2018-12-17 16:42


DNA lucrează la EADS. Laura Codruţa Kovesi a confirmat, într-un interviu acordat PRO TV, că megadosarul de corupţie va fi „detonat” în acest an

 |  21:01
DNA lucrează la EADS. Laura Codruţa Kovesi a confirmat, într-un interviu acordat PRO TV, că megadosarul de corupţie va fi „detonat” în acest an
Rene Pârşan

Codruţa Kovesi a confirmat, duminică, într-un interviu pentru PRO TV, că DNA lucrează cu motoarele turate la maxim la Dosarul EADS. Procurorul-şef anticorupţie susţine că EADS este strâns legat de Dosarul Microsoft, în ambele cazuri regăsindu-se cam aceleaşi nume. „Da, dacă vreţi să folosesc expresia dumneavoastră, EADS va fi detonat în acest an (...). Este posibil ca în aceste dosare o parte a anchetei să se finalizeze, după care dosarul să fie disjuns, la fel cum s-a întâmplat și până în prezent”, a afirmat Kovesi.

Afacerile „traspartinice” s-au derulat pe parcursul mai multor mandate de guvernare succesive, pe traseul Năstase-Tăriceanu-Boc-Ponta, iar pagubele sunt estimate orientativ de Kovesi la peste un miliard de euro. “Tunurile” EADS şi Microsoft au putut fi posibile doar cu complicitatea totală a parlamentarilor, miniştrilor şi înalţilor funcţionari, motiv pentru care şeful DNA lasă să se înţeleagă că 2015 va fi anul în care scena politică românească va bubui. De asemenea, Kovesi atacă parlamentarii care în opinia sa încearcă prin toate mijloacele să frâneze avântul DNA prin modificarea Codului Penal sau Codului de Procedură Penală, cu singurul scop de a limita atribuţiile procurorilor.

Laura Codruţa Kovesi a afirmat la PRO TV că primii acuzaţi din Dosarele Microsoft și EADS ar putea fi trimişi în judecată în 2015. Reamintim că printre numele comune implicate în acest caz regăsim aproape toate  personalităţile notorii ale politicii post-decembriste, în special miniştri de Interne, Apărare, Educaţie şi aparatele secretariatelor de stat ale guvernelor, plus clientela fidelă şi transpartinică a acestora, de la Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Michi Şpagă, Ecaterina Andronescu, Vasile Blaga, Traian Igaş, Teodor Atanasiu, Elena Udrea, Gheorghe Ştefan sau Dorin Cocoş etc. O puzderie de funcţionari de stat şi parlamentari de rangul doi şi traficanţi de influnenţă completează armata de infractori care au devalizat sistematic România. Mare parte din bani au susţinut campaniile electorale ale tuturor partidelor politice.

EADS-Microsoft, legături periculoase

„Da, dacă vreţi să folosesc expresia dumneavoastră, EADS va fi detonat în acest an (...). Este posibil ca în aceste dosare o parte a anchetei să se finalizeze, după care dosarul să fie disjuns, la fel cum s-a întâmplat și până în prezent. Sunt persoane faţă de care urmărirea penală s-a finalizat și dosarul a fost trimis la instanţă. (...) Dacă faţă de anumite persoane sau anumite fapte procurorul finalizează ancheta, cu siguranţă va trimite la instanţă”, a confimat şeful DNA. Kovesi a explicat că ambele dosare sunt foarte complexe, vizând un număr mare de persoane și fapte comise într-o perioadă lungă de timp, din acest motiv anchetele fiind de durată. „Atât în Dosarul EADS, cât și în Dosarul Microsoft nu vorbim de un singur act material, vorbim de suspiciunea comiterii unor acte infracţionale pe perioade foarte lungi de timp, șapte ani, opt ani de zile, și trebuie verificat fiecare segment. Verificăm multe contracte care au fost încheiate în perioade de timp diferite, prelungirea acestor contracte, acte adiţionale ale acestor contracte. Nu este vorba despre dosare pe care să le poţi finaliza în trei luni, activitatea infracţională este extrem de amplă, implică foarte multe persoane, implică foarte multe responsabilităţi, implică foarte multe documente care trebuie studiate și probe care sunt de administrat. Sunt sute de persoane audiate până în prezent. Faptul că noi nu facem publică fiecare etapă nu înseamnă că nu se lucrează în aceste dosare”, a precizat Kovesi.

Parlament ostil

De asemenea, Kovesi afirmă că Parlamentul face pe dracu-n patru pentru a se proteja de DNA. Iar, pe de altă parte, ea este stupefiată de faptul că, deşi se ştiu vânaţi de procurori, puzderie de primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, deputaţi şi senatori continuă încă să fure.

„Este foarte dificil de spus în condiţiile în care la fiecare două săptămâni ne trezim cu proiecte de modificare a Codului Penal sau Codului de Procedură Penală prin care se încearcă limitarea atribuţiilor sau limitarea posibilităţilor de investigare că actuala clasă politică sprijină lupta anticorupţie”.

