2019-01-22 19:14


DNA cere o pedeapsă mai mare pentru Năstase

 |  21:00
DNA cere o pedeapsă mai mare pentru Năstase

DNA a cerut ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă recursul lui Adrian Năstase împotriva sentinţei prin care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în Dosarul "Trofeul Calităţii", majorarea pedepsei fostului premier. Aceeaşi cerere a fost făcută şi pentru Irina Jianu, fost director al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

La termenul de ieri al procesului, procurorul de şedinţă a arătat că pedeapsa de doi ani de închisoare dată de instanţa de fond lui Adrian Năstase este prea mică „în raport cu gravitatea faptelor, iar pedeapsa nu este îndestulătoare pentru îndreptarea inculpatului”. De asemenea, reprezentantul DNAa arătat că instanţa de fond a achitat-o în mod greşit pe Irina Jianu pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, solicitând condamnarea acesteia şi pentru această infracţiune.

Avocaţii inculpaţilor au ţinut pledoariile finale, după care Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi au avut ultimul cuvânt, iar instanţa a rămas în pronunţare.

Doi ani pentru fostul premier

Pe 30 ianuarie 2012, ÎCCJ l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile pe fostul premier Adrian Năstase. Instanţa a mai decis atunci confiscarea de la acesta a sumei de 38.217,220 lei, bani dobândiţi prin săvârşirea infracţiunii, şi a dispus menţinerea sechestrului de către procurori.

Alături de Adrian Năstase, instanţa supremă a mai condamnat-o pe Irina Jianu la şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pedeapsă rezultată în urma contopirii pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual. Judecătorii au condamnat-o şi pe Diana Gasparovici la şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă de şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi au mai primit-o soţii Bogdan şi Ioana Popovici, precum şi Mihai Cristian Vasile.

De asemenea, ÎCCJ a obligat o parte dintre inculpaţi la plata a 3.337.452 lei despăgubiri civile către ISC şi o parte a inculpaţilor la plata a peste trei milioane lei către acelaşi Inspectorat. Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători de la ÎCCJ.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-07

TAGURI: adrian nastase, dna, pedeapsa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...