2018-12-12 09:35


Directorul adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Marius Bărbulescu, trimis în judecată de DNA

 |  08:23
Directorul adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Marius Bărbulescu, trimis în judecată de DNA

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe directorul adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Marius Bărbulescu, pentru trafic de influenţă în formă continuată şi luare de mită. Acesta este acuzat că ar fi primit 35.000 de lei şi bunuri şi servicii de circa 50.000 de lei de la omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, pentru a-l ajuta să obţină controlul asupra unor păduri.

DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Marius Bărbulescu, director general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, care în anii 2009, 2011 şi 2012 a fost comisar general la Garda Naţională de Mediu (GNM), iar în 2010 a deţinut funcţia de director al Direcţiei Generale de Control al Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

Marius Bărbulescu este acuzat de nouă infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată şi de luare de mită.

În acelaşi dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, administrator al mai multor firme şi fundaţii, acuzat de cumpărare de influenţă în formă continuată, dare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Cei doi se află în arest preventiv.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2011, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de reprezentant al unei fundaţii, a acţionat cu scopul obţinerii controlului asupra unei importante suprafeţe de teren forestier, situată în judeţele Vâlcea, Gorj şi Hunedoara, din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii Voineasa, judeţul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra-Obârşia Lotrului, precum şi a obţinerii custodiei şi, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundaţiei.

Gheorghe Deaconeasa era interesat de acest proiect întrucât deţinea în zona respectivă, fie direct, fie prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafeţe de pădure, unele amplasate în imediata vecinătate a DN 7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponenţial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra-Obârşia Lotrului, potrivit DNA.

Anchetatorii mai susţin că Gheorghe Deaconeasa i-a promis bani şi bunuri şi i-a remis suma de 35.000 de lei, materiale de construcţie şi material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 de lei, comisarului de mediu Ion Marius Bărbulescu, pentru ca acesta să intervină în favoarea sa pe lângă funcţionari ai mai multor instituţii publice.

Procurorii mai precizează că Marius Bărbulescu a intervenit pe lângă funcţionari de la Ocolul Silvic Voineasa care urmau să realizeze inventarierea, delimitarea şi punerea în valoare a materialului lemnos de pe terenurile cu vegetaţie forestieră ale mai multor moştenitori, în vederea urgentării finalizării procedurii de punere în valoare şi a obţinerii cu prioritate a contravalorii materialului lemnos.

Totodată, comisarul de la GNM a intervenit la funcţionari din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului Vâlcea şi Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Craiova, pentru ca Gheorghe Deaconeasa să obţină avizele de mediu necesare implementării proiectului "Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa, judeţul Vâlcea", arată DNA.

Potrivit sursei citate, Marius Bărbulescu a făcut demersuri pe lângă funcţionari publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi de la alte instituţii şi autorităţi publice implicate în procedura de evaluare a dosarelor de candidatură pentru atribuirea custodiei sitului Natura 2000 Parâng, finalizată în favoarea lui Gheorghe Deaconeasa, dar şi pe lângă personalul silvic din cadrul Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea, în contextul verificării făcute de aceştia în februarie 2010, pentru ca eventualele sancţiuni aplicate personalului Ocolului Silvic Voineasa să fie reduse, astfel încât acesta să-l sprijine în continuare pe Gheorghe Deaconeasa în demersurile privind exploatarea forestieră în zona Obârşia Lotrului.

Procurorii mai menţionează că adjunctul din cadrul GNM ar fi influenţat echipe de control din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor - Direcţia de Inspecţie şi Control, în legătură cu realizarea a trei controale, pentru ca acestea să îi fie favorabile lui Deaconeasa şi fundaţiei sale, dar şi pe comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Vâlcea, care au făcut un control în august-septembrie 2011, în legătură cu respectarea dispoziţiilor legale prevăzute de OUG nr. 57/2007 (privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice), în rezervaţiile naturale din situl Natura 2000 Parâng, astfel încât respectivul control să nu arate eventuale nereguli în activitatea fundaţiei lui Deaconeasa.

Ion Marius Bărbulescu a intervenit şi la "funcţionari publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Secretariatului General al Guvernului implicaţi în procedura de realizare şi avizare a notelor de fundamentare pentru proiectul de hotărâre de guvern privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unei suprafeţe de 9,919 hectare teren cu vegetaţie forestieră, în legătură cu adoptarea H.G. nr. 859/24.08.2011, pentru urgentarea şi/sau efectuarea acestor acte, de realizarea cărora era interesat inculpatul Deaconeasa Gheorghe", precizează DNA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-16

TAGURI: director, adjunct, garda, nationala, mediu, ion, marius, barbulscu, trimis, judecata, dna
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...