2018-07-20 06:13


Despăgubiri de milioane de lei pentru concedieri făcute în 2009

 |  12:50
Despăgubiri de milioane de lei pentru concedieri făcute în 2009

Un număr de 850 de persoane, concediate din administraţie, au reuşit să câştige despăgubiri de peste 14 milioane lei, la care se adaugă alte sume în valută şi daune care nu au fost deocamdată calculate de către diferite ministere, după ce au acţionat Guvernul Boc în instanţă.

Statul este obligat să achite aceste despăgubiri potrivit unui document analizat la nivelul Guvernului privind "persoanele care au câştigat în instanţă, definitiv şi irevocabil, la nivelul fiecărui minister, în urma destituirilor şi concedierilor efectuate ilegal", au precizat surse oficiale.

Au fost raportate 850 de litigii, reprezentând, în general, acţiuni în contencios administrativ aflate pe rolul instanţelor prin care s-a solicitat anularea actelor administrative emise în temeiul dispoziţiilor OU 37/2009 şi/sau OU 105/2009 şi reîncadrarea în funcţia publică deţinută anterior, cu plata drepturilor salariale şi/sau a daunelor morale, conform surselor amintite.

Cu argumentul "îmbunătăţirii activităţii administraţiei publice", Guvernul Boc a emis Ordonanţa de Urgenţă 37/2009 în aprilie 2009 prin care toţi directorii de servicii deconcentrate din ţară au fost schimbaţi din funcţii. Ordonanţă a fost declarată neconstituţională, dar Guvernul a revenit cu un nou act normativ similar, respectiv Ordonanţa de Urgenţă 105/2009, prin care a preluat integral conţinutul ordonanţei anterioare. Ulterior, acest al doilea act normativ a fost declarat, la rândul său, neconstituţional de către Curtea Constituţională.

Pentru persoanele care au contestat în instanţă decizia de concediere şi au avut câştig de cauză, statul trebuie să achite despăgubiri totale de peste 14,2 milioane lei, 10.000 euro şi 15.955 dolari, la care se adaugă sume care nu au fost deocamdată calculate de ministerele Agriculturii, Educaţiei, Comunicaţiilor, Afacerilor Externe, potrivit analizei efectuate la nivelul Executivului. "Unele ministere nu au comunicat sumele cu titlu de despăgubiri, pentru că nu toate obligaţiile de plată, plus dobânzile aferente şi penalităţile, au fost cuantificate prin sentinţele civile pronunţate de către instanţă. Determinarea exactă a sumelor de plată, plus dobânzile aferente şi penalităţile, se va realiza de către direcţiile de specialitate existente la nivelul fiecărui angajator, la momentul punerii în executare a sentinţelor rămase definitive şi irevocabile", au detaliat sursele citate, scrie Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-30

TAGURI: despăgubire, instanţă, concediere

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova