2017-01-22 03:53

DEZVALUIRI


După şapte ani de procese şi 86 de termene de judecată. Mascaţii care l-au bătut pe un ex-poliţist din Satu Mare, condamnaţi la închisoare dar încă sunt activi

 |  20:26
După şapte ani de procese şi 86 de termene de judecată. Mascaţii care l-au bătut pe un ex-poliţist din Satu Mare, condamnaţi la închisoare dar încă sunt activi
De 86 termene de judecată şi şapte anide procese a avut nevoie justiţia din România pentru a stabili adevărul în cauzăprivindu-l pe fostul poliţist Matei Mărgărit bătut crunt, pe 19 martie 2004, deforţele de intervenţie specială ale IPJ Satu Mare pe motiv de „refuz delegitimare”. Inculpaţii condamnaţi la închisoare cu suspendaresunt în continuare angajaţi ai IPJ Satu Mare, unii chiar în funcţii deconducere cu acces la documente clasificate.

Pe 1 iunie, Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie a respins ca nefondat recursul înaintat de inculpaţii Viorel Codrean, Marius Pintea, Papp Attila, Valentin Cuteanu,Liviu Ioan Paşca şi Marius Dârgău şi a menţinut decizia Curţii de Apel Suceava.Sentinţa este definitivă. Astfel, conform magistraţilor suceveni, comisarulViorel Codreanu şi agenţii Marius Pintea, Marius Dârgău, Valentin Cuteanu,Liviu Paşca şi Papp Attila au fost acuzaţi de purtare abuzivă, complicitate lapurtare abuzivă, tăinuirea infracţiunii, favorizarea infractorului şiconstituirea unui grup infracţional organizat. Comisarul Viorel Codreanu a fostcondamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, respectiv la plata uneiamenzi penale de 1.000 de lei. Agentul Marius Dârgău a fost condamnat şi el laşase luni închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi penale în valoare de1.000 lei. Agenţii Marius Pintea, Valentin Cuteanu, Liviu Paşca şi Papp Attilaau fost condamnaţi la plata unor amenzi penale de câte 1.000 lei fiecare. „Obligăinculpaţii în solidar, inculpatul Dârgău Marius în solidar şi cu partearesponsabilă civilmente Regionala de Transport Feroviar Călători Cluj, iarceilalţi inculpaţi în solidar şi cu partea responsabilă civilmenteInspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare, să-i plătească părţii vătămateMatei Mărgărit suma de 1.000 de lei, reprezentând daune morale. Obligă pefiecare inculpat, în solidar cu părţile responsabile civilmente după cumanterior s-a arătat să-i plătească părţii vătămate câte 1.276 de lei cheltuielijudiciare, iar statului câte 2.500 lei cu acelaşi titlu, din care suma de 400de lei reprezentând onorariu avocatului din oficiu desemnat pentru parteavătămată va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei, către BaroulSuceava”, se arată în decizia de condamnare. Întrucât au fost condamnaţi penal,comisarul Codreanu şi agenţii Pintea, Dârgău, Cuteanu, Paşca şi Papp ar trebuisă fie daţi afară din Poliţie. Surse din IPJ Satu Mare ne-au declarat că acestlucru nu se va face foarte curând fiind vorba despre anumite interese. Cumdecizia magistraţilor ÎCCJ va fi motivată în 60 de zile, de unde ajunge apoi lagrefier care o va redacta în funcţie de numărul de dosare aflate în lucru, estefoarte posibil să avem pe stradă poliţişti condamnaţi.

Faptele pentru care au fost condamnaţi

Pe 19 martie 2004, Matei Mărgărit sedeplasa cu trenul de la Satu Mare către Carei. La un moment dat şi-au făcutapariţia mai mulţi poliţişti pe care Matei îi ştia foarte bine, fiindcă auparticipat împreună la multe acţiuni pe trenuri. Fără motiv, aceştia au începutsă îndepărteze martorii şi apoi s-au apropiat de poliţist şi i-ar fi spus: “Te-ai pus cu cine nu trebuie!”. Matei a încercat să dea o replică dar s-atrezit cu un pumn în plină figură. Nu a trecut mult şi a venit şi al doilea, înstomac. Încovoiat de forţa loviturilor, Matei a căzut la pământ unde mascaţiiau continuat să-l lovească cu pumnii, picioarele şi cu materialele aflate îndotarea-standard a forţelor de intervenţie specială, gen bastoane. Purtătorul de cuvânt de la acea vreme al IJP Satu Mare, Dan Moisa,declara: “L-am prins şi pe Matei Mărgărit. Când ne-a văzut a refuzat să selegitimeze şi a început să se dea cu capul de bordură. Mascaţii nici nu s-auatins de el”. Surse din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, cei care l-autransportat pe Matei Mărgărit la spital în urma bătăii încasate de la poliţişti,au precizat că declaraţiile martorilor au fost dictate de oamenii legii.

De unde atâta înverşunare împotrivafostului poliţist

În anul 2000, Matei a avut ghinionulde a descoperi unele afaceri necurate ale unui mare şef dintr-un serviciu deinformaţii, care a subtilizat din Gara Carei două vagoane de transport piatră.

„În luna martie a anului 2000, oceferistă a venit la mine şi mi-a spus că a observat pe două autotrailerecontainere de transport piatră. Mirată, a căutat seria acestora. Spre stupoareaei, a observat că aceste containere fac parte din gestiunea ei. Atunci a venitla mine şi mi-a spus”, ne-a declarat fostul poliţist. Ceferista şi-a notatnumerele celor două autotrailere: SM 23 BIA şi SM 06 MAG. Verificând acestemaşini în baza de date a Poliţiei Rutiere, subofiţerul a aflat că acesteaaparţin societăţilor comerciale SC Biatrans SRL şi SC Magnolia SA, ambele dinjudeţul Satu Mare. “Interogându-l pe şoferul vehiculului cunumărul SM 23 BIA, Gavril Sorian, acesta mi-a declarat că acele două containerenu-i aparţin şi că el face doar transportul de la Satu Mare la Carei, lasolicitarea lui Mare Petre (fost şef 0962 Satu Mare, fosta “Doişi-un sfert” - n.r.). Din acest moment, fiindcă nu mai era de competenţa mea,am făcut raport şi mi-am înştiinţat şefii ierarhici. Am predat dosarul şi mi-amvăzut în continuare de treburile mele”, mai spunea Matei.

Ghinionul a fost că, în anul 2003, înpresa locală a apărut un material pe prima pagină cu tema care a fost cercetatăde agent şi înaintată şefilor. Imediat conducerea IPJ Satu Mare l-a acuzat că aturnat presei „povestea containerelor de piatră”. De atunci s-a încercat petoate căile să fie expulzat din rândurile poliţiştilor. S-a reuşit acest lucruîn luna ianuarie 2004, când i s-a acordat calificativul „nesatisfăcător”,pentru anul 2003. Acest calificativ a luat naştere ca o însumare a „bubelor”,din 1997 şi până în 2003.

Opt ani poliţist la transporturi

Sesizările IPJ Satu Mare au fostverificate de Parchetele Militare care au dispus neînceperea urmăriri penale.Iată comunicatul emis, în luna februarie 2004, de către IPJ Satu Mare: „Plutonierulîn rezervă Matei Mărgărit Viorel, născut la 14.04.1973 (...), în urmaabsolvirii Şcolii de Subofiţeri de Poliţie Slatina, a fost avansat în gradul desergent-major şi repartizat la Serviciul Judeţean Satu Mare al Poliţiei Transporturi,până în anul 2004 fiind numit în diferite funcţii la Halmeu, Carei şi Satu Mare.Activitatea desfaşurată în această perioadă a fost evaluată anual, cu următoarelecalificative: 1996 - bun; 1997 - bun; 1998 - corespunzător; 1999 - mediocru;2000 - corespunzător; 2001 - bun; 2002 - bun; 2003 - nesatisfăcător. A fostrecompensat o singură dată cu premiu în bani şi sancţionat disciplinar de cinciori. La 29 ianuarie 2004, în urma acordării calificativului nesatisfăcător,i-au încetat raporturile de serviciu cu unitatea noastră, conform art. 69, lit.h din Legea 360/2002, completată cu OUG 89/2003 privind statutul poliţistului.Această măsură nu trebuie confundată cu sancţiunea disciplinară de destituiredin Poliţie, care se ia în urma unei abateri disciplinare grave”.

Din raportul de activitate pe anul2003, înaintat de Matei Mărgărit, în data de 27 ianuarie 2004, reiesurmătoarele: „Patru constatări de infracţiuni, patru infractori prinşi şipredaţi, 800 de trenuri patrulate, 6.000 de persoane legitimate, 2.000 depersoane verificate în evidenţele MAI, 1.500 de bagaje controlate, şasepersoane cu dispunere de trimitere în judecată, 30 de controale verificate înobiectivele SNCFR, 500 de patrulări pedestre, 300 de pânde efectuate, 20 deacţiuni organizate şi 200 de prezenţe active în staţiile CF şi la trenuri”.

Repus în funcţie şi destituitretroactiv

Văzând că poliţistul se luptă îninstanţă pentru drepturile sale, conducerea Inspectoratului de Poliţie Satu Marea decis ca ar fi mai bine să se debaraseze de el. Astfel, au emis decizia cunr. 34.108: „Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă că în baza minutei nr.236/CA/2004-R, pronunţată de Curtea de Apel Oradea, aţi fost repus îndrepturile avute la data de 29.01.2004, când v-au încetat raporturile deserviciu cu unitatea. În conformitate cu prevederile art. 65 (3) din Legea nr.360/2002, cu modificările şi completările ulterioare, privind Statutul Poliţistului,art. 45 (2) din Ordonanţa nr. 38/2003 privind salarizarea şi alte drepturi alepoliţistului, Ordinul MAI nr. 300/2004 privind activitatea de ManagementResurse Umane, în baza adresei nr. 1971/16/1/A/2004 din 19.11 2004 şi a sentinţeipenale nr. 347 din 25.10.2004 a Judecătoriei Carei, prin care s-a pus în mişcareacţiunea penală cu data de 22.05.2003, aţi fost suspendat din funcţie cu datade 14.10.2003, conform OG nr. 89 privind modificările Legii nr. 360/2002".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image