2018-12-16 20:36


Dosar de demnitar penal. Gabriel Oprea, prim-falsificatorul țării

 |  21:01
Dosar de demnitar penal. Gabriel Oprea, prim-falsificatorul țării

Profesor universitar, doctor, coordonator de doctorate, general - toate aceste titluri, pe care mulți le obțin cu greu, la adânci bătrâneți, după ce ajung cunoscuți în toată lumea pentru realizările lor, au fost adjudecate „fluierând”, prin fraudă, de prim-izmenarul țării, senatorul președinte UNPR Gabriel Oprea. Ajuns vicepremier și ministru de Interne în Guvernul Ponta, Oprea și-a falsificat și coloanele oficiale, băgând în groapă un polițist pentru capriciul de a se deplasa cu viteză, în condiții meteorologice nefavorabile, în interes personal. Pentru această din urmă fraudă, DNA vrea să-l urmărească penal, cerând în acest sens acceptul Senatului, iar incriminat ar putea fi și procurorul general, Tiberiu Nițu, care a semnat un protocol cu Oprea, pentru a beneficia, și el, de coloane oficiale. Dar nu este un dosar nici pe departe atât de greu precum altele, pe care ar fi fost de dorit să le vedem constituite, de-a lungul timpului, baremi în urma numeroaselor dovezi prezentate în presă, dacă nu ca rod al cercetărilor efectuate de polițiști, procurori, agenți secreți. Atât că, ghinion, a beneficiat de protecție la cel mai înalt nivel, fiind coordonatorul de doctorat atât pentru Radu Timofte, fost director SRI, Florin Codlea, directorul adjunct (și fost director interimar) al SRI, Ionel Marin și Dumitru Zamfir, foști adjuncți SRI,condamnaţi de ICCJ la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii, dar și pentru o puzderie de alte personalități din lumea serviciilor de informații, Armatei, Magistraturii.

România liberă a publicat, în vara anului trecut, o listă mai lungă de doctori ieșiți de sub bagheta magică a coordonatorului Oprea: Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general al României, Tiberiu Nițu; Marcel Sâmpetru, fost procuror general-adjunct al României (2004 - 2006); Gheorghe Muscalu, fostul vicepreședinte CSM; Remus Șpan, fost șef al celebrei unități „Doi și-un sfert” – serviciul secret al Ministerului de Interne, urmărit de DNA într-un dosar gras de corupție, alături de fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi; Dumitru Pârvu, adjunct al inspectorului general al Poliției Române; Constantin Bolboșanu, director adjunct al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române; Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării; George Bălan, fost membru CSM și fost procurorșef adjunct în cadrul Parchetului General; Loredana Radu, avocata lui Victor Ponta; Neculai Onțanu, primarul Sectorul 2 ș.a.m.d. Dintre cei 21 de „reputați” doctori unși ca atare de Oprea, șase au fost devoalați ca plagiatori: Neculai Onțanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănișoară și Dumitru Pârvu.

Întreaga carieră universitară a lui Oprea – construită pe un șir de fraude

Jurnalista Emilia Șercan (PressOne.ro) a devoalat că întreaga carieră de profesor universitar a lui Gabriel Oprea nu există în realitate: „Generalul cu patru stele Gabriel Oprea a devenit profesor universitar și coordonator de doctorate în urma unui lung șir de încălcări ale legii. El a beneficiat de complicitatea mai multor instituții ale statului: Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Educației,Universitatea de Apărare Carol I, Academia de Poliție și Academia Națională de Informații Mihai Viteazul. (...)

Drumul lui Gabriel Oprea către statutul de profesor universitar și coordonator de doctorate a fost deschis la 7 februarie 2000 de către ministrul de atunci al Apărării Naționale, Victor Babiuc. El a semnat ordinul MApN nr. 100 prin care Oprea era numit director adjunct la Colegiul Național de Apărare (CNAp).

În 2 martie 2001, la nici două luni după ce Gabriel Oprea își susținuse teza de doctorat și cu două săptămâni înainte ca ministrul Educației să îi confirme titlul de doctor, Academia de Înalte Studii Militare (în prezent, Universitatea Națională de Apărare “Carol I”) a publicat în Monitorul Oficial nr. 138, partea a treia, și în Observatorul Militar nr. 10 din 2001, anunțul privind scoaterea la concurs a unui post de profesor universitar la Catedra de Securitate și Apărare Națională din cadrul Colegiului Național de Apărare, “poziția trei, ofițer, specialitatea Dreptul conflictelor armate”. Era postul pe care Gabriel Oprea avea să îl ocupe în mod oficial câteva luni mai târziu. (...) Între momentul în care Gabriel Oprea și-a susținut teza de doctorat și cel în care a devenit profesor universitar au trecut 6 luni și 15 zile.

Oprea și-a susținut teza de doctorat în 18 ianuarie 2001, în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Drept de la Universitatea București. Conducătorul său de doctorat a fost prof. univ. dr. Ion Neagu, iar din comisia de susținere au făcut parte, pe lângă coordonator, prof. univ. dr. Nicolae Volonciu, prof. univ. dr. Vasile Dobrinoiu și prof. univ. dr. Tudor Amza. (...) Neagu și Volonciu sunt doi dintre autorii pe care Oprea i-a plagiat în lucrarea de doctorat, alături de Nicolae Iorga. În 16 martie 2001, adică la mai puțin de două luni după ce Oprea își susținuse teza de doctorat, Ministerul Educației și Cercetării, condus de Ecaterina Andronescu, emitea Ordinul nr. 3467 prin care lui Oprea i se acorda titlul de doctor în Drept. (...) În mediul academic se știe că durata minimă, de la momentul susținerii la cel al emiterii ordinului de ministru, poate fi, în cel mai fericit caz, de patru luni.

Cea de-a doua condiție prevăzută de Legea 128/1997 pentru a putea deveni profesor universitar era vechimea minimă de 9 ani în învățământul superior sau în cercetarea științifică de profil. Gabriel Oprea nu îndeplinea această cerință. Candidații care proveneau din afara învățământului sau a cercetării științifice puteau să compenseze printr-o vechime de cel puțin 15 ani de activitate în profilul postului pentru care concurau (articolul 55, alineatele 2 și 7 din Legea 128/1997). Gabriel Oprea nu îndeplinea nici acest criteriu. Potrivit CVului său, a absolvit Școala Militară de Ofițeri de la Sibiu în 1983 și a activat în cadrul Ministerului Apărării Naționale până în 1993, când a fost trecut în rezervă, ceea ce înseamnă doar 10 ani. (...)

În anul în care a devenit profesor universitar, lui Gabriel Oprea îi apăruse numele pe cinci cărți, însă numai pe una ca autor unic: “OSCE, organizație pentru secolul 21”, apărută la Fundația Colegiului Național de Apărare. Metodologia de concurs prevedea «cel puțin două volume personale în specialitatea sa». Nici acest criteriu nu era îndeplinit. (...)

Atât Ministerul Educației Naționale, cât și Colegiul Național de Apărare au confirmat prin răspunsuri separate că, deși Gabriel Oprea a obținut titlul de profesor la Colegiul Național de Apărare, el «nu a ocupat efectiv postul la CNAp nici măcar o singură zi, rămânând în CNAp doar în calitate de profesor asociat». Gabriel Oprea a devenit profesor universitar la Academia de Poliție în octombrie 2001, prin transfer de la CNAp. Potrivit prevederilor din Legea învățământului și din Legea privind statutul personalului didactic, angajarea personalului didactic titular sau asociat se face numai prin concurs organizat. De la data de 31 iulie 2008, Gabriel Oprea este angajat în mod oficial ca profesor universitar și coordonator de doctorate la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul (ANIMV). Și aici a ajuns tot prin transfer (nu prin concurs, cum impune legea, în mod explicit - n.r.). (...)

Deși am solicitat Academiei de Poliție o copie a documentelor cu caracter public din dosarul de concurs prin care Oprea a obținut calitatea

de conducător de doctorate, ni s-a răspuns oficial că acest dosar se află actualmente la Academia Națională de Informații a SRI. Nici Academia Națională de Informații și nici Ministerul Educației nu au răspuns unei solicitări similare.

Gabriel Oprea a devenit conducător de doctorat în domeniul Ordine Publică și Siguranță Națională prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 4848 din 30 octombrie 2002, la doar un an, două luni și 28 de zile după ce obținuse titlul de profesor universitar. (Trebuia) să aibă o activitate didactică de cel puțin 10 ani (avea doar opt ani - n.r.) în învățământul superior sau/și în cercetarea științifică, dintre care cel puțin 3 ani de la obținerea titlului de doctor ( avea doar un an, șapte luni și 14 zile - n.r.).

