2019-05-23 12:59


Drept la replică din partea ROMSILVA

 |  11:27
Drept la replică din partea ROMSILVA

Ca urmare a articolului „Jocuri de culise la Romsilva, pentru candidatul favorit la șefia regiei”, publicat pe site-ul PUTEREA în data de 10.12.2018, Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a transmis redacției un drept la replică, pe care îl publicăm în continuare:

„Pentru început, precizăm că în vederea organizării selecției directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, în conformitate cu dispozițiile art.18 din O.U.G. nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, Consiliul de Administrația a aprobat achiziția serviciilor de recrutare prestate de un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane. Procedura de achiziție se desfășoară în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice.

În acest sens informațiile privind modalitatea de alegere a expertului independent, inclusiv caietul de sarcini se regăsesc în anunțurile publicate in mod transparent pe SICAP (www.e-licitatie.ro) și pe pagina de internet a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva (www.rosilva.ro).

Documentele publicate conțin criteriile de calificare și selecție pe care trebuie să le îndeplinească expertul independent, persoană fizică sau juridică, criterii stabilite în conformitate cu normele de aplicare ale OUG nr. 109/2011.

Articolul 18, alin. (5), Secțiunea a 2-a din OUG nr. 109/2011, cu modificările ulterioare, prevede că „În cazul regiilor autonome cu un număr de peste 500 de angajaţi, selecţia directorilor se efectuează în mod obligatoriu de un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate de regia autonomă, la propunerea consiliului de administraţie, fiind iniţiată în termen de maximum 30 de zile de la data numirii administratorilor, în condiţiile legii.” Așadar, selecția directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva se realizează de un expert independent, persoana fizică sau juridică, care urmează să fie contractat în condițiile legii nr. 98/2016, și nu de Consiliul de Administrație, astfel cum reiese din articolul dvs.

Consiliul de Administrație nu a modificat condițiile pentru recrutarea directorului general, ci a modificat criteriile de calificare și selecție pe care trebuie să le îndeplinească expertul independent, persoană fizică sau juridică, expert care se va ocupa de selecția directorului general în condițiile O.U.G. nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, ca urmare a unei clarificări transmisă de un operator economic interesat să participe la procedura de achiziție.

Clarificarea și răspunsul la clarificare au fost publicate în mod transparent pe pagina de internet a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva (www.rosilva.ro/ Publicitate_anunturi/Achizitii).

Prin clarificare, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în calitate de autoritate contractantă nu a restricționat participarea operatorilor economici interesați, din contra a relaxat criteriile de calificare și selecție în sensul că expertul independent în calitate de ofertant trebuie să prezinte documente prin care să dovedească că a prestat servicii de recrutare și selecție a membrilor CA/directorilor pentru minim un client cu minim 500 de angajați prin raportare la condiția inițială prin care se solicita un client cu minim 5.000 de angajați.

Afirmația „practic, candidatul nu trebuia să fi condus 5.000 de angajați, ci doar 500” este in total de dezacord cu realitatea, pentru că cei 5.000/500 de angajați reprezintă un prag în selecția expertului independent și nu a directorului general.

Considerăm că formularea nefericită vine pe fondul unei dezinformări și pe o neînțelegere a contextului legislativ, generând o gravă confuzie.

În lumina celor prezentate, afirmația „cei din conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor și-au dat seama că Gheorghe Mihăilescu nu îndeplinea condițiile pentru ocuparea postului de director general al RNP pentru simplu fapt că DS Vâlcea, unde acesta a fost director, nu avea 5.000 de angajați, și de aceea au modificat anunțul de recrutare” este de rea credință, complet în afara realității, defăimătoare, cu consecințe negative pentru imaginea instituțiilor și a persoanelor implicate.

Prin hotărârea nr. 182 din 06.12.2018 s-a aprobat „modificarea condițiilor de desfășurare a achiziției directe având ca obiect servicii de recrutare a resurselor umane pentru selecția directorului general” cu referire la criteriile de calificare și selecție a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească expertul independent, nu candidații la funcția de director general.

În consecință, vă rugăm, prezentați punctul nostru de vedere și să informați corect opinia publică. Vă asigurăm că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respectă principiile nediscriminare, tratament egal, recunoaștere reciprocă, transparență, proporționalitate în selecția expertului independent care va organiza procesul de selecție a directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva cu respectarea dispozițiilor O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-13

TAGURI: romsilva, drept la replica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
13 Dec 2018

SA VEZI CE SE FURA BUSTENI CU TIRURILE PE TRANS ALPINA SI MERG LA FABRICA SEBES ALBA . NU II INTREABA NIMENI
Random imageUltimele stiri


STARBAG