2017-01-18 04:06

DEZVALUIRI


Cazul agenţilor corupţi de la secţiile 1 şi 3. Birocraţie sau protecţie pentru poliţişti?

 |  21:00
Cazul agenţilor corupţi de la secţiile 1 şi 3. Birocraţie sau protecţie pentru poliţişti?

Un an și jumătate le-a trebuit ofițerilor de la Direcția Generală Anticorupție pentru a aduna informații despre agenții de la Secțiile 1 și 3 din Capitală, după care a fost demarată acțiunea propriu-zisă.

Potrivit șefului Poliției Capitalei, Viorel Vasile, informațiile despre agenții de poliție au fost transmise încă din luna mai a anului 2010 factorilor competenți. Viorel Vasile, care la acea vreme era șef al Direcției de Investigații Criminale din IGP, ne-a declarat că situația agenților corupți a fost sesizată Poliției Capitalei de șeful Secției 3. Imediat, Corpul de control al șefului Poliției Capitalei, pe atunci Lucian Guran, a demarat cercetările prealabile, iar rezultatele acestora au fost comunicate IGP și DGA. Viorel Vasile spune că structura anticorupție a MAI a fost sesizată în scris. DGA era condusă, în luna mai a anului 2010, de Liviu Popa, acum șeful Poliției Române. Surse din cadrul DGA ne-au declarat că ofițerii anticorupție au primit doar niște informații „seci”, drept pentru care au avut nevoie de un an și jumătate pentru a demara acțiunea propriu-zisă, respectiv interceptări telefonice, infiltrări de agenți sub acoperire, declarații de martor etc. Acestea au fost organizate începând din luna octombrie a anului trecut, astfel că trei luni le-au fost de ajuns ofițerilor DGA și procurorilor să-i „salte” pe agenții corupți de la ambele Secții de poliție, 1 și 3.

Ieri, ofițerii DGA și procurorii Parchetului Capitalei au descins la locuințele polițiștilor și la locurile lor de muncă. Aproximativ 30 de agenți au fost ridicați și duși la audieri. Urmărirea penală a fost începută în 6 ianuarie sub acuzațiile de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la prostituţie sau proxenetism, lipsire de libertate şi tortură. Procurorii au emis 82 de mandat de aducere.

Agenţii sunt suspectaţi că ar fi primit drept mită sume cuprinse între 100 şi 300 de lei. Unii dintre ei au luat bani sub formă de taxă de protecţie de la prostituate, pentru a nu le amenda. Una dintre ele chiar a fost torturată, respectiv bătută și arsă cu țigara.

De obicei, polițiștii de la structurile de ordine publică, având și competențe referitoare la regimul circulației auto, opreau în trafic mașini pentru verificarea ITP. În funcție de problemele descoperite, agenții cereau șpagă și, eventual, îi învățau pe șoferi să facă plângere la instanță împotriva proceselor-verbale, pe care le scriau eronat tocmai pentru ca șoferii să câștige acțiunile.

Preferau mașini de lux pentru a le opri în trafic

Potrivit procurorilor, în cazul actelor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi favorizarea infractorului, agenţii de poliţie sunt acuzaţi că le comiteau în exercitarea atribuţiilor de serviciu (în tură) pe linie de ordine publică. Aceştia lucrau, de regulă, în echipe de doi sau trei şi aveau ca atribuţii depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege (contravenţii şi infracţiuni).

Oamenii legii foloseau autospeciale din dotarea MAI şi purtau uniforma instituţiei şi, de asemenea, în majoritatea situaţiilor a rezultat că au selectat în trafic anumite autoturisme, de obicei din categoria superioară sau de lux, ai căror şoferi încălcau unele norme legale, ori le verificau prin mijloacele din dotare.

Ulterior, agenţii informau şoferii despre abaterile constatate, iar imediat le pretindeau bani sau alte foloase pentru a nu consemna fapta comisă, pentru a nu fi aplicată sancţiunea legală sau pentru a nu fi făcute alte demersuri legale. „În urma demersurilor de pretindere, primeau de regulă sume de bani, nu constatau abaterile şi nu sancţionau persoanele vizate sau nu sesizau organele competente să aplice sancţiuni. După primirea banilor sau la sfârşitul turei, în unele situaţii agenţii împărţeau între ei banii astfel obţinuţi (sume cuprinse între 50 şi 600 de lei)", afirmă procurorii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-10

TAGURI: ancheta, politisti, ofiteriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

IONEL
29 Ian 2012

Comisarul sef Gane, adjun ct la sectorul 1 pe raza caruia sunt sectiile 1 si 3 este cel care -i prote ja pe politistii corupti si lua 50% de la fiecare din mita. Cind a auzit ca urmeaza sa fie demascati subalternii lui si chair el, comisarul sef Gane a plecat de urgenta in Afg hanistan ca sa poata just ifica sumele mari de bani si averile acumulate. Co misarul sef Gane este cel mai corupt politisti din sectorul 1.

Adauga un comentariu

Random image