2017-01-23 14:55


Enel ne curentează de-adevăratelea

 |  21:00
Enel ne curentează de-adevăratelea

Cu acordul tacit al autorităţilor române, italienii de la Enel reiventează regulile dintre abonaţii la energie electrică şi furnizor. Astfel, dacă aparatura electrocasnică se arde integral din cauza unui şoc electric (adică 380 V la prize în loc de 220 V), ar fi bine să fiţi pregătiţi pentru un lung drum în genunchi pentrua vă recupera banii.

Astfel de „accidente”, cauzate de un Dorel de la Enel care în loc de fază şi nul bagă la prize două faze, adică 380 V, au loc cu precădere la reluarea furnizării de energie electrică după accidente majore. Un caz concret a avut loc recent în zona Rahova, când „s-a pârlit” transformatorul de pe strada Teliţa, ce alimentează mai multe blocuri de locuinţe, aproximativ opt. După ce meseriaşul a refăcut legăturile, frigiderele, plasmele sau televizoarele normale şi orice alt aparat electric băgat în priză şi-au dat obştescul sfârşit. Solicitările de lămuriri au fost tratate cu total dezinteres de furnizorul de energie electrică şi numai cei insistenţi au primit răspunsuri de genul: „Dacă aţi păstrat chitanţele din ultimii cinci ani şi depuneţi reclamaţii în maximum trei zile lucrătoare…”.

Ca să cităm din răspunsul oficial primit de la Enel pe adresa redacţiei: „În baza solicitării scrise, furnizorul verifică dacă solicitarea consumatorului este întemeiată, adică dacă a avut loc un şoc de tensiune la data respectivă şi care sunt aparatele deteriorate. Dacă în urma verificării reiese că defecţiunile s-au produs din vina furnizorului, aparatura electrocasnică poate fi dusă la reparat; consumatorul trebuie să prezinte furnizorului chitanţele prin care să dovedească faptul că reparaţiile făcute la receptoarele electrocasnice deteriorate au fost făcute de o unitate autorizată să facă astfel de reparaţii. Chitanţele trebuie prezentate furnizorului în termen de 60 de zile de la apariţia şocului de tensiune care a produs deteriorarea şi, pe baza lor, se va achita contravaloarea reparaţiilor.

Conform prevederilor legale, furnizorul poate solicita consumatorului documente prin care să dovedească dreptul de proprietate asupra aparaturii deteriorate şi apoi reparate. În situaţia particulară în care un aparat electrocasnic nu mai poate fi reparat, clientul este despăgubit primind contravaloarea unui aparat nou care are caracteristici tehnice apropiate de cel care s-a defectat. În acest caz, consumatorul trebuie să prezinte o adresă - negaţie din partea unei unităţi specializate şi atestate în executarea unor astfel de lucrări de reparaţii şi factura de cumpărare”. Răspunsul oficial al celor de la Enel ne scuteşte de orice comentarii.

Alba-neagra cu plângerile abonaţilor

Am vrut să aflăm şi câte astfel de solicitări de despăgubire s-au primit în cursul anului trecut, şi câte dintre acestea au fost onorate. Cităm: „Pe parcursul anului 2011, Enel Distribuţie Muntenia a primit pentru zona Bucureşti circa 420 de solicitări de acest gen şi a acordat despăgubiri în aproape 160 de cazuri în care deteriorarea electrocasnicelor a survenit ca urmare a unor disfuncţionalităţi apărute în reţelele electrice. Toate cazurile au fost justificate şi s-au încadrat în condiţiile de acordare a acestor despăgubiri”. Fără ca să fim răutăcioşi, am putea spune că este ca la alba-neagra: una are, alta n-are, care-i aia marcatoare... Una din trei solicitările de despăgubire a fost onorată. Probabil că nişte pensionari strângători de chitanţe au fost atât de încăpăţânaţi încât au reuşit să îi convingă pe reprezentanţii Enel că televizorul cu tub catodic şi doi tranzistori, mare invenţie a anilor 1980, merită despăgubit... Revenind la cazul concret de la care am pornit, care a avut loc în ziua de Sfântul Ioan în Rahova, zona Teliţa, trebuie menţionat că mare parte dintre lap-topuri, plasme şi alte electronice, extrem de scumpe, au ajuns la groapa de gunoi fără a se mai primi vreo despăgubire pentru simplul motiv că proprietarii au fost neglijenţi cu chitanţele, ambalajele acestora şi actele de garanţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-01

TAGURI: ENEL, pana de curent, 380 V, prize stricate, DorelComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GEORGE
20 Ian 2012

ENELUL NU FACE REGULARIZAREA INVOCAND TOT FELUL DE MOTIVE !
Random image