2018-12-17 22:07


Dosarul retrocedării ilegale de terenuri din Nana: 11 persoane au fost trimise în judecată

 |  15:10
Dosarul retrocedării ilegale de terenuri din Nana: 11 persoane au fost trimise în judecată

Procurorii Parchetului General au trimis în judecată 11 persoane în dosarul privind retrocedarea ilegală a terenurilor din localitatea Nana. Infracțiunile reținute în acest dosar sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, conflict de interese, spălare a banilor și fals în declarații.

Parchetul General a anunţat, într-un comunicat de presă, că au fost trimiși în judecată Gheorghe Dobre (primarul comunei Nana), Tudorița Niculae (secretar în cadrul Primăriei Nana), Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Simona Alina Preda, toți funcționari în cadrul Primăriei Nana.

Au fost trimiși în judecată Vasilica Preda (contabil), Domnica Enciu, Daniela Negoiță, Nicolae Tudorache (casier în cadrul Primăriei Nana), Georgică Stolea.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2005 — 2010, Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu și Marian Dobre, precum și fostul primar al comunei Nana, Dumitru Budeșteanu (în prezent decedat), au inițiat, constituit și sprijinit un grup infracțional organizat, care a avut ca scop retrocedarea de terenuri agricole prin eludarea dispozițiilor Legii fondului funciar și a celorlalte reglementări în domeniu.

În timp, la grupul infracțional au aderat inculpații Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilica Preda, Domnica Enciu și Daniela Negoiță.

Faptele care au constituit obiectul cercetărilor în acest dosar vizează un număr de 128 cereri de retrocedare de terenuri agricole, toate soluționate de Comisia Nana în perioada mai 2006 — decembrie 2010.

Anchetatorii susţin că aproximativ 44% din cererile de revendicare erau formulate în numele inculpaților, soțiilor sau soților, părinților, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini.

Astfel, contrar dispozițiilor legale care prevăd că cererea se depune personal sau prin mandatar, membrii grupului au săvârșit diverse manopere frauduloase, precum completarea ori falsificarea cererilor în modalitatea contrafacerii semnăturii titularului ori prin antedatare.

De asemenea, din probatoriul administrat în cauză s-a stabilit că cererile nu cuprindeau toate datele și elementele necesare, soluționarea lor făcându-se în lipsa actelor prevăzute de lege (certificatul de deces al autorului terenului revendicat, certificatul de moștenitor sau declarația pe proprie răspundere).

Infracțiunile de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu reținute în sarcina inculpaților au avut ca rezultat producerea unei pagube în dauna domeniului privat al statului în cuantum de 3.076.949 lei.

În scopul recuperării pagubei, s-a dispus instituirea sechestrului penal asigurător asupra terenurilor dobândite prin săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților.

De asemenea, în vederea confiscării bunurilor provenite din săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, s-a instituit măsura sechestrului penal asiguratoriu asupra unor bunuri mobile și imobile ale inculpaților.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-22

TAGURI: dosar, retrocedare, ilegal, terenuri, nana, 11, persoana, trimite, judecata, abuz, serviciu, spalare, bani
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...