2017-01-23 02:33


Dosarul licitaţiilor din Fărcăşeşti. Primarul reţinut pentru mită de 350.000 de euro a fost denunţat de un afacerist cu cazier

 |  19:33
Dosarul licitaţiilor din Fărcăşeşti. Primarul reţinut pentru mită de 350.000 de euro a fost denunţat de un afacerist cu cazier

Ediliul-şef al comunei gorjene Fărcăşeşti, Constantin Pârvulescu,cercetat de procurorii serviciului teritorial Craiova al DNA, pentru douăinfracţiuni de luare de mită, a fost denunţat de către un om de afaceri localcare, în urmă cu câţiva ani, a primit o condamnare cu suspendare pentru fals înînscrisuri sub semnătură privată, alături de fostul primar al aceleiaşi comune,Antonică Belgiu. Firma El Greco SRL, aparţinând soţilor Daniela şi AndreiBarna, denunţătorii lui Constantin Pârvulescu, a derulat, începând cu anul1996, peste 80% din contractele de lucrări publice finanţate de Consiliul LocalFărcăşeşti.

Potrivit anchetatorilor DNA, Constantin Pârvulescu este acuzat de două infracţiuni de luare de mită,ambele în formă continuată şi o infracţiune de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă s-a obţinut pentru sinesau altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cu consecinţe deosebit degrave şi fals în înscrisuri subsemnătură privată. Potrivit cercetărilor, în perioada 2000-2008, ediluldin Fărcăşeşti a condiţionat atribuirea preferenţială a unor contracte deachiziţie publică firmelor administrate de două persoane, denunţătoare încauză, de primirea unei cote de 20% din valoarea fiecărui contract de achiziţiepublică ce urma să fie încheiat, precum şi de primirea unei cote de 20% dinvaloarea plăţilor restante pentru lucrări executate anterior, plăţi pe careprimăria Fărcăşeşti le avea de făcut în contul firmelor administrate dedenunţători. Denunţătorii se numesc, precizează surse judiciare, Daniela şiAndrei Barna, asociaţi şi administrator ai societăţilor comerciale ToliandresSRL şi El Greco SRL din Târgu-Jiu.

Două case, o maşină şio brutărie

“Foloaselepretinse şi primite de inculpatul Pârvulescu Constantin de la cei doidenunţători totalizează 1.500.000 de lei (echivalentul a 348.000 de euro) şi aufost primite în bani, bunuri şi servicii, în mod direct şi indirect - prinintermediul unor persoane cu care primarul se află în relaţii de rudenie -,precum şi prin intermediul firmei Pîrconsgil SRL (în care inculpatul a fostasociat şi administrator până în anul 2003). Între foloasele primite se numărădouă apartamente inclusiv renovarea, unul în Târgu-Jiu, altul în Bucureşti, unautoturism Dacia papuc, construirea şi utilarea unei brutării pentru firma PîrconsgilSRL.În schimbul foloaselor primite, inculpatul PârvulescuConstantin a facilitat atribuirea, în perioada 2003-2008, firmelor reprezentatede unul dintre denunţători, a 34 de contracte de executare lucrări înbeneficiul Primăriei Fărcăşeşti, în valoare totală de aproximativ 5,3 milioane delei (1,4 milioane de euro la cursul mediu de schimb aferent perioadei). Acestecontracte reprezintă peste 85% din numărul total al contractelor de achiziţiepublică atribuite de Primăria Fărcăşeşti în perioada menţionată. În plus,inculpatul Pârvulescu Constantin, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti,a aprobat plata sumei de 423.800 de lei în beneficiul unei firme adenunţătorului, fără ca furnizorul să fi livrat bunurile menţionate în factură”,se arată în ordonanţa prin care primarul Pârvulescu a fost reţinut pentru 24 deore. În beneficiul firmelor celui de-al doilea denunţător, primarul a facilitatatribuirea de contracte totalizând aproximativ 534.000 de lei (140.000 de euro).În scopul ascunderii şi disimulării provenienţei bunurilor pretinseşi primite de la denunţători, Pârvulescu s-a preocupat ca o parte din acesteasă figureze în proprietatea unor persoane interpuse, membri ai familiei sale,mai susţin anchetatorii.

Barna şi fostulprimar, condamnaţi cu suspendare pentru prejudicierea bugetului local

Racordulfirmelor soţilor Barna la contractele de lucrări în localitatea Fărcăşeşti estemult mai vechi, încă de pe vremea când primar aici era actualul consilier PRMAntonică Blegiu, iar viceprimar era actualul edil Constantin Pârvulescu. Înanul 2003, Antonică Belgiu împreună cu Andrei Barna au fost trimişi în judecatăpentru fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Fostuledil şi denunţătorul lui Pârvulescu au fost acuzaţi că au încălcatdispoziţiile legale referitoare la modul de recepţionare, de decontare alucrărilor finanţate din fonduri publice. Firma El Greco SRL, aparţinând soţilorBarna, a câştigat, la vremea respectivă, mai multe lucrări contractate deConsiliul Local Fărcăşeşti, în perioada 1996-2000. Prejudiciul adus bugetuluilocal a fost stabilit de către anchetatori la suma de 600 de milioane de leivechi. Judecătoria Târgu-Jiu l-a condamnat, în 2005, pe Antonică Blegiu la doiani închisoare cu suspendare, pentru fals intelectual, iar pe Andrei Barna - laun an închisoare cu suspendare, pentru fals în înscrisuri sub semnăturăprivată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image