2018-10-22 09:26


Escrocii nu se odihnesc de Sărbători. Varianta sentimentală a „metodei Accidentul” face ravagii pe reţelele sociale

 |  21:01
Escrocii nu se odihnesc de Sărbători. Varianta sentimentală a „metodei Accidentul” face ravagii pe reţelele sociale
P24

Noi reţele şi metode de escrocare a oamenilor au apărut de Sărbători pe reţelele de socializare sau, clasic, la telefon. Au fost vizate în special femeile singure, unele au şi reclamat acest fapt, însă fără nici un rezultat. Metodele folosite seamănă cu cea cunoscută sub numele de „Accidentul”, în variantă sentimentală. Deşi Poliţia a anunţat oficial că au fost cele mai liniştite Sărbători, din punct de vedere infracţional, acest lucru s-a datorat, parţial, şi lipsei de implicare a organelor de ordine. Ca un sfat general, atenţie la cetăţenii străini care vă solicită prietenia! Aceştia sunt tot escroci autohtoni, doar că un pic mai şcoliţi.

Încă dinainte de Crăciun, s-a trecut la racolări. Reţele întregi de escroci au acţionat şi continuă să facă ravagii sub diverse forme. Singurul numitor comun este furtul identităţii unor străini, de obicei americani, care caută prietenia româncelor. Una din reţele practică metoda preluării unor nume de persoane cărora li se asociază o serie de fotografii ale unor persoane cât se poate de decente. Conversaţiile se fac în limba engleză sau într-o română stricată. De cele mai multe ori, victimele cred că fac conversaţie cu cetăţeni dintre cei mai onorabili, care au intenţii frumoase. În cele din urmă, de regulă când este prea târziu, constată că au fost manipulate de escroci extrem de dibaci.

Mai multe relatări arată că, în primul act al conversaţiilor, „americanii” se asigură că au de-a face cu femei onorabile. Sunt puse întrebări legate de statutul social, de profesie, sunt interesaţi să afle de existenţa unor copii. Se testează şi varianta credinţei religioase, caz în care discuţiile alunecă spre citarea Bibliei. Adesea se invocă încrederea pe care trebuie să o aibă cei doi virtuali parteneri. În funcţie de persoana acostată, după doar câteva zile apar declaraţiile de dragoste.

Îndrăgostiţi după câteva fraze

„În al doilea act, situaţia devine atât de amuzantă că îţi doreşti să o întreţii. A doua zi apar reproşurile. Eşti întrebată de ce nu eşti calină, de ce nu spui iubitule sau dragule, cuvinte din repertoriul îndrăgostiţilor. Apoi, eşti surprinsă cu abordări tot mai îndrăzneţe, cum ar fi aceea că doreşte să fie tatăl copiilor tăi. Informaţiile despre ei sunt eliptice. Te fac să crezi că au un job foarte bine plătit, dar foarte strict. Aici apar primele îndoieli. Pare că nu e bine pus la punct sistemul. Îndrăgostitul dă de înţeles că firma la care lucrează este una de top, unde salariaţii sunt bine controlaţi de patroni. Am avut senzaţia că ar fi nişte copii prinşi cu copiuţe, apoi regimul părea că seamănă cu cel dintr-o puşcărie”, ne-a relatat o doamnă care a trăit o asemenea experienţă.

Eliberarea se plăteşte

În al treilea act al abordării, „americanul” solicită româncei să facă o cerere la administraţia companiei prin care solicită acordul ca respectivul să poată pleca de Sărbători. Răspunsul şefilor, vine prompt. “Domnul” poate pleca dacă românca credulă plăteşte o taxă fixată în lire sterline. „Apare un alt semn de întrebare. De ce în lire sterline când este vorba de SUA? Apoi verifici încă odată dacă există acea firmă şi acea persoană. Aici sunt maeştri. Firma există, dar persoana e la secret. Am continuat cu întrebările şi am solicitat un număr de-al lui de telefon. Şi aici a fost o parte şocantă. Am primit telefonul solicitat dar cu număr ascuns. Anterior îmi spusese că trebuie să vorbească cu un ofiţer ca să mă poată suna. Ba i-a dat chiar 50 de dolari, să mă poată suna. Am auzit o voce de femeie bătrână cu glas piţigăiat. M-am şi speriat când am auzit-o, deşi nu înţelegeam nimic din ce spunea. Părea că e un bruiaj. La al doilea telefon s-a auzit o voce bărbătească, dar nu se putea înţelege nici măcar un cuvânt. M-am confesat unei prietene. Mai întâi am râs amândouă, apoi a răspuns şi ea unei solicitări care părea trasă la indigo. Pe măsură ce avansam conversaţia cu aşa-zisul american, ne povesteam una alteia. Au început insistenţele referitoare la un act pur administrativ. El nu avea acces la propriile conturi, deci fiecare dintre noi trebuia să trimitem banii pentru eliberarea individului. Sumele cerute nu erau foarte mari, dar pentru salariile noastre contau. Refuzul nostru de a trimite banii îl făceau de-a dreptul plângăcios. Spunea că s-a dat o petrecere în cinstea plecării lui, că toţi colegii mi-au luat cadouri, chiar şi administraţia mi-a cumpărat o rochie. Eu am rupt orice relaţie, dar şi acum îmi scrie că este convins că am banii, dar nu am vrut să-i trimit. Era vorba despre 235 de euro pe care ar fi trebuit să-i trimit prin Western Union unui agent din Turcia, unde ar fi cea mai apropiată filială a firmei, iar banii ar fi urmat să fie ridicaţi în dolari. Amândouă am invocat sărăcia, dar prietena mea a vrut să meargă mai departe”, se confesează cititoarea noastră. Între timp, spune ea, „americanul” a avut două conturi pe Facebook care au fost şterse, iar discuţiile au continuat pe chat sau pe email. Individul invoca interdicţia patronilor firmei care nu-i lăsa să socializeze. În fond, îşi ştergeau cu grijă urmele.

Confirmarea ţepei

Povestea cititoarei nostre continuă cu relatările prietenei sale. Confirmarea intrării banilor în conturile firmei a trenat până după Crăciun. Asta pentru că românca a spus că a plătit în cash, nu prin cont bancar. „Probabil că se urmărea aflarea contului, dar asta a fost ţeapa lor”, spune cititoarea noastră. Nu a trecut mult timp până când un email transmis de „firmă” a confirmat intrarea banilor, iar acum se solicitau alţi 560 de euro pentru plata avionului, banii urmând să fie recuperaţi la sosirea în ţară a „americanului”. „Totul era cusut cu aţă albă. Cum să crezi că ar costa doar 560 de euro un zbor din SUA până la Bucureşti?  Ne prăpădeam de râs, dar ea şi-a asumat pierderea celor 235 de euro. Mi-a spus că vrea să ceară returnarea banilor, ceea ce a şi făcut. I s-a răspuns că în 90 de zile îi va primi. Şi ei îi reproşează americanul - eu cred că e puşcăriaş român -, că ar fi putut să aibă o viaţă minunată dacă i-ar fi trimis banii, că el este bogat şi nu i-ar fi lipsit nimic în viaţă”, continuă relatarea. Cele două prietene s-au gândit să meargă la Poliţie să povestească întâmplarea, pentru a se lua măsuri împotriva acestor escoci, dar o altă poveste le-a amintit că se află în România, iar autorităţile vor linişte de Sărbători.

Recuperatorii de Crăciun

„O altă amică de-a noastră ne-a povestit că a primit un telefon într-o seară de la un individ care i-a spus că este recuperator Provident. El i-a cerut să se întâlnească să discute cum şi-ar putea plăti datoriile eşalonat. Numai că amica noastră nu luase nici un împrumut de la respectiva firmă. Apoi a fost întrebată dacă are restanţe la BRD. Ea a răspuns că se va duce la poliţie să-i reclame şi nu a mai fost sunată. La Poliţie a fost descurajată imediat. I s-a spus că este prea târziu să se afle ceva, că escrocii şi-au aruncat imediat cartela de telefon. Toate astea fără să i se ceară numărul de telefon care a apelat-o, fără cel mai mic efort de a urmări un fir. Dezinteres total al poliţiştilor faţă de aceste reţele. Aşa m-am hotărât să apelez la presă”, se destăinuie cititoarea noastră. Ea este intrigată şi mai mult de anunţul Poliţiei care susţine că aceste Sărbători de iarnă au fost cele mai liniştite din ultimii ani. „Liniştite, dar perverse!”, încheie cititoarea noastră.

Soldatul american

„Recent, am primit o altă solicitare de prietenie al unui alt american. Cică este angajat US Army, stabilit la Kabul. Îmi scrie în limba română, ca un străin care nu o vorbeşte bine limba noastră. Nu am avansat prea mult cu discuţiile, pentru că deja mă simt scârbită. Cât de prost să fii să crezi că un american se poate stabili la Kabul şi ştie limba română?! Acesta o să spună că a fost la Deveselu şi o rusoaică l-a învăţat româneşte!? Nu vreau să cred că a devenit un pericol socializarea pe Facebook”, comentează cititoarea nostră.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-03

TAGURI: metoda, accidentul, hotii, sarbatori
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...