2019-03-24 02:59


DNA: Gruparea Mironescu se ocupa cu „captura statului”, forma cea mai înaltă a corupţiei

 |  07:51
DNA: Gruparea Mironescu se ocupa cu „captura statului”, forma cea mai înaltă a corupţiei

Gruparea Mironescuse ocupa cu "captura statului", noţiune care exprimă forma cea maiînaltă a corupţiei, respectiv corupţia generalizată, pentru care este nevoie demulţi oameni, persoane bine plasate şi influente, a spus procurorul GheorgheBocşan la instanţa supremă.

Procurorul a arătat instanţei că termenul de "capturăa statului" este unul ştiinţific criminalistic, el regăsindu-se înnumeroase tratate internaţionale, precizând că este folosit în situaţiile încare corupţia la un nivel sectorial sau chiar la nivelul unui întreg stat estegeneralizată.

"Judecătorul fondului a reţinut corect elementele dindosar şi a reţinut insistenţa şi pericolul pentru ordinea publică alinculpaţilor. Pe apărările avocaţilor arăt că noţiunea de captură a statuluieste o noţiune criminologică, termen regăsit în numeroase convenţii europene.Este forma cea mai înaltă a corupţiei, respectiv corupţia generalizată. Estecazul acestui dosar, caz în care captura statului a fost una sectorială, îndomeniul vamal şi portuar. Şi alte regionale au legături conexe cu DirecţiaRegională de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa. Grupul a fostambiţios, pentru că este nevoie de mulţi oameni pentru «captura statului», cupersoane bine plasate şi influenţe", a spus procurorul Gheorghe Bocşan înfaţa completului de cinci magistraţi de la instanţa supremă care a judecatcontestaţiile celor 28 de persoane arestate în acest dosar.

Procurorul a ţinut să explice şi mecanismul prin care seproducea evaziunea fiscală din Portul Constanţa, arătând că toate containereleinterceptate au conţinut mărfuri suspecte, iar unele erau aduse prin firmefantomă.

"Ca să vă daţi seama cât de sfidători erau, dau doar un exemplu de firmăfantomă denumită «Ha Ha Suspans Import Export»; mie unul mi separe o sfidate la adresa autorităţilor. Acest dosar este creat din o treimeinterceptări, o treime rezultatele controalelor efectuate în port cu ocaziademarării cercetărilor în acest caz, iar ultima treime cu rezultatelepercheziţiilor informatice ale calculatoarelor luate în timpul percheziţiilordin Portul Constanţa de la firmele de comisionariat vamal", a mai spusprocurorul în faţa instanţei.

Procurorul a arătat că intenţia de a distrugere probe dinacest dosar relevă categoric, în opinia sa, pericolul pentru ordinea publică aacestei grupări. El a arătat, în acest sens, că directorul Direcţiei Regionalede Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Sunai Cadîr, dădea mesaje rudelor şiprietenilor pentru ca aceştia "să distrugă hârtii".

În ce priveşte declaraţia comandantul "Grupului denave" Constanţa din cadrul IGPF, Adrian Pătraşcu, că discuţiile codateexistente la dosar reprezintă în realitate convorbiri cu informatorii săi,procurorul a spus, pe un ton ironic, că "este la modă" ca oricepoliţist care pretinde şi primeşte mită să arate că persoanele de la care iabunurile nepermise fac parte din reţeaua lor de informatori.

Referitor la afirmaţia lui Pătraşcu potrivit căreia Guo Ningşi Valentin Ţiripan erau informatorii lui, procurorul a arătat că acesta aveafuncţie de conducere, şi nu de execuţie astfel că nu mai putea opera cuinformatori. Procurorul a adăugat că unitatea "Grup de Nave"Constanţa nu a avut nicio acţiune notabilă în perioada comiterii infracţiunilor,fiind "un organ pasiv, ce urmărea interesele obscure ale grupuluiorganizat".

Procurorul le-a mai arătat judecătorilor şi ordinile de blocare a unortransporturi la intrarea în Portul Constanţa aparţinând unor oameni de afaceri,pe motivul că aceştia din urmă nu şi-au plătit "amenzile" cătregrupul infracţional, reluând afirmaţia că gruparea Mironescu se ocupa cu"captura statului".

Referitor la limbajul codat folosit de majoritateainculpaţilor din acest dosar, procurorul a dat citire mai multor interceptăriprin care a dorit să le arate judecătorilor cât de evidentă este decodareasintagmelor folosite de inculpaţi.

Procurorul a menţionat că inclusiv Eugen Bogatu a recunoscutîn declaraţia sa că un sandviş reprezenta o sticlă de whisky, ceea ce reprezintamai departe aproximativ 50 de euro.

El a adăugat că a avut dificultăţi în descifrarea sintagmei"să-mi dai doi pari", ironizând aceste expresii şi arătândjudecătorilor că dacă ar fi să se excludă varianta descifrării lor şi să secreadă că discuţiile reprezintă în realitate ceea ce par, atunci se poateconsidera că "este vorba de un club de sado-maso în care toată lumea îşilua şi îşi dădea palme şi pari".

Ca o particularitate a acestui grup infracţional, procurorula arătat că unii dintre inculpaţi schimbau foarte des telefoanele mobile şicartelele telefonice "recordul absolut în acest caz fiind 16 telefoane cu16 cartele în două luni şi jumătate, deţinute de către inculpatulŢiripan".

Referitor la situaţia generală din acest dosar, procurorulBocşan a lăsat de înţeles că vor fi cercetate şi alte persoane în acest cazancheta fiind în fază incipientă.

Procurorul a mai arătat că în cadrul acestei anchete au fostfurnizate aproximativ 11.000 de note de interceptare, din care în opinia sadoar 2.400 au fost concludente, restul reprezentând repetări sau discuţii carenu făceau decât să confirme situaţia deja stabilită.

Fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, fostulşef al Direcţiei Domenii Portuare Eugen Bogatu şi celelalte 26 de persoaneacuzate în dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa rămân înarest, completul de cinci judecători respingând, marţi, definitiv, recursurileacestora.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-07-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...