2017-01-17 05:03

DEZVALUIRI


Mall-uri bucureștene ridicate prin fraude

 |  20:59
Mall-uri bucureștene ridicate prin fraude

Constructorii turci, care au ridicat giganți imobiliari precum Plaza România, clădirile de birouri Millenium Business Center, Bucharest Corporate Center și North Gate Business Center din Pipera, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT.

Onder Boyalikli, Fatih Bora, Salih Saginda, MerterUner şi Fuat Yilmaz sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Ei vor fi urmăriți internațional, dacă instanța îi va aresta în lipsă, la cererea DIICOT, după ce, în 2006, la demararea anchetei, au fugit din România.

Cei cinci, în calitate de directori generali şi reprezentanţi legali ai unor societăţi comerciale,respectiv cele care au dezvoltat unele dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Capitală, au încheiat cu firme controlate de către alţi turci, trimişi anterior în judecată de DIICOT, contracte fictive de subantrepriză şi de livrări de materiale pentru obiectivele enumerate mai sus.

În realitate, aceste activităţi fie au fost realizate cu alte firme, fie cu forţe proprii. Turcii au semnat situaţiile de lucrări, au confirmat plăţile facturilor fiscale şi au  semnat ordinele de plată pentru decontarea facturilor fiscale, deşi, în realitate, materialele de construcţii nu au fost livrate, iar lucrările nu au fost realizate şi plata acestora nu a fost datorată niciodată. Sumele de bani achitate erau retrase în numerar de către alţi membri ai grupării, prin utilizarea unor borderouri false, justificându-se prin achiziţia de fier vechi de la persoane fizice şi predate către Boyalikli, Bora, Saginda, Uner şi Yilmaz. Prin înregistrarea acestor cheltuieli fictive, impozitul pe profit a fost diminuat, ocolindu-se plata TVA către stat, dar şi a TVA aferentă activităţii derulate de firme. Astfel, bugetul public a fost prejudiciat cu aproximativ 4,5 milioane de euro.

Reprezentanții dezvoltatorului primelor mall-uri bucureștene, dar și al Carrefour Băneasa, Summa România SA (actualmente Floreasca Construction SA) şi Samko Instalaţii Mecano-Electrice SA, au încercat să realizeze un profit „curat”, fără a mai achita taxele și impozitele către stat. Pentru aceasta, în 2003, afaceriștii turci

au apelat la „ajutorul” unor căldărari din Sintești, frații Toma şi Gheorghe Mihai, pentru ca aceștia să le acopere „ingineriile” financiare, dar și pentru a-i folosi drept carne de tun în fața autorităților judiciare.

Căldărari din Sintești, folosiți pentru spălarea banilor

La începutul anului 2003, Toma Mihai, un prosper căldărar din Sintești, a fost contactat de turci care i-au propus un comision de 3% din sumele uriașe de bani ce urmau a intra în conturile firmelor sale și, ulterior, după retragerea lor în numerar, să le restituie.

Persoanele de contact dintre cei cinci turci au fost Mehmet Koksal și Mehmet Unal, trimiși în judecată în 2006. Ulterior, Toma l-a atras în această afacere și pe fratele său, Gheorghe Mihai.

Turcii au profitat de faptul că, în sistemul bancar din România, retragerile masive de numerar sunt posibile doar pentru achiziţii de cereale, de fier vechi şi, eventual, pentru plata salariilor. Astfel, frații căldărari s-au folosit fie de firmele lor, fie au preluat de la alți țigani societățile de adunare a fierului vechi. Pentru a putea justifica alimentarea conturilor cu sume mari de bani, dar şi retragerile masive de numerar, între firmele țiganilor și cele ale turcilor s-au încheiat contracte de subantrepriză construcţii pentru realizarea unor lucrări, emițându-se facturi fiscale pentru acestea şi achitându-se prin ordine de plată. Ulterior, banii pentru contravaloarea lucrărilor fictive au fost retrași în numerar pe bază de borderouri false de achiziţie de fier vechi de la persoane fizice şi apoi, conform înţelegerii, au fost restituiți lui Unal şi Koksal. Frații Mihai și-au oprit comisionul de 3% din valoarea fiecărei sume de bani retrase. Multe alimentări de conturi s-au justificat şi cu achiziţii de materiale de construcţii de la firmele controlate de frații Mihai.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-02

Mai multe imagini:
Mall-uri bucureștene ridicate prin fraude
zoom

TAGURI: DIICOT, arest, arestare, turci, megaproiecte, imobiliare, Bucuresti, PutereaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

JUSTICE
14 Sep 2011

si la constanta un dosare penal ptr un mall de pe str i c bratianu ,acum i nhis e tinut la blat de prim procuror de pe ling a tribunal constanta val entin stefan-subordonatii sai au musamalizat si ca z un copil de 2 ani ucis pe trotuar de mediator nicoleta colasiz ilie -au mutat loc accident pe st rada desi si asa era sen s interzis-e o mafie la p archet si politie -au ave ri procurorii de milioan euro-vile ,masini lux ,le gaturi cu straini -juezi- afaceri ilegale-dna si sr i si dga la constanta sin t corupte
CRISTI108
16 Sep 2011

nu mai calc prin ele..... .....

Adauga un comentariu

Random image