Kovesi face referire la faptul că plenul Senatului a adoptat, în 11 mai, amendamentul la Codul Penal şi cel de Procedură Penală iniţiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel şi Ovidiu Donţu, prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege. Proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Kovesi nu stă la discuţii

Numită de Traian Băsescu în funcţia de Procuror General al României şi mai apoi impusă premierului Ponta de acelaşi preşedinte la şefia DNA, Laura Codruţa Kovesi a insistat să puncteze că nici un şef al statului nu şi-a băgat nasul în dosarele ei. „Pot să vă spun doar că după încheierea mandatului domnului preşedinte Băsescu nu am discutat cu acesta. Nu am discutat despre dosarele penale nici cu fostul preşedinte, nici cu actualul preşedinte. (...) Nu discut cu actualul preşedinte despre dosare nici la modul general. Am avut o discuţie înainte de începerea prezentării raportului de activitate (pentru anul 2014 - n.r.), cu privire la datele statistice, cu privire la rezultate obţinute de DNA. Nu am avut discuţii punctuale pe anumite dosare, ci au fost discuţii de principiu care vizează instituţia, a nevoii de resurse umane, nevoia de a modifica anumite legi, chestiuni pe care le discutăm cu ministrul de Justiţie şi cu ministrul de Interne, care cred că sunt importante între conducătorii a două instituţii importante în stat”. Procurorul-şef al DNA a subliniat de asemenea că nu a discutat niciodată despre dosare penale cu premierul Victor Ponta.

Mai mult, deşi acceptă că există o colaborare eficientă între DNA şi SRI, Kovesi nu crede că anticorupţia ar fi infiltrată de Servicii, dar nu are nimic împotriva unor eventuale verificări. Declaraţia a fost făcută în contextul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut CSAT să facă verificări cu privire la calitatea magistraţilor, respectiv dacă sunt ofiţeri acoperiţi.

Kovesi a asigurat că DNA are propriile sale urechi şi nu este nevoită că apeleze la SRI pentru orice ascultare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-17

TAGURI: eads, microsoft, laura, codruta, kovesi, dna
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DNA, NU NEGLIJATI CFR CALATORI
17 Mai 2015

INCREDIBIL DAR ADEVARAT , CFR Călători – 1.539.435.720 lei datorii ! "Prin impunerea lui Alexandru Petrescu, vicepresedinte PSD Diaspora, Ioan Rus a demonstrat ca isi continua campania de politizare si distrugere a companiei CFR Calatori. In octombrie 2014, Poşta Română, condusa de Alexandru Petrescu, a distribuit în timpul campaniei prezidenţiale, alături de talonul de pensie, peste patru milioane de flyere, comandate şi plătite de PSD, prin care pensionarii erau anunţaţi că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, vrea să le taie pensia dacă va ieşi preşedinte. Scandalul fluturaşilor otrăviţi împărţiţi de pesedişti a izbucnit înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale. Numirea pesedistului Alexandru Petrescu in fruntea CA de la CFR Calatori vine dupa ce Ioan Rus l-a impus ca manager general pe udemeristul Iosif Szentes, cel care a candidat pe lista UDMR, fara succes, la alegerile parlamentare intr-un colegiu din Vrancea. Acesta s-a remarcat in anii trecuti prin faptul ca impreuna cu fostul director general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu, in prezent dirijorul trenurilor de la Regiotrans Brasov si ulterior cu Vasile Secara,aflat acum sub control judiciar pentru santaj, au tesut mersul trenurilor in interesul companiilor private de transport feroviar de calatori, punand astfel umarul la ruinarea companiei de stat. Totodata, Ioan Rus ii mentine in CA de CFR Calatori pe directoarea Dana Galbeni Rachila, cea care este acuzata de Curtea de Conturi a Romaniei de insusirea ilegala de catre mai multe persoane din ograda Ministerului Transporturilor de indemnizatii conform OUG 109/2011 din CA si AGA in valoare de circa 1.200.000 de euro. Mai mult, Dana Galbeni Rachila a detinut o firma impreuna cu cea care dirijeaza si regizeaza de ani buni toate achizitiile "in totalitate legale" de la CFR Calatori - Carmen Maria Popescu. Rusine sa va fie !!!
PENTRU CARACATITA
17 Mai 2015

10 ani ce au facut acei oameni care si-au lut salari de la stat ?
CROCODILUL FLAMAND
17 Mai 2015

buna intrebare...de ce 10ani niciun fel de reactie....pai cel mai simplu raspuns e CORB LA CORB NU SCOATE OKII.. Anchetele astea mari EADS,Microsoft nu sunt ale DNA-ului ci ale europenilor si FBI...daca era dupa romani nu se anchetau niciodata spagile securistilor...la Microsoft au fost bagati pe linia lui Maior tot felul de securisti de la SRI si SIE,iar la EADS cam la fel...plus o gramada de politicieni care au girat politic spagile securistilor Acum nici nu stii cine dreaqu a papusarit pe cine....generalii pe politicieni sau invers...dar acum buboiul se sparge pentru ca procuratura europeana a documentat toata afacerea cu politicienii si multinationalele europene,bancile care au spalat spagile...cam tot;DNA-ul la noi trebuie doar sa puna agrafele la dosarele si investigatiile facute de europeni care-i includ si pe spagarii de la Romanika pe langa europenii lor Deci nu va mai imbatati cu apa rece...si daca o injurati pe Kovesi nu rezolvati nimik...ancheta e de la europeni...nu e romaneasca;SECURISTII AU FESTELIT-O...NU MAI POT SA ASCUNDA GUNOIUL SUB PRES...
Random imageUltimele stiri


loading...