2019-02-23 04:50


Escrocii imobiliari din Iaşi au vrut să vândă un teren proprietarului

 |  18:45
Escrocii imobiliari din Iaşi au vrut să vândă un teren proprietarului

ProcuroriiDIICOT au obţinut arestarea a şase dintre cele şapte persoane implicate în escrocheriileimobiliare din Iaşi, între care şi doi angajaţi ai Oficiului de Cadastru.Mandatele au fost emise de judecătorii Tribunalului Iaşi.

Ceişase escroci imobiliari arestaţi sunt Ioan Constantin Mihu, Mihai Mitrică,Emanuel Osoianu, Mihaela Volosciuc, Cosmin Radu şi Ovidiu Pleşescu, au fost reţinuţipentru 29 de zile, ultimii doi fiind angajaţi ai Oficiului de Cadastru Iaşi.

Încazul unui alt funcţionar al Oficiului de Cadastru, Ciprian Maftei, instanţa adecis că nu se impune măsura arestării preventive, ci doar interdicţia depărăsire a localităţii.

Anchetaîn cazul afacerilor ilegale cu terenuri şi imobile din municipiu a fostdeclanşată în urmă cu câteva luni, după ce unui ieşean i s-a propus să cumpereun teren în oraş, acesta constatând, după ce s-a deplasat la amplasamentulrespectiv, că terenul era, de fapt, al lui. Proprietarul Ionel Toma a depus oreclamaţie la Oficiul de Cadastru din Iaşi, care a declanşat o anchetă internă.În urma acesteia, doi angajaţi ai Oficiului, Ovidiu Pleşescu şi Cosmin Radu, aufost sancţionaţi, prin tăierea a zece la sută din salariu, iar conducereainstituţiei a sesizat organele abilitate pentru a fi demarate cercetări.

Au vândut optterenuri

Potrivitprocurorilor, la sfârşitul anului2007, „Emanuel Osoianu a constituit un grup infracţional organizatspecializat în comiterea de infracţiuni grave, şi anume înşelăciune cuconsecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals”. Ca mod de operare, escrocii identificauterenuri situate în zone centrale ale municipiului Iaşi, proprietateaCosiliului Local Iaşi, care nu erau ocupate şi intabulate, şi falsificau actelede provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate lafostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, zdelci). Având la bazădocumentele falsificate, învinuiţii cumpărau terenurile, prin întocmirea decontracte de vânzare-cumpărare simulate, pentru a introduce imobilele încircuitul civil, după care le revindeau unor cumpărători de bună credinţă.Pentru a intabula terenurile, documentaţia cadastrală, ce conţinea dateneconforme cu realitatea, era realizată de firma Promix SRL, la care lucrau BogdanIonuţ Răduc şi Maria Răduc, iar CodruValentin Condurache, persoană fizică autorizată, certifica realitatea datelorînscrise în documentaţie. Radu Ciprian Cosmin, Ciprian Gheorghe Maftei şiOvidiu Cristian Pleşescu, angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi PublicitateImobiliară Iaşi, eraupersoanele care efectuau intabulările, deşi terenurile nu erau identificate cunumere topografice sau nu erau prezentate documentele originale de provenienţăori se aflau pe alte amplasamente.

ProcuroriiDIICOT au reuşit probarea vânzării a opt terenuri prin acest mod de operare, înperioada 2008 - 2010,toate având o suprafaţă de 8.211 metri pătraţi.Cinci dintre aceste terenuri sunt proprietate a Primăriei Iaşi, în zonaPenitenciarului şi cartierul Tătăraşi.

Unul dintre terenuri,în declaraţia de avere a grefierei Violeta Osoianu

Soţialiderului grupării de escroci imobiliari din Iaşi este grefier la Parchetul depe lângă Tribunalul Iaşi. Potrivit delcaraţiei sale de avere, Violeta Osoianu acumpărat în ultimii doi ani, împreună cu soţul ei, mai multe terenuri înMiroslava, Valea Lupului şi Iaşi. În 2008 şi 2009, soţii Osoianu auachiziţionat terenuri în Iaşi pe Aleea Sadoveanu şi pe străzile Şipoţel şiMocanului, în zona Copou. Valoarea impozabilă a acestora ar fi, potrivitdeclaraţiei de avere din 2009, de aproape 60.000 de euro. Cei doi au vândut în2009 trei terenuri pe care au luat în jur de 300.000 de lei. Unul dintre cumpărătoriesteşi medicul Mihnea Hurmuzache, fost director al Spitalului de BoliInfecţioase.

Liderul grupării deescroci a cumpărat un teren de la prietenul şi vecinul său, preşedinteleTribunalului Iaşi

EmanuelOsoianu, „creierul” reţelei de escroci imobiliari din Iaşi, s-a folosit de toate relaţiile şi cunoştinţele pecare le are pentru a obţine venituri cât mai mari din „ingineriile” sale imobiliare. A invocat chiar şi numele preşedinteluiTribunalului Iaşi, Radu Tărniceriu, vecinul şi amicul său, cum însuşimagistratul recunoaşte.

Printre numele de care se folosea Osoianupentru a da greutate afacerilor sale imobiliare se numără şi cel al judecătorului Radu Tărniceriu, preşedinteleTribunalului Iaşi. Potrivit cotidianului „Ziarul de Iaşi”, citat de portalulAgenda de Iaşi, Radu Tarniceriu a precizat căeste prietencu Osoianu. "Eu i-am vândut domnului Osoianu un teren şi nu invers. Suntemvecini şi amici", a spus judecătorul pentru „Ziarul de Iaşi. De altfel, anchetatorii au avut o reţinere în asolicita autorizaţiile de percheziţie de la instanţa condusă de Tărniceriu,tocmai pentru a elimina suspiciunile în ceea ce l-ar putea privi pepreşedintele instanţei. Astfel, procurorii DIICOT au formulat solicitarea Tribunalului Vaslui. Tot în acest dosar, prima ordonanţă de reţinere a fost emisă pe numelelui Ioan Constantin Mihu. Acesta era paznic la cele două vile vecine, a luiOsoianu şi a lui Tărniceriu. El esteacuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat, complicitate la fals,complicitate la uz de fals şi complicitate la înşelăciune cu consecinţedeosebit de grave. Conform unor surse judiciare, el încasa lunar câte 500 delei de la fiecare dintre proprietarii celor două imobile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-01

Mai multe imagini:
Escrocii imobiliari din Iaşi au vrut să vândă un teren proprietarului
zoom
Escrocii imobiliari din Iaşi au vrut să vândă un teren proprietarului
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MAFRED
20 Iun 2015

Ești în dificultăți financiare? și aveți nevoie de un împrumut pentru a soluționa lucruri? esti pe chirie? și ai nevoie de un împrumut pentru a cumpăra casa ta? sau ai nevoie de un împrumut pentru a porni afacerea? sau ai nevoie de un împrumut pentru a cumpăra o mașină? atunci esti cu firma de împrumut. Mafred Svato împrumut Firm oferă împrumut la toate cu o rată foarte scăzută și fără garanții, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: mafredsvatoloanfirm@gmail.com dacă este interesat. Numele Intreg .. Suma necesară .. Durata .. Țară .. De stat ... Numar De Telefon .. Ocupație .. Scopul împrumut .. etc Mafred Svato
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...