(Mai trebuia) să aibă publicate cel puțin 6-8 lucrări științifice de referință (cărți, manuale și cursuri universitare, tratate, monografii, studii la edituri de prestigiu), dintre care cel puțin trei să fie lucrări de autor. În 2002, potrivit propriului CV, Gabriel Oprea publicase cinci cărți, nici una la vreo editură de prestigiu, și doar una singură ca lucrare de autor”.

Cariera militară, la fel de fabuloasă

În 1981, la vârsta de 20 de ani, Oprea se înscrie la Şcoala de Ofiţeri din Sibiu, pe care o termină în 1983, însă la cea mai neinteresantă dintre arme – Intendenţa (aprovizionare). După absolvire se angajează direct la Ministerul Apărării Naţionale. Conform Cv-ului, ar fi fost ofițereconomist (1983-1990), dar cunoscătorii observă că, pentru o atari funcție, trebuia să fi avut studii economice (A.S.E.). Armata a format ofițeri-economiști abia după anul 1992. Sărim peste studiile sale de drept la fără frecvență (1985 - 1990), și perioada nebuloasă de ofițer - jurist (1990 - 1993), dar între 1993 (când avea gradul de căpitan) și 2001 este ieșit din sistemul militar. În 2001 este reactivat, direct cu gradul de general-maior de justiţie militară! În 2000 a fost decorat de Emil Constantinescu, în 2002, la decorat și Ion Iliescu, iar în 2003 primește a doua stea de general. A treia stea vine în 2008, în urma unui decret al lui Băsescu, care apoi îi acordă şi a patra stea de general.

Succesul în politică și afaceri

Oprea și-a început fulminanta ascensiune politică în 2001, fiind numit preşedinte peste Rezervele Statului în guvernul Adrian Năstase. Etichetat în 2004 ca „șef al mafiei personale a lui Adrian Năstase” de fostul președinte Traian Băsescu, Oprea a fost „reevaluat” de acesta după ce, în 2009, a părăsit PSD, împreună cu alți parlamentari, înființând grupul care avea să devină UNPR, susținând când Guvernul Boc sau Ungureanu, când (mai târziu) Guvernul Ponta și (în prezent) Guvernul Cioloș, după cum o dicta/dictează „interesul național”. Reevaluarea lui Oprea s-a făcut via Elena Udrea. Oprea are cu aceasta o relaţie apropiată, intermediată de fostul soț Dorin Cocoş. Relația de prietenie a Elenei Udrea cu Victor Ponta este de notorietate. Prin urmare, nu e nicio surpriză că Oprea a ajuns și el prieten cu Victor Ponta, căruia i-a botezat unul dintre copii.

UNPR a devenit un partid refugiu pentru tot felul de politicieni controversați, unii cu probleme penale: Şerban Mihăilescu (Miky Şpagă), Monica Ridzi, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, senatorul Lucian Iliescu, deputatul Marin Anton, deputatul fost ministru PDL Valerian Vreme.

Conform RiseProject.ro, Oprea „a adunat o avere uriașă, din care sute de mii de euro dispar și apar, fie sub forma unor donații, fie pur și simplu, fără nicio explicație. (...) Succesul lui Oprea a venit imediat după căderea regimului comunist. (...) În ianuarie 1992, ofițerul Gabriel Oprea dirijează o adevărată odisee imobiliară. Împreună cu un grec de origine română, Oprea face o asociație de locatari care preia de la stat un bloc început pe vremea lui Ceaușescu și se folosește de soldați ca să-l termine. La blocul lui Oprea ajung astfel să lucreze militarii care construiseră și Casa Poporului. Pentru a finanța lucrările, Oprea atrage în asociație mai multe persoane și firme cu trecut suspect, care primesc, în schimbul banilor băgați în afacere, apartamente în bloc. Așa ajunge Oprea partener de afaceri cu un libanez controversat din cauza legăturilor sale cu traficul de droguri și cu spionajul rusesc”.

În prezent, Oprea deține o uriașă avere imobiliară (terenuri, apartamente, spații comerciale), câștigând sume importante (de ordinul sutelor de mii de euro) din chirii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-26

TAGURI: dosar, demnitar penal, gabriel oprea, prim-falsificator
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ăSTA, PE CINE îMPUNGE?
25 Ian 2016

Cine i-a fluturat steagul roșu prin fața ochilor? Doamne, ce privire...adevărul e că seamănă cam toți unpr-știi (inclusiv prețiosul ăla de NIcolicea) la privire, cu sigla lor - acvila natzistă care privește într-o parte (e-adevărat) dar agresiv-isteric, este?
DIANA
25 Ian 2016

Ca bine zici pe cine impunge? Uitati- va la el oameni buni ce fata are ca zici ca e patruns la os de interes national, oarba dupa el si unpr- istii lui. Huo tradatorilor care i- ati pupat dosul lui Ponta.
LA EI NU EXISTA LEGE ?
25 Ian 2016

A mers la o nunta in judetul Olt anul trecut . Toata spuma a stat pe sosele sa treaca coloana oficiala . Dupa 2 - 3 saptamini l-ea dat masini noi la tot judetul . Dar si omul de axcorta a lui Miron Cozma inca din 1990 sint si fotografi .
ZORRO
25 Ian 2016

Bai nene,daca AVEM asa oameni care sa NE conduca,este si va fi vai de noi si generatiile viitoare!....nu se poate asa ceva fratilor !!!....atatea studii ,pregatiri intr-un timp asa de scurt!......unii se chinuie o viata sa termine o facultate si altii fac cate 2-3 facultati deodata!!....mai sa fie !!....am ajuns rau de tot !....santem terminati din toate colturile ,dezbinati .......un pensionar care NU credea ca o sa traiasca asa vremuri!...
MILITARU
26 Ian 2016

ACEASTA FACATURA BIOLOGICA DE IZMENAR PRETINS academician, profesor universitar, doctor, coordonator de doctorate, general de paie, ESTE O RUSINE NATIONALA, de aceea trebuie bagat cat mai urgent in conservare la beciul domnesc si confiscata averea din tara pana se identifica si cea de afara.
DSP
26 Ian 2016

Hoții strigă hoții!
ANONIMUS
26 Ian 2016

Huo cacaraule al natiunii romane !
ALEGATOR
26 Ian 2016

Astazi, Romania este plina de universitari si politicieni de tipul Oprea, oameni ajunsi prin fraude si sustinere oneroasa reciproca, sa conduca tara si sa ne educe copiii....DE 26 DE ANI SE INTAMPLA ASTA !!! DE ASTA AM AJUNS CAPSUNARI IN SPANIA SAU CONSTRUCTORI IN ITALIA, PE UN PUMN DE MONEDE !!! DE ASTA SE STRICA TOT CE S-A CONSTRUIT DE MANTUIALA SI AU APARUT VILOAIE SI CASOAIE, IN ZONE EXCLUSIVISTE, DE MILIOANE DE EURO, CA CIUPERCILE !! ATENTIE ROMANI LA ALEGERI, NU VA LASATI PACALITI INCA O DATA, DE CAPUSILE CARE NE SUG SEVA SI NE FAC DIN VORBE DE 26 DE ANI !!!! ACESTI TICALOSI DISPRETUITORI SI AROGANTI TREBUIE SA PLATEASCA PENTRU FAPTELE LOR SI SA FIE ELIMINATI PENTRU TOTDEAUNA DIN VIATA POLITICA, STIINTIFICA SI CULTURALA A TARIII !!! DOAMNE-AJUTA !!
ANONIM
26 Ian 2016

VEDETI CAT DE NEFUNCTIONALA ESTE ORGANIGRAMA M.A.I. elaborata de celebru geal IZMANA. http://www.mai.gov.ro/documente/aparat_central/Structura%20Organizatorica%20MAI%2031.05.2013.pdf
TAURULE
26 Ian 2016

Taurule Izmenar nici o data nu ai avut curajul sa te uiti in ochi oamenilor . Ai fentat legile tari .
TAURULE
28 Ian 2016

ARE O VILOAIE DE 800 M P IN PIPERA SI TEREN 3500 M P CU PISCINA . ESTE INCHIRIATA LA O GRADINITA SI SCOALA DIN 1995 . IA CU NEVASTASA 10 000 EURO PE LUNA CHIRIE . IN INTERESUL NATIONAL . HA , HA .
ACADEMIA INFRACTORILOR
28 Ian 2016

SEFUL FRATIEI ACADEMIEI INFRACTORILOR CU GALOANE SI DOCTORATE . U N P R .
Random imageUltimele stiri


loading...