2019-01-18 18:31


Episcopii catolici cer Executivului să se implice în demolarea Cathedral Plaza

 |  21:01
Episcopii catolici cer Executivului să se implice în demolarea Cathedral Plaza
Ionuţ Mureşan

Episcopii catolici din România cer Guvernului, într-o declaraţie publică, să se implice în demolarea Cathedral Plaza, construită lângă Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, şi îl acuză pe primarul Sorin Oprescu că dezinformează opinia publică şi tergiversează punerea în aplicare a deciziei de desfiinţare a imobilului.

“În ciuda hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile care au stabilit în mod clar ilegalitatea clădirii construite în imediata vecinătate a Catedralei Sf. Iosif şi au obligat Guvernul la exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică, respectiv Primăria Capitalei la dezmembrarea edificiului ilegal, constatăm ignorarea cu rea-voinţă a deciziilor Justiţiei de către autorităţile din România, eschivarea de la obligaţiile ce le revin, încălcarea Constituţiei ţării, a statului de drept şi a valorilor naţionale. Considerăm inadmisibilă şi periculoasă dezinformarea gravă vehiculată în mass-media de către Primarul General al Capitalei, în concordanţă cu noul proprietar, în ceea ce priveşte situaţia juridică a clădirii autointitulate Cathedral Plaza, suma intenţionat exagerată necesară dezmembrării clădirii ilegale şi aşa-zisa punere în pericol a Catedralei în cazul dezmembrării colosului ilegal”, susţin episcopii greco-catolici şi romano-catolici, întruniţi la Satu Mare în sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România. Într-un document intitulat „Declaraţie publică”, remis PUTEREA, episcopii cer Executivului să se implice în mod direct pentru exproprierea terenului pentru utilitate publică şi în refacerea cadrului construit pre-existent construcţiei ilegale. „Lansăm un apel public către toate autorităţile, instituţiile de învăţământ şi toţi profesioniştii din ţară să nu-şi dea concursul la întârzierea şi împiedicarea punerii în aplicare a deciziei irevocabile de dezmembrare a clădirii ilegale”, arată clerici catolici în documentul citat.

Oprescu, reclamat la DNA

În luna iunie a anului trecut, Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susţinând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, şi nu cât spune proprietarul clădirii, Millenium Building Development, care avansase suma de 73 de milioane de euro „cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale”. În replică, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, a anunţat că va cere daune şi va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu şi a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase şi îi prejudiciază imaginea. La rândul său, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmaţiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate şi denigratoare.

Primăria caută demolator

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată construcţia la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea de Apel a menţinut astfel o sentinţă din iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa. La mai bine de doi ani de la decizia irevocabilă, Primăria Capitalei caută consultanţi pentru evaluarea construcţiei Cathedral Plaza, contractul, estimat la peste un milion de lei, finanţat de la bugetul local şi cu o durată de şase luni din momentul adjudecării, vizând inclusiv stabilirea modalităţilor de demolare a construcţiei. Potrivit unui anunţ al instituţiei, publicat în SEAP, consultantul va fi selectat printr-o licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Firmele interesate de acest proiect pot depune ofertele până la 19 iunie.

Cincisprezece clerici romano-catolici şi greco-catolici întruniţi în sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România au semnat declaraţia publică prin care solicită Guvernului să „radă” CathedralPlaza.

IPS Ioan Robu - Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti ÎPS György Jakubinyi - Arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia PS Petru Gherghel - Episcop romano-catolic de Iaşi PS László Böcskei - Episcop romano-catolic de Oradea PS Jenő Schönberger - Episcop romano-catolic de Satu Mare PS Martin Roos - Episcop romano-catolic de Timişoara PS Alexandru Mesian Episcop greco-catolic de Lugoj PS Virgil Bercea - Episcop greco-catolic de Oradea PS Florentin Crihălmeanu - Episcop greco-catolic de Cluj – Gherla PS Vasile Bizău - Episcop greco-catolic de Maramureş PS Mihai Frăţilă - Episcop greco-catolic de Bucureşti PS Tamás József - Episcop auxiliar de Alba Iulia PS Aurel Percă - Episcop auxiliar de Iaşi PS Cornel Damian - Episcop auxiliar de Bucureşti PS Claudiu Pop - Episcop auxiliar de Făgăraş şi Alba Iulia.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-10

TAGURI: episcopi, catolici, epistola, guvernanti, demolare, cathedral, plaza
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...