2017-01-23 06:33


Dosarul UCM Reșița. Said Baaklini: “Am cerut restituirea din greşeală”

 |  18:50
Dosarul UCM Reșița. Said Baaklini: “Am cerut restituirea din greşeală”

SaaidBaklini, libanezul acuzat de evaziune fiscală ca urmare acumpărării unor motoare de la UCM Reşiţa,a declarat în instanţă că a cerut „din greşeală” restituirea de TVA în cuantumde 60 de milioane de euro. Libanezul a explicat Completului de cinci judecătorial Curţii Supreme că în loc să ceară restituirea de TVA pentru factura uneiprime tranşe de cinci milioane de euro, a cerut restituirea pentru o facturăfăcută în avans pentru toată valoarea contractului, respectiv 250 de milioanede euro. Declaraţia a fost făcută la termenul de joi al recursului declarat deSaaid Baklini împotriva deciziei de prelungire a perioadei de arest preventiv,dar şi de directorul executiv al UCM Reşiţa, Adrian Coriolan Preda, directorulgeneral Adrian Chebuţiu şi şeful Administraţiei Porturilor Maritime, EugenBogatu.

“Eu personal nu am cerut restituirea TVA-ului, a fost o greşeală. Când a venitcontabila din concediul medical, această greşeală a fost rectificată: cerereade renunţare a fost depusă pe 25 noiembrie la ANAF. Încheierea contractului între societateamea şi UCM Reşiţa a avut loc în condiţiile legii”, a spus în faţa instanţeiSaaid Baklini. Omul de afaceri a precizat căobiectul contractului era furnizarea, instalarea şi punerea în funcţiunea unor generatoare de energie electrică în Guineea. „Preţul contractului era de250 de milioane de euro, prima tranşă fiind de cinci milioane de euro. A fostemisă o factură în avans pentru toată valoarea contractului, iar noi trebuia săcerem restituirea de TVA pentru factura de cinci milioane de euro. De aici aînceput tot circul”, a mai spus Saaid Baklini.

Omul de afaceri a mai spus judecătorilor că nu a avutniciodată intenţia de a fugi din ţară. „Vreau să subliniez un singur lucru: eunu am fugit din ţară. Pe 27 noiembrie l-am sunat pe un coleg de-al meu dinConstanţa,iar acesta mi-a spus că procurorul a oprit nava (n.n. – încărcată cugeneratoarele) care trebuia să plece spre Guineea. (…) Procurorul m-a rugat sătrimit la parchet documentaţia, a doua zi,la ora 10. Deoarece următoarea zi eraduminică i-am spus că nu voi reuşi să o trimit atât de dimineaţă, iar el a fostde acord să o trimit la ora 16.00”,a spus Baklini. „Am sunat-o pe colega mea şi i-am spus să pregătească dosarul.În aceeaşi zi am plecat la Sofia,neştiind că sunt urmărit sau că nu am voie să părăsesc ţara. La Sofia am avut o întâlnire deafaceri, dar m-am simţit rău, aşa că am plecat spre Liban pentru analize, urmândsă mă întorc în România luni, la ora 10.00. Avionul a plecat pe pistă, dar,brusc, motoarele s-au oprit pe la punctul de decolare şi a venit poliţia înavion”, a spus Saaid Baklini. „M-am ridicat şi m-am prezentat poliţiei. Am fostoprit la aeroport ca un terorist din cauza originii mele libaneze. Am rugatautorităţile bulgare să mă trimită de urgenţă în România, însă am stat 25 dezile în arest preventiv”, a mai spus Saaid Baklini.

Completul de cinci judecători al Curţii Supreme a luat îndiscuţie, joi, recursurile declarate de omul de afaceri Saaid Baklini,directorul executiv al UCM Reşiţa, Adrian Coriolan Preda, directorul general AdrianChebuţiu şi şeful Administraţiei Porturilor Maritime, Eugen Bogatu, împotrivadeciziei din 15 ianuarie prin care li s-au prelungit mandatele de arestarepreventivă până în 20 februarie. La ora transmiterii acestei ştiri magistraţiinu luaseră o decizie în acest caz. Totodată, Completul de cinci judecători alCurţii Supreme a rămas în pronunţare pe recursurile la cererile de eliberareprovizorie sub control judiciar formulate de cei doi directori ai UCM Reşiţa,Adrian Chebuţiu şi Coriolan Preda.

Procurorii DNA fac cercetări cu privire la mai multe persoane,în dosarul returnării de TVA de aproximativ 60 de milioane de euro, dinvânzarea unor motoare de la UCM Reşiţa. În acestdosar sunt arestaţi omul de afaceri Said Baaklini, directorii din cadrul UCMReşiţa Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu, precum şi directorul din cadrulAdministraţiei Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu. Totodată, în dosareste vizat şi senatorul PDL Mircea Banias. Potrivit DNA, preşedinteleConsiliului de Administraţie şi directorul general de la SC UCM Reşiţa SA, Adrian Chebuţiu,şi directorul executiv al aceleiaşi societăţi, Adrian Coriolan Preda, suntcercetaţi penal pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşiriiinfracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi douăinfracţiuni de fals intelectual. De asemenea, libanezul Said Baaklini,administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, este acuzat de evaziunefiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiuniide evaziune fiscală. Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penaleîntocmită de procurori a rezultat că în data de 31 august 2010, în urma uneiînţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 demilioane de euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti care a cumpăratde la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc depeste 20 de ani, a căror valoare reală era de numai 200.000 de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-05-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image