2017-01-23 12:28


“Drumul vinului” din judeţul lui Falcă, reabilitat de regele asfaltului din Banat. 13,4 milioane de euro din fonduri UE, în conturile firmei magnatului Georgică Cornu

 |  17:58
“Drumul vinului” din judeţul lui Falcă, reabilitat de regele asfaltului din Banat. 13,4 milioane de euro din fonduri UE, în conturile firmei magnatului Georgică Cornu

Unuldintre cei mai influenţi oameni de afaceri din vestul ţării, Georgică Cornu,patron al unui lanţ de firme de construcţii şi mass-media, a încasat, săptămânatrecută, de la Consiliul Judeţean Arad, un contract în valoare de 13,4 milioanede euro pentru reabilitarea “Drumului Vinului”. Georgică Cornu, considerat unadevărat rege al asfaltului din Banat, este un apropiat al democrat-liberaluluiMihai Stănişoară, fost ministru al apărării naţionale, fost consilier prezidenţialşi, în prezent, senator din parteaprincipalului partid de guvernământ. De atlfel, firmele lui Cornu s-au evidenţiatîn ultimii ani prin contractele grase pe care le-a încheiat cu diferite instituţiiale statului.

Potrivitunor surse din cadrul Consiliului Judeţean Arad, reabilitarea Drumului Vinuluia fost pusă la cale de către oamenii din subordinea pedelistului Gheorghe Falcăundeva în luna ianuarie a anului curent. La data de 10 februarie 2010,Consiliul Judeţean Arad a postat pe site-ul SEAP, privind sistemul electronical achiziţiilor publice, prin care şi-a făcut cunoscută intenţia de a achiziţionaservicii privind execuţia lucrărilor de reabilitare în cadrul proiectului “DrumulVinului - Pauliş - Chioroc – Covasânt – Siria”, din judeţul Arad.

Lucrărilede reabilitare a acestui drum vor avea loc pe Drumul Judeţean 708 B, întrekilometrul 0 (care se desprinde din Drumul Naţional 7, în comuna Pauliş) şikilometrul 18+790 (la intersecţia cu Drumul Judeţean 709, în comuna Siria).Drumul Judeţean 708 B traversează localităţile Pauliş, Miniş, Ghioroc, Cuvin,Covasânt şi Siria, motiv pentru care alte lucrări de reabilitare vor avea locpe Drumul Judeţean 808 C, între kilometrul 0 (cu desprindere din Drumul Naţional7, în comuna Sâmbeteni) şi kilometrul 5+300, în comuna Ghioroc, la intersecţiacu Drumul Judeţean 708 B.

Prieten cu fostul consilier al naşului celui care i-aatribuit contractul

Fără aintra prea adânc în chestiuni tehnice, contractul în cauză este finanţat,potrivit anunţului de atribuire, de către Fondul European pentru Dezvoltare Regională,din Programul Operaţional Regional 2007-2013 (POR) – fondurile structurale aleUniunii Europene. La data de 4iulie 2011, chiar de ziua Statelor Unite ale Americii, Consiliul Judeţean Arada organizat o licitaţie deschisă la care au fost primite nouă oferte ale unoragenţi economici de profil. În aceeaşi zi, a fost anunţat câştigătorul licitaţiei,constând în asocierea dintre societatea timişoreană Confort SA şi ICIM Srad SA.Valoarea contractului încasat de cele două societăţi se ridică la 45.306.586,96lei fără TVA, respectiv la 13.374.283 euro cu TVA inclusă.

Potrivitautorităţii contractante, firma din Timişoara urmează să realizeze 70 la sutădin volumul lucrărilor, în timp ce entitatea din Arad va executa 30 la sută dinlucrările aferente proiectului de reabilitare a “Drumului Vinului”.

PotrivitOficiului Naţional al Registrului Comerţului, compania Confort SA Arad estepatronată de către magnatul Georgică Cornu, cunoscut drepte “regele asfaltului”din Banat. Conform unor surse apropiate acestuia, Cornu este un foarte apropiatal fostului ministru al apărării, Mihai Stănişoară. Acesta din urmă, senator înprezent din partea PDL, a ocupat funcţia de consilier pe probleme de apărare al preşedintelui Traian Băsescu, naşal lui Gheorghe Falcă, cel care conduce Consiliul Judeţean Arad, instituţiecare a încheiat contractul cu firma lui Georgică Cornu. Averea omului deafaceri era estimată, anul trecut, la peste 110 milioane de euro.

Contracte pe bandă rulantă

Potrivit presei centrale, Cornu a reuşit în afacerilesale datorită unei practici arhicunoscute, mai ales în rândul clienteleipolitice. Respectiv participarea la licitaţii cu preţuri de dumping,contractele fiind ulterior „umflate” cu limita legală de 50%. În pofidafaptului că afacerile îi mergeau foarte bine, pe la finele anului 2008, începutullui 2009, firmele lui Cornu intră în recul şi din cauza marilor credite luate. Înmediul de afaceri se vorbea de altfel că va urma un spectaculos faliment. Pe lamijlocul anului 2009, o informaţie-şoc circula prin toată Timişoara: Cornu şi-acedat o parte din acţiuni lui Dorin Cocoş, soţul celebrei Elena Udrea. Cornudezminte însă aceste afirmaţii. Ce-i drept, nu apar modificări nici laRegistrul Comerţului. La puţin timp de la apariţia acestei informaţii, Cornu câştigăcea mai mare lucrare din bani publici făcută în Timiş: construcţia deponeuluiecologic de gunoi amplasat în comuna Ghizela. Miza iniţială este de 28 demilioane de euro, dar se poate ajunge până la 50 de milioane, având în vedere căfirma care a câştigat licitaţia pentru deponeu este favorită pentru a obţineconstruirea a încă patru staţii ecologice de transfer al gunoiului amplasate înoraşele Sânnicolau Mare, Făget, Buziaş şi Deta. Per total, alte 22 de milioanede euro. De remarcat că licitaţia pentru deponeu a fost coordonată de ConsiliulJudeţean Timiş, instituţie condusă de preşedintele PDL Timiş, ConstantinOstaficiuc, prieten al lui Cornu. Mai mult, licitaţia în cauză a fost extrem desuspectă, fiind amânată de trei ori, iar o dată anulată. În perioada în careparticipa la licitaţie, firmele lui Cornu erau în întârzire cu un alt contractgras de la CJ Timiş, respectiv construcţia unul nou corp de clădire alConsiliului Judeţean. De altfel, imediat după zvonul cu Udrea-Cocoş, Cornu începesă câştige contracte pe bandă, în special reabilitări de drumuri păstorite de ConsiliileJudeţene din Arad, Timiş şi Caraş-Severin. Să mai spunem că toate acesteinstituţii sunt conduse de lideri PDL? Mai nou a prins o lucrare şi înVama Moraviţa, unde se va ocupa şi de construcţia unor noi magazine duty-free,aflate pe un teren al unui alt membru al Top 100, româno-sirianul Ahmad JabriTabrizi, un alt prieten foarte bun al lui Ostaficiuc, mai susţin jurnaliştii.

În plinăcriză economică, firmele lui Cornu au avut cifre de afaceri de peste un miliardde lei

Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional alRegistrului Comerţului, omul de afaceri timişorean Georgică Cornu este acţionarîn nu mai puţin de 21 de societăţi Comerciale. În plină criză economică,afacerile acestuia au înflorit. În anul în care criza a atins vârful maxim,respectiv în anul 2009, firmele lui Georgică Cornu au atins cifra de afaceri depeste un miliard de lei noi.

Astfel,potrivit ONRC, Georgică Cornu, născut la data de 8 septembrie 1955, este acţionarîn societăţile M.C.T Impex SRL, Confort SA, Bridgeman SRL, Izometal-MagellanSRL, Full Print SRL, Izo-Oil SRL, Steel Confort SRL, CCW Proiect SRL, G.L.Asistent de Brokeraj SRL, M.C.T. Fructis TM SRL, M.C.T. Farm TM SRL, M.C.T.Animal Land TM SRL, M.C.T. TM Meat SRL, C&C Fructe & Legume TM SRL,C&C Shoes TM SRL, C&C Imobiliare TM SRL, C&C TM Sport SRL,Radioteleviziunea Arad SRL, SC Drumuri şi Lucrări Publice SA Mehedinţi, C&CMH Confort SRL şi C&C Izometal SRL.

FirmaM.C.T. Impex SRL se ocupă cu difuzarea ziarelor, iar potrivit bilanţuluicontabil pe anul 2009, a avut o cifră de afaceri de 19.416,824 lei. SocietateaConfort SA, care a încasat cele 13,4 milioane de euro de la instituţia condusăde Gheorghe Falcă, a avut în anul 2009 o cifră de afaceri de 527,083,276 lei.Firma Bridgeman SRL se ocupă de consultanţă în tehnologia informaţiei, iar în2009 a avut o cifră de afaceri de 1.391.445 lei. Conform Ministerului FinanţelorPublice, firma Izometal-Magellan SRL, care se ocupă cu comerţul cu ridicata almetalelor, a avut o cifră de afaceri în 2009 de 342.617.482 lei, societateaFull Print Banat SA, care se ocupă cu activităţi de tipărire, a avut o cifră deafaceri de 2.874,113 lei, iar firma Izo-Oil SRL, care se ocupă cu construcţiirezidenţiale şi nerezidenţiale, a avut în anul 2009 o cifră de afaceri de1.354.224 lei.

Tot înanul 2009, firmele Steel Confort SRL, CCW Proiect SRL şi G.L. Asistent deBrokeraj SRL, care se ocupă cu fabricarea de construcţii metalice, lucrări dearhitectură şi activităţi pe bursă, au avut cifre de afaceri de 894.795 lei,1.900.673 lei, respectiv 24.186.238 lei. Mai mult, SC Drumuri şi LucrăriPublice Mehedinţi SA a înregistrat, în acelaşi an, o cifră de afaceri de5.151.010 lei, C&C MH Confort SRL, care se ocupă cu lucrări de instalaţiisanitare şi de încălzire, respectiv hoteluri şi spaţii de cazare, au înregistratîn anul 2009 cifre de afaceri în valoare de 5 milioane, 124 de milioane,respectiv 42.000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-17

Mai multe imagini:
“Drumul vinului” din judeţul lui Falcă, reabilitat de regele asfaltului din Banat. 13,4 milioane de euro din fonduri UE, în conturile firmei magnatului Georgică Cornu
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image