentanţilor UNCR, organizaţia reprezentată în Parlamentul României de către Nicolae Păun, al cărei lider este, a beneficiat în ultimii 10 ani de aproximativ un milion de euro anual de la bugetul de stat, iar banii au fost cheltuiţi pe maşini de lux, benzină, spectacole şi sedii pentru liderii organizaţiei. Aproape deloc în folosul comunităţii rome.

Cine are dreptate?

“Dacă tot vorbim de cerşetorie, în 12 ani, cu atâtea milioane de euro, dacă înfiinţa trei centre educaţionale, se rezolva măcar o parte din această problemă. În majoritatea comunităţilor de romi lipseşte un dispensar, o farmacie şi vă aşteptaţi să se stopeze cerşitul? Problema deputatului şi a oamenilor apropiaţi lui, este că se gândesc doar la confortul personal şi nimic mai mult”, a conchis Motoi.

Legea propusă de Nicolae Păun prevede amendarea cu până la 500 de lei a persoanelor care cer bani pe stradă, iar persoanele care nu vor putea achita  amenzile să presteze muncă în folosul comunităţii. De asemenea, părinţii care îşi trimit copiii la cerşit ar putea ajunge chiar în închisoare.

"A devenit un fenomen jenant şi de masă. Este o sursă de venit destul de consistentă, care nu se impozitează şi care nu face cinste etniei pe care eu o reprezint", a declarat deputatul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CATI GAMULESCU
26 Sep 2011

Stimati conationali - tigani, Am fost, sunt si voi fi mandra ca sunt TIGANCA ! Nici mama, nici tata, niciuna din rudele mele nu mi-au spus vreodata ca sunt rroma, ci mi-au insuflat stima si recunostinta fata de inaintasii nostri TIGANI, de cultura si obiceiurile noastre tiganesti. Colegii de scoala primara, de liceu, de facultate si de serviciu m-au respectat si admirat pentru ca m-am comportat cu multa demnitate ca o TIGANCA adevarta ! Sotul (TIGAN ungur) si copiii mei se considera TIGANI romani. Pur si simplu le este rusine sa spuna ca sunt rromi ! Sustin din toata inima propunerea dlui NICOLAE PAUN privind interzicerea cersetoriei, care ne-a facut de ras pe toti TIGANII, pe toate continentele. Suferim nu numai noi, ci si majoritarii, care, dupa parerea mea, sunt indreptatiti sa fie suparati pe noi TIGANII ! Consider insa ca in lege trebuie sa se sublinieze CLAR ca toti (repet: TOTI) cetatenii romani - nu numai TIGANII - vor trebui sa suporte rigorile legi daca se umilesc prin cersetorie ! Sa se respecte cu sfintenie sacrosantul pricipiu constitutional: „NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE”. Rog pe TIGANII adevarati sa nu uite ca acest principiu este - de fapt - una din temeliile culturii noastre tiganesti, ale normelor noastre traditionale care ne-au asigurat supravietuirea.

Adauga un comentariu

Random image