2017-01-23 16:51


Dosarul RODIPET. DIICOT a percheziţionat casele şi firma lui Said Baaklini

 |  15:46
Dosarul RODIPET. DIICOT a percheziţionat casele şi firma lui Said Baaklini
Caseleşi sediul firmei libanezului Said Baaklini au fost percheziţionate din nou, darde data asta într-o acţiune coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare aInfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Primele percheziţiifuseseră efectuate de procurorii DNA, în dosarul „UCM Reşiţa”, la începutulacestui an. Said Baaklini a fost identificat de procurorii DIICOT ca avândlegătură cu afacerile fraţilor Mehdi şi Hassan Awdi, patronii RODIPET, urmăriţipenal într-un dosar de anul trecut.

ProcuroriiDIICOT au descins, ieri-dimineaţă, în nouă locaţii, în cadrul unei acţiuniprivind afacerile derulate de libanezul Said Baaklini cu patronii RODIPET(fosta companie de stat de difuzare a presei), fraţii Mehdi şi Hassan Awdi. Au fost percheziţionate sediul şipunctele de lucru ale firmei lui Baaklini, Libarom Agri SRL, precum şi celetrei locuinţe ale sale, în vederea ridicării mai multor documente financiar-contabile.Libanezul are trei vile, dintre care două se află în Snagov, pe malul lacului, şiîn Ştefăneşti. Casa din Snagov se află în grija unor localnici, care, lavederea presei, au închis poarta fără a vrea să discute cu cineva. SaidBaaklini este cercetat în libertate, după ce fusese arestat în dosarul de laDNA. Potrivit unor surse din rândul ofiţerilor de „crimă organizată”, în cadrulpercheziţiilor au fost ridicate numeroase documente, dar şi mijloaceelectronice de stocare a informaţiilor,utile anchetei.

AVASi-a lăsat să-şi facă de cap

AnchetaDIICOT priveşte afacerile derulate de Hassan Awdi la RODIPET (actualmenteNetwork Press Concept SA). Procurorii au început urmărirea penală, în urmă cuun an, faţă de nouă persoane, printre care şi fraţii Awdi, acuzaţi că aufraudat cu 35,5 milioane de euro societatea de difuzare a presei RODIPET, dupăce aceasta a fost privatizată. Grupul lui Awdi şi-a însuşit, traficat şivalorificat, potrivit procurorilor, activele RODIPET, transferând ulteriorbanii şi bunurile provenite din acte ilegale. Anul trecut, procurorii auefectuat, în acest dosar, 24 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţeleConstanţa şi Ilfov.

PotrivitDIICOT, în toată perioada post-privatizare, respectiv ulterior încheieriicontractului de privatizare 62/2003, administratorii RODIPET au profitat delipsa controalelor pe care statul, prin AVAS, trebuia să le facă după privatizare,dar şi de poziţia dominantă în AGA, falimentând astfel societatea prin încheiereaunor contracte de împrumut, consultanţă, reprezentare, vânzare, prestăriservicii, total defavorabile.

Delapidareşi spălare de bani

Alăturide fraţii Mehdi şi Hassan Awdi, sunt urmăriţi penal BassamRaymond Istanbouly (mâna dreaptă a lui Hassan), Marwan Matly, FlorinLungoci, Lorica Doina Bejan, Angela Coman, Iordache Bădeanu şi Chehade Elie.Potrivit anchetei demarate în 2009, aceştia, prin intermediul a aproximativ 70de firme, au delapidat şi spălat bani, au comis infracţiuni de delapidare,constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, prejudiciindstatul român. Au fost confiscate 25 de imobile şi 156 de autovehicule şiutilaje.

Influenţăîn mediul politic şi în cel jurnalistic

Potrivitrezoluţiei de începre a urmăririi penale, gruparea fraţilor Awdi şi-a exercitatinfluenţa în mediul politic, în mass-media şi în sectoarele economiei, ceea cele-a conferit putere şi autoritate în acţiunile de crimă organizată. „Grupul aoperat conform unei anumite discipline şi unui anumit control la nivel naţionalşi internaţional şi şi-a exercitat influenţa în mediul politic, în mass-media,în sectoarele economiei, caracteristici esenţiale care conferă putere şiautoritate crimei organizate”, arată procurorii în document. „Acoperirea acestorinfracţiuni a fost uşurată de complexitatea operaţiunilor financiare şi deposibilităţile pe care le oferă ţinerea contabilităţii pentru a disimulaafacerile frauduloase, iar autorii acestor infracţiuni au ştiut să inspireîncredere prin atitudine şi comportament, fiind inteligenţi, avizaţi şi versaţi”,mai precizează DIICOT referindu-se la contractele încheiate nelegal de fraţiiAwdi.

Pede altă parte, procurorii susţin că miza acţiunilor grupării a fost de a scoatebani din patrimoniul RODIPET pentru a-i transfera în conturile firmelor lor. „Faţăde cele expuse, putem concluziona că în perioada ianuarie 2004 - decembrie 2009a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scopînsuşirea, folosirea şi traficarea sumei de 35,5 milioane de euro (149.278.004de lei - n.r.) provenind din fondurile societăţii RODIPET şi transferululterior al sumelor de bani şi bunurilor cunoscând că provin din săvârşireainfracţiunii de delapidare în scopul disimulării originii ilicite a acestora”,mai notează anchetatorii în rezoluţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image