2019-02-16 05:39


DNA: Senatorul PDL Mircea Banias, „făptuitor” în dosarul „UCM Reşiţa”

 |  19:48
DNA: Senatorul PDL Mircea Banias, „făptuitor” în dosarul „UCM Reşiţa”

Procurorulanticorupţie care anchetează vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţafirmei libanezului Said Baaklini, acesta din urmă cerând o restituire de TVA de60 milioane de euro, a declarat, ieri, în instanţă că senatorul PDL de ConstanţaMircea Banias este "făptuitor" în dosar.

Declaraţiaa fost făcută în faţa completului de cinci judecători de la instanţa supremă carea dezbătut, ieri, atât contestaţia DNA privind cercetarea în libertate a luiAdrian Chebuţiu, preşedinte-director general al UCM Reşiţa, cât şi recursul luiAdrian Coriolan Preda, director executiv al aceleiaşi societăţi, faţă de măsuraarestării preventive pentru 29 de zile, dispusă, în 2 decembrie, de completulde trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

ProcurorulGheorghe Bocşan, cel care instrumentează dosarul, a spus că nu estefundamentată excepţia de necompetenţă materială a instanţei supreme invocată decătre avocaţi, pentru că în acest dosar s-au făcut cercetări şi faţă de unparlamentar, respectiv senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias. El a precizatcă acest fapt creează un caz de indivizibilitate a cauzei cu privire la restulpersoanelor cercetate în dosar, fiind atrasă astfel şi competenţa de judecare ainstanţei supreme. "Mircea Banias este implicat în aceste infracţiuni.Operează un caz de indivizibilitate între Mircea Banias şi restul persoanelorcercetate. Mircea Banias are calitate de făptuitor, iar pe numele său s-au emismandate de interceptare a telefonului", a motivat Gheorghe Bocşan. Procurorula mai susţinut că în acest dosar ar fi implicat şi directorul AgenţieiNaţionale de Control al Exporturilor (ANCEX), secretarul de stat Călin Radu Ancuţa,care, în prezenţa libanezului Baaklini, ar fi vorbit cu directorul executiv alUCM Reşiţa, Adrian Coriolan Preda, pentru a-i cere acestuia să emită o notăcătre ANCEX prin care să arate dacă motoarele ce se doreau a fi exportate aveausau nu dublă utilizare. Totodată, Gheorghe Bocşan a arătat că în caz ar fiimplicat şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale (ANAF), SorinBlejnar, tot legat de o discuţie a acestuia cu Adrian Preda, fără a oferi altedetalii.

Chebuţiu are un„tupeu infracţional nemaivăzut”

Înce priveşte contestaţia faţă de decizia de cercetare în libertate a lui AdrianChebuţiu, procurorul DNA a arătat că prima instanţă care a analizat propunereade arestare în cazul acestuia a subevaluat implicarea sa în acest caz. GheorgheBocşan a spus că Adrian Chebuţiu "este de un tupeu infracţionalnemaivăzut". Procurorul a acuzat că s-a încercat "jefuirea"bugetului de stat cu suma de 60 milioane de euro de către omul de afacerilibanez Said Baaklini şi că cei doi directori de la UCM Reşiţa "nu aufăcut nimic să împiedice acest lucru". Bocşan a adăugat că din uneleinterceptări telefonice desecretizate şi depuse la dosar ar reieşi şi modul încare Adrian Preda "punea la cale" mecanismul fraudei. "Existăinterceptări telefonice la dosarul cauzei din care reiese clar că efectiv s-apus la cale jefuirea bugetului de stat, chiar acum, pe timp de criză, când neîmprumutăm de la FMI pentru relansarea ţării", a menţionat anchetatorul. Procurorula mai arătat că ceea ce ar fi trebuit să însemne patru motoare industriale,reprezintă de fapt aproximativ o mie de tone de "fier vechi" şi"mult cupru", care, odată evaluat, nu s-ar ridica la o sumă mai marede aproximativ 210.000 de euro. Bocşan a precizat că cele patru motoare au fost"canibalizate", în sensul că ar fi fost în realitate create dinnumeroase piese vechi de la alte motoare, el arătând că, în opinia sa, nu eraumenite să ajungă vreodată la destinaţie, respectiv în Republica Guineea, ci,"probabil, urmau să fie balastate în mare", după plecarea vasului dinPortul Constanţa.

Înîncercarea de a prezenta cât mai simplu ingineria prin care se doreaprejudicierea bugetului de stat cu suma de 60 milioane de euro, procurorul aspus: "O marfă de aproximativ 210.000 de euro a fost facturată pentru sumade 250 milioane de euro prin semnarea succesivă a mai multor acte privindaceeaşi marfă. Din suma final facturată se dorea recuperarea TVA aferentăacestei din urmă sume, respectiv 60 milioane de euro". În finalulpledoariei, Bocşan a arătat că, din cauza funcţiilor deţinute la UCM Reşiţa,Chebuţiu trebuie arestat preventiv pe perioada cercetărilor, iar Preda menţinutîn stare de arest. Instanţa urmează să decidă în cazul acestor aspecte